Danique Roodnat | 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

03 maart 2025

De Nationale Zorginnovatieprijs bestaat 10 jaar! Een geweldige mijlpaal die we graag samen met ons netwerk vieren. Dit succes was immers niet mogelijk geweest zonder de mensen die elke dag werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg. Om dit jubileum te vieren, zetten we 10 inspirerende mensen uit ons netwerk in de schijnwerpers. Deze week Danique Roodnat, waarnemend directeur Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ).

Wat als je de innovatiekracht van 27 topklinische ziekenhuizen bundelt om de zorgtransformatie te versnellen? Precies dát is de gedachte achter de STZ InnoHub. Hier werken de STZ ziekenhuizen samen aan innovatie én – minstens zo belangrijk – aan opschaling. Wil jij weten welke aan welke innovaties de STZ Innohub op dit moment werkt? Of hoe jouw innovatie hiervoor in aanmerking komt? Volg hun gloednieuwe LinkedIn-pagina en blijf op de hoogte! 

“Om transformatie te versnellen, heb je volume, bereik, de wil om samen te werken nodig – én de drive om innovaties op te schalen.”
- Danique Roodnat

Welke innovatie heeft jou altijd geïnspireerd?

“Post-it notes. Dit iconische product laat zien hoe een mislukking – het ontwikkelen van een sterke lijm – kan leiden tot een compleet nieuwe en onmisbare innovatie. Het is een krachtig voorbeeld van hoe falen en nieuwsgierigheid hand in hand gaan. Soms weet je niet direct wat je in handen hebt of waar een poging toe zal leiden. Dit principe geldt ook voor innovatie in de zorg: een goed idee kan pas echt impact maken als het snel wordt opgeschaald en breed wordt overgenomen.”

Welke eigenschap is volgens jou cruciaal voor een succesvolle innovator?

“Verbindend vermogen. Een succesvolle innovator fungeert als bruggenbouwer tussen de zorg en het bedrijfsleven. Het is cruciaal om zowel de taal van de zorgprofessionals als die van leveranciers te spreken. Alleen dan kun je écht begrijpen waar de knelpunten zitten, de processen doorgronden en deze vertalen naar concrete oplossingen. Een innovator moet zich in beide werelden kunnen verplaatsen en de juiste verbindingen leggen. Of, zoals de bekende 6-en-9-metafoor aangeeft: het perspectief van beide kanten begrijpen om tot de beste uitkomst te komen.”

Welk advies zou jij minister Fleur Agema willen meegeven?

“'De transformatie in de zorg kan en moet sneller... Ik zou de minister een aantal zaken willen meegeven: Ten eerste een oproep: Breng alle bewegingen samen – samenwerking is essentieel. Ten tweede een feit: Technologie is beschikbaar, maar zonder opschaling blijft de impact beperkt. Er zijn middelen zoals IZA, STOZ en MedZo beschikbaar, maar het verkrijgen ervan is een bureaucratisch en tijdrovend proces. Dus een ten derde, een advies: Een versimpeld proces helpt partijen te ontwikkelen en vooral op te schalen en te implementeren. Tot slot een dringend advies - verpakt in een constatering: Toegepast wetenschappelijk onderzoek krijgt veel te weinig aandacht, terwijl juist dat toegepaste onderzoek de prachtigste innovaties voortbrengt. Innovaties die directe impact maatschappelijke impact hebben op heel veel patiënten. Ruimte, middelen, een onderzoeksinfrastructuur... allemaal nodig om van innovatie tránsformatie te maken.”

Wat is de eerste, concrete stap die een zorginstelling kan zetten om het ‘not-invented-here-syndroom’ te doorbreken?

“Erken dat je als organisatie de luxe niet hebt om alles zelf te bedenken en op te lossen. Investeer in een innovator binnen je organisatie met een duidelijke taak: actief kijken naar bewezen best practices buiten de eigen instelling en deze naar binnen halen. Traditioneel is de focus in zorginstellingen sterk intern gericht – logisch, want daar bevindt zich de patiënt en daar ligt de dagelijkse werkdruk. Maar de transformatie van de zorg vraagt om samenwerking. Dit moet dan ook verankerd worden in de governance en organisatie, zodat de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd. Een open cultuur, gericht op externe samenwerking, is hierbij essentieel.”

Als je één dag van werk zou kunnen ruilen met iemand in de zorgketen, wie zou dat zijn?

“Een verpleegkundige. Zij spelen een cruciale rol bij de adoptie van innovaties in het werkproces. Onder hoge werkdruk en met een grote registratielast wordt van hen verwacht dat ze niet alleen de gaten dichten in de zorg, maar ook continu nieuwe innovaties integreren – innovaties die niet altijd direct hun eigen werkproces verbeteren, maar wel verderop in de keten waarde toevoegen. Hun ervaring en perspectief zijn onmisbaar om innovaties écht te laten landen in de praktijk.”

10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar tiende jubileum. De prijsuitreiking van deze jubileum-editie vindt plaats op 9 april 2025 tijdens Zorg & ict. Prins Constantijn van Oranje maakt hier de winnaars op feestelijke wijze bekend. Hef jij met ons het glas op 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs? 

Benieuwd wie er nog meer bijdragen aan de zorg van de toekomst? Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende bijdrage! 

Danique Roodnat, waarnemend directeur Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen