Carmen van Vilsteren | 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

18 maart 2025

De Nationale Zorginnovatieprijs bestaat 10 jaar! Een geweldige mijlpaal die we graag samen met ons netwerk vieren. Dit succes was immers niet mogelijk geweest zonder de mensen die elke dag werken aan het verbeteren en vernieuwen van de zorg. Om dit jubileum te vieren, zetten we 10 inspirerende mensen uit ons netwerk in de schijnwerpers. Deze week Carmen van Vilsteren, boegbeeld van de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland). 

Zorginnovatie.nl is onderdeel van Health~Holland, de Topsector Life Sciences & Health. Health~Holland investeert in samenwerking tussen bedrijven, universiteiten, kennisinstellingen en overheden om innovaties te versnellen en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Dit doen we onder andere door de inzet van subsidie, het aanjagen van samenwerkingen en het ondersteunen van ondernemers in hun (inter)nationale ontwikkeling.

“Misschien moeten we een paar jaar helemaal geen nieuwe innovaties starten, maar juist ons geld en energie stoppen in implementatie en opschaling van bewezen innovaties.”
- Carmen van Vilsteren

Welke innovatie heeft jou altijd geïnspireerd?

“Dat zijn er heel veel. Image gestuurde minimaal invasieve therapieën heb ik lang aan mogen werken en fascineren me nog steeds. Wat je zonder echt te snijden kunt doen is ongelofelijk en het reduceren van de kosten van de zorg en de lasten voor de patiënt is enorm. En niet alleen interventies in vaten overal in het lichaam, maar nu en in de toekomst ook steeds meer met medicijnen die alleen op de juiste plek terecht komen en niet elders schade of ongewenst effecten brengen. Nederland heeft overigens een aantal spelers op dit vlak die wereldwijd pioniers en leidend zijn. Maar ook heel ander soort innovaties zoals op het lastige gebied van preventie, bijvoorbeeld een tool om werkgevers te ondersteunen in hun effort om hun werknemers vitaal te houden of te laten worden. 

Op dit moment ben ik vooral gefascineerd door organ on a chip, hoe krijgen we geneesmiddelen beter en sneller ontwikkeld en getest dan met de huidige technologieën. Ook daar hebben we een aantal Nederland pioniers en onze ambitie is om ook als Nederland ook op dit vlak een leidende positie te krijgen.

Welke eigenschap is volgens jou cruciaal voor een succesvolle innovator?

Passie, doorzettingsvermogen en het vermogen om een juist team te bouwen en te motiveren.”

Welk advies zou jij minister Fleur Agema willen meegeven?

Open te staan voor samenwerkingen met industrie. Voor het opschalen en realiseren van impact heb je de industrie nodig. Een zorginstelling moet en kan prima innoveren binnen haar eigen organisatie en met andere zorgpartijen, maar daarmee ga je geen nationale impact realiseren of de problemen met het tekort aan medewerkers in de zorg in Nederland oplossen.”

Welke trends of technologieën zie jij als meest veelbelovend voor de toekomst van de Nederlandse zorgsector?

Dat zijn er een heleboel. Natuurlijk gaat AI op alle fronten impact hebben, zowel in het hele traject van innovatie in onze sector (ontwikkeling nieuwe medicijnen, medtech etc) als in de zorg zelf. Het verminderen van de administratieve lasten van de zorg heeft nu even de focus van VWS, maar de mogelijkheden zijn veel breder. Overigens geldt ook hier weer, de revenuen hiervan zullen alleen gerealiseerd kunnen worden als er ook bedrijven zijn die deze nieuwe producten en diensten willen opschalen. Er “vliegt” geen enkel administratie-verbeterend-algoritme vanzelf vanuit een zorginstelling in Groningen naar Maastricht en het is ook niet de taak en de kern competentie van een zorginstelling om dit te doen.

Maar ook personalized medicine, met alle onderliggend deelstukken daarvan, innovatieve, non invasieve diagnoses, en toegespitste therapieën. Daarnaast natuurlijk ook de verschuiving van behandelen naar voorkomen (preventie) en de verschuiving van zorg naar huis, alle zelfzorg mantelzorg, de rol van retail en alles daarom heen.

Daarnaast maak ik me best zorgen over de klimaatveranderingen en ook de relatie met gezondheid, ook wel planetary health genoemd. Hoe beinvloedt gezondheid en zorg het klimaat en vice versa.”

Met welke – historische of hedendaagse – innovator zou je graag een gesprek willen voeren, en waarom?

“Dat zijn er twee: Patricia Bath en Marie Curie.

Patricia Bath heeft een minimaal invasieve therapie ontwikkeld die nu de wereldstandaard is in oogheelkunde, namelijk de Laserphaco Probe. Dit wordt gebruikt bij staar operaties. Helaas heet deze methode niet de 'Bath methode', waardoor niemand weet dat zij dit bedacht heeft. 

Marie Curie heeft een belangrijke doorbraak gemaakt op het gebied van radioactiviteit, die vele applicatie toepassingsgebieden heeft en waarbij ze vele vakgebieden heeft gecombineerd en geïnnoveerd.”

10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs

De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar tiende jubileum. De prijsuitreiking van deze jubileum-editie vindt plaats op 9 april 2025 tijdens Zorg & ict. Prins Constantijn van Oranje maakt hier de winnaars op feestelijke wijze bekend. Hef jij met ons het glas op 10 jaar Nationale Zorginnovatieprijs? 

Benieuwd wie er nog meer bijdragen aan de zorg van de toekomst? Houd onze website en LinkedIn-pagina in de gaten voor de volgende bijdrage! 

Carmen van Vilsteren, boegbeeld Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland)