Dit zijn ze dan: de finalisten van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023!

01 maart 2023

Afgelopen weken vonden de regionale voorrondes van de Nationale Zorginnovatieprijs plaats, met als resultaat 8 finalisten uit alle hoeken van het land. Op 30 maart zullen zij hun innovatie pitchen op het Health Valley Event in de hoop de vakjuryprijs ter waarde van €10.000 of de publieksprijs van €5.000 in de wacht te slepen.

Benieuwd welke finalisten straks op het podium staan? Bekijk hieronder het overzicht:

Bib stoel (Health Valley, Gelderland + Overijssel)

Bib staat voor ‘Blijf in Beweging’. De Bib stoel is een mechanische sta-op stoel die werkt op basis van je eigen kracht en balans. Hierdoor is er geen elektra of accu nodig. De stoel is circulair door middel van terugkoop en is duurzaam zowel in gebruik als materiaal. Het gebruik van de Bib stoel versterkt en behoudt de spierkracht.

PERISCOPE (Amsterdam Economic Board, Noord-Holland + Flevoland)

PERISCOPE is een AI-systeem van Healthplus.ai dat door hergebruik van bestaande ziekenhuisgegevens nauwkeurig kan voorspellen of een patiënt na operatie een infectie zal krijgen. Door het eerder kunnen vaststellen van een infectie wordt het aantal complicaties verlaagd, net als de impact van de infectie en de kosten hiervan.

Spreekuur.nl (ROM Utrecht Region, Utrecht)

Via Spreekuur.nl kunnen patiënten veilig online advies krijgen van de huisarts. De patiënt bereidt zelf het consult voor door gevalideerde triage- en anamnese vragen te beantwoorden. De huisarts in de praktijk of op de huisartsenpost krijgt de informatie overzichtelijk aangeboden. Vervolgens kan het consult vlot worden afgehandeld via een chat of indien gewenst via beeldbellen.

Momo Bedsense (Medical Delta, Zuid-Holland)

De Momo Bedsense app geeft zorgmedewerkers inzicht in de bewoners in een verpleeghuis, zoals wie er onrustig is of welke bewoner het bed uit is gegaan. De app is gekoppeld aan een bedsensor die onder het matras ligt. Via de app krijgen zorgverleners in één oogopslag een overzicht van alle bewoners en kunnen ze gericht handelen. De voorspellende en live inzichten verlagen de werkdruk en helpen bij persoonsgerichte zorg. Dit resulteert in minder valincidenten en een betere nachtrust voor bewoners.

SOLE by PodoPrinter (EIZT, Limburg)

SOLE by PodoPrinter omvat de gehele workflow van het ontwerpen van steunzolen tot aan het 3D printen ervan met een specifiek filament (de ‘inkt’ van een 3D-printer). Zonder kennis kan men op maat gemaakte steunzolen printen. Na het maken van een design door middel van een 2D of 3D voetscan in de software wordt het design doorgestuurd naar de printer. Met een unieke lopende band constructie kan de printer non-stop produceren.

VR Bieb (Healthy Ageing Network Northern Netherlands, Friesland + Groningen + Drenthe)

VR Bieb biedt zorgprofessionals een ruim assortiment aan VR trainingen. Dankzij de VR trainingen kunnen zorgprofessionals levensechte scenario's beleven en zich beter inleven in een situatie. Zo wordt er een realistische brug tussen theorie en praktijk geslagen en kan men beter de lesstof onthouden. 

SARA Robotics (Cöoperatie Slimmer Leven, Zuidoost-Brabant)

SARA is een zorgrobot die staat voor een betere kwaliteit van leven en werken. De autonome technologie werkt ter ondersteu­ning van zorgmedewerkers in de langdu­rige zorg. Dit doet SARA door het bieden van rust, zelfredzaamheid en sociale betrokkenheid. Zo wordt er een betere werkbalans gecreëerd voor zorgverleners en extra zorg geboden aan cliënten waar het personeel niet altijd tijd voor heeft.

Huisartsen van Nederland (Care Innovation Center West-Brabant, West-Brabant + Zeeland)

Huisartsen van Nederland biedt via slimme triagesoftware een efficiënt patiëntflow managementsysteem, waarmee triage- en praktijkprocessen geoptimaliseerd kunnen worden. Dit vergroot de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor de patiënt, terwijl het de werkdruk vermindert en de capaciteit van de praktijk verhoogt.

Vakjuryprijs en publieksprijs

Deze acht finalisten maken kans op de Nationale Zorginnovatieprijs, bestaande uit een vakjuryprijs ter waarde van €10.000 en een publieksprijs ter waarde van €5.000. De vakjury, die dit jaar bestaat uit voorzitter Heleen van Nispen, Reinoud Wouters, John Rijsdijk en Marie-Jeanne Boltong, zullen zich gezamenlijk buigen over de vakjuryprijs ter waarde van €10.000. Hierbij wordt gekeken naar de haalbaarheid, schaalbaarheid, toekomstbestendigheid en toegevoegde waarde van de innovaties.

Foto's van de vakjury, vlnr Heleen van Nispen, John Rijsdijk, Reinoud Wouters en Marie-Jeanne Boltong

Het publiek beslist over de winnaar van de publieksprijs ter waarde van €5.000 door te stemmen op hun favoriete innovatie. Dit is mogelijk van maandag 20 maart 10:00 tot maandag 27 maart 10:00. De finalisten hebben hiermee een week de tijd om zoveel mogelijk stemmen te werven voor de publieksprijs.

Health Valley Event

De uitreiking van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023 vindt vervolgens plaats op 30 maart, tijdens het Health Valley Event. Hier zullen de acht finalisten ieder ook een eigen stand hebben op het Living Lab, waar ze de hele dag hun innovatie kunnen tonen aan de beursbezoekers. Ook zullen ze in één van de sessies hun innovaties pitchen.

Kaartjes voor het Health Valley Event zijn nog beschikbaar. Met de code HEALTHHOLLAND25 krijg je 25% korting op de dan geldende ticketprijs.

Koop hier je tickets!

Logo van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023, met daaromheen de logo's van de acht finalisten