Charlotte van Sassen | 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs
De Nationale Zorginnovatieprijs bestaat 10 jaar! Een geweldige mijlpaal die we graag samen met ons netwerk vieren. Dit succes was immers niet mogelijk geweest zonder de mensen die elke dag werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg. Om dit jubileum te vieren, zetten we 10 inspirerende mensen uit ons netwerk in de schijnwerpers. Deze week Charlotte van Sassen, huisarts en oprichter van Huisartsen van Nederland.
Zorginnovatie.nl is hét nationale netwerk voor innovaties in de gezondheid en zorg. Onze missie is het ondersteunen van ondernemers bij het (door)ontwikkelen van veelbelovende innovaties. Charlotte is één van deze ondernemers. Met het patientflow managementsysteem won Huisartsen van Nederland de Nationale Zorginnovatieprijs in 2023. Patiënten dienen hun zorgvraag in via een patiëntenplatform. Het AI algoritme van de triagemodule begeleidt de patiënt door de triage waarna de zorgvraag naar een zorgmedewerker gestuurd wordt. Deze kan de zorgvraag op een eigen gekozen tijdstip snel en gemakkelijk afhandelen. Resulterend in minder administratieve lasten voor de zorgmedewerker en snellere zorg voor de patiënt.
“AI transformeert de zorg—We moeten ons richten op zowel het verbeteren van AI-modellen als op een slimme integratie ervan, zodat innovaties menselijke besluitvorming complementeren en de patiëntenzorg verbeteren.”
- Charlotte van Sassen
Welke innovatie heeft jou altijd geïnspireerd?
“De koelkast. Het lijkt zo alledaags, maar de impact op de volksgezondheid is enorm geweest. Dankzij betere voedselbewaring daalde het aantal infectieziekten drastisch. Soms zit de kracht van innovatie niet in high-tech oplossingen, maar in iets ogenschijnlijk eenvoudigs dat onze gezondheid fundamenteel verbetert.”
Welke eigenschap is volgens jou cruciaal voor een succesvolle innovator?
“Nieuwsgierigheid. Zonder nieuwsgierigheid geen vernieuwing. Een succesvolle innovator stelt continu de vraag: Waarom doen we het zo? Kan het anders, beter? En—niet onbelangrijk—durft ook te luisteren naar de mensen die met de innovatie moeten werken.”
Welk advies zou jij minister Fleur Agema willen meegeven?
“Luister naar de mensen in het veld. Innovatie moet aansluiten bij de échte behoeften van zorgprofessionals en patiënten. Geef zorgprofessionals de regie om te bepalen welke innovaties bijdragen aan betere zorg, in plaats van deze keuzes te laten afhangen van zorgverzekeraars of beleidsmakers met andere belangen. Zorg daarnaast voor voldoende financiering voor implementatie, opschaling en onderzoek naar innovaties.”
Wat had jij op dag 1 van het ondernemer zijn al willen weten?
“Ondernemen in de gezondheidszorg is fundamenteel anders dan in andere sectoren. Ik had graag op dag 1 beter begrepen hoe complex het speelveld is, met strikte regelgeving, meerdere stakeholders en beperkte autonomie. In de zorg bepaal je niet alleen zelf hoe je je product of dienst aanbiedt—er zijn wettelijke kaders, richtlijnen en partijen zoals zorgverzekeraars, toezichthouders, beroepsorganisaties en ICT partijen die mee bepalen wat mogelijk is. Bovendien heb je te maken met innovation resistance bij zorgverleners en organisaties, een van de grootste barrières bij implementatie. Zelfs als een innovatie aantoonbaar beter is, betekent dat niet automatisch dat mensen bereid zijn om hun werkwijze aan te passen. Succesvol innoveren vraagt dus niet alleen om een goed idee, maar ook om strategisch verandermanagement en het meenemen van gebruikers in het proces. Dit maakt innovatie uitdagend, maar ook extra waardevol wanneer het lukt om een echte impact te maken.”
Hoe maak jij de impact van je innovatie meetbaar?
“De impact van onze innovatie meten we door zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden te combineren. In de zorg draait het niet alleen om efficiëntie, maar ook om veiligheid, effectiviteit en acceptatie door zorgverleners en patiënten. We analyseren gegevens zoals verbeteringen in diagnostische accuraatheid en patiëntdoorstroming, maar betrekken ook gebruikerservaringen en beleidsmatige effecten. Daarnaast kijken we naar langetermijnresultaten: draagt onze innovatie echt bij aan betere zorg en een duurzamer zorgsysteem?”
10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs
De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar tiende jubileum. De prijsuitreiking van deze jubileum-editie vindt plaats op 9 april 2025 tijdens Zorg & ict. Prins Constantijn van Oranje maakt hier de winnaars op feestelijke wijze bekend. Hef jij met ons het glas op 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs?
Benieuwd wie er nog meer bijdragen aan de zorg van de toekomst? Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende bijdrage!
