Chantal van Spaendonck | 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

17 februari 2025

De Nationale Zorginnovatieprijs bestaat 10 jaar! Een geweldige mijlpaal die we graag samen met ons netwerk vieren. Dit succes was immers niet mogelijk geweest zonder de mensen die elke dag werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg. Om dit jubileum te vieren, zetten we 10 inspirerende mensen uit ons netwerk in de schijnwerpers. Deze week Chantal van Spaendonck, directeur van Care Innovation Center West-Brabant.

Een goed idee is één ding, maar de juiste mensen om je heen maken het verschil. De regiopartners van Zorginnovatie.nl helpen zorginnovaties groeien met hun sterke netwerk en expertise. Ze kennen de belangrijke spelers in de regio en brengen je in contact met de juiste mensen. Voor ons zijn ze onmisbaar, want zij organiseren de voorrondes van de Nationale Zorginnovatieprijs en selecteren de finalisten die de strijd aangaan in de finale. Kennismaken met de regiopartner in jouw regio? Of wil je opschalen in een andere regio? We brengen je graag met ze in contact! 

“Het voortdurend ontwikkelen van innovaties samen met eindgebruikers is essentieel voor krachtige oplossingen. Door meer focus te leggen op opschaling, de-implementatie, secundair datagebruik en het benutten van nieuwe technologieën zoals robotica en AI, kunnen we de impact op de zorg aanzienlijk vergroten.”
- Chantal van Spaendonck

Welke innovatie heeft jou altijd geïnspireerd?

“De druppelbril vind ik een voorbeeld van een hele simpele innovatie maar wel met een grote impact. Hoe ingewikkeld kan het zijn. Uiteraard kan ik nog heel veel technologische toepassingen noemen maar de basis van ‘welk probleem los je op’ is hier zo helder voor zowel de cliënt als de professional. Tegelijkertijd is het goed implementeren van zo'n innovatie in de regio iets waar samenwerking, afstemming en doorzettingskracht voor nodig is en vooral de-implementatie van het oude. We gaan geen ogen meer druppelen bij mensen thuis tenzij ...”

Welke eigenschap is volgens jou cruciaal voor een succesvolle innovator?

“Je echt verplaatsen in de patiënt en de zorgprofessional en waar die alle dagen tegenaan loopt, dat vertalen naar een toepassing die echt een antwoord geeft op hun probleem, continue in het ontwikkel en opschalingsproces blijven betrekken van de eindgebruikers en open blijven staan voor doorontwikkeling/verbetering.”

Welk advies zou jij minister Fleur Agema willen meegeven?

“Het inzetten op nieuwe technologie zoals AI voor het beperken van de administratieve lasten voor de zorgprofessional is een kansrijke stap. Maar ook het fysiek ontlasten van zorgprofessionals en het meer zelfstandig maken van patiënten/cliënten door inzet van technologie, robotica en AI is van belang.”

Wat werd 10 jaar geleden gezien als een innovatie en zien we vandaag de dag als standaard praktijk?

“Beeldbellen, we hebben daarvoor een paar jaar aan een 'dood' paard getrokken tot COVID kwam en toen kon het ineens wel. Dit is er deels wel ingebleven al vind ik dat we ook wel weer een beetje teveel terug zijn gegaan naar de oude manier van werken.”

Wat hoop je dat we over 10 jaar juist zien als standaard praktijk ten opzichte van vandaag?

“De inzet van robots en technologie als gereedschap voor de zorgprofessional zoals de timmerman een boor heeft. Bijvoorbeeld het automatisch brengen van de tillift naar de juiste locatie op het juiste moment ipv dat de professional zich een ongeluk zoekt en veel te veel tijd verliest met het zoeken en vervoer.”

10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar tiende jubileum. De prijsuitreiking van deze jubileum-editie vindt plaats op 9 april 2025 tijdens Zorg & ict. Prins Constantijn van Oranje maakt hier de winnaars op feestelijke wijze bekend. Hef jij met ons het glas op 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs? 

Benieuwd wie er nog meer bijdragen aan de zorg van de toekomst? Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende bijdrage! 

Chantal van Spaendonck, directeur Care Innovation Center West-Brabant