De winnaar van de Health Impact Accelerator 2022 is bekend!

19 mei 2022

En de winnaar is… Tante Co! Het team, bestaande uit Rogier Croes, Raquel Bresser en Menno Thijssen, werd tijdens het Slotevenement op 17 mei 2022 uitgeroepen tot de winnaar! Gedurende de Health Impact Accelerator hebben ze kennis kunnen maken met de verschillende uitdagingen van sociaal ondernemen. Daarnaast hebben zij hun idee het beste weten te vertalen naar een sterke business case. 

Tante Co is een digitaal instrument waarmee verpleeghuizen op lokaal niveau kunnen leren wat er speelt onder hun bewoners en hoe hun leefomstandigheden verbeterd kunnen worden. Via een interactief scherm wordt er bij de bewoners feedback opgehaald en kunnen er spellen gespeeld worden die de hersenactiviteit stimuleren. Zo kunnen bewoners meebeslissen over de kleine dingen in hun leven die makkelijk aan te passen zijn, op een laagdrempelige en visuele manier. Dit geeft ze het gevoel dat er nog bij horen, ertoe doen en nog onderdeel zijn van de samenleving.

Lovende woorden van de jury

Tijdens het Slotevenement mochten de vijf deelnemende teams hun ondernemingen pitchen voor een jury met veel kennis op het gebied van sociaal ondernemen. Dit keer bestond het jurypanel uit Stephan Hulsbergen (BOM), Jelena Jakulj (Shaping Impact Group), Marc Kalf (ROM Utrecht), Liesbeth Leurs (Innovation Quarter, fieldlab Zorginnovatie Drechtsteden). 

Van alle pitches waren de juryleden het meest onder de indruk van ondernemer Rogier Croes. Na afloop sprak juryvoorzitter Stephan met lovende woorden over het winnende team:

“Rogier heeft een duidelijke missie om bewoners van verpleeghuizen meer keuzevrijheid en inspraak te geven en zo een deel van regie over het leven terug te krijgen. De oplossing is simpel, past goed in de routine van zorgmedewerkers en speelt een deel van hun tijd vrij voor het leveren van warme zorgtaken.”

Eerste reactie

Het team achter Tante Co is erg blij met de winst. Oprichter Rogier vertelt: “Het winnen van deze prijs is natuurlijk erkenning dat je met iets bijzonders bezig bent. We werken hier dagelijks hard aan met veel overtuiging om een impact te maken in het leven van kwetsbare mensen. Elke glimlach is er één en dat maakt mij en mijn team heel gelukkig en dankbaar.”

“We zijn mega trots op de prijs, maar we doen het voor de mensen die leven in verpleeghuizen.” 

Daarnaast is hij dankbaar voor de waardevolle lessen uit de HIA: “We hebben veel geleerd, ook van de andere deelnemers. De HIA is een aanrader voor ieder jong bedrijf in de zorg.” Collega Menno Thijssen voegt toe dat de gemaakte posters van de trainingssessies nu overal in het kantoor hangen, en dat daar nog steeds kritisch naar wordt gekeken. “De coaches zijn zo scherp geweest, zoveel opbouwende kritiek. Daarmee worden dit soort initiatieven echt verder geholpen.”

Hoe nu verder?

Het team achter Tante Co hoopt de komende tijd nog veel meer mensen inspraak te geven over hun eigen leven. De komende tijd blijft de focus op de verpleeghuizen in Nederland, vertelt Rogier. “Hopelijk gaan we via deze prijs vaker aan tafel komen bij de Raad van Bestuur. Het valt me op dat dit vaak lastig is in de zorg, zelfs als je een goed verhaal hebt, impact maakt en/of prijzen wint. Dan beweegt er ook niks.”

Daarnaast vertelt Rogier over een tweede concept waar ze aan werken: Zuster Suze. Dit richt zich op het bevragen van de zorgmedewerkers. Rogier laat er nog niet te veel over los, maar we horen hier ongetwijfeld snel meer over. 

Wil je meer weten over Tante Co? Kijk dan vooral even op hun website: www.tanteco.nl

 

Menno en Raquel van Tante Co poseren met de cheque