Tovertafel Original

Opschaling

Het verhaal van de Tovertafel begint met een gesprek tussen ontwerper Hester Le Riche en prof. dr. Erik Scherder over hun gedeelde ambitie om de kwaliteit van leven van ouderen met dementie te verbeteren. Erik Scherder is een hoogleraar neuropsychologie en jullie wellicht bekend uit De Wereld Draait Door.
Erik vertelt Hester over de desastreuze gevolgen van passiviteit. Kun jij als ontwerper niet iets bedenken waardoor ouderen met dementie in beweging komen? Vroeg hij aan Hester. Aangezien Hester naast haar kennis en interesse van industrieel ontwerpen een passie heeft voor sport en beweging, gaat ze die uitdaging maar al te graag aan.

Hester startte in 2009 met haar promotieonderzoek aan de TU Delft (faculteit Industrieel Ontwerpen) en de VU Amsterdam (afdeling Klinische Neuropsychologie). Uit dit promotieonderzoek is het eerste prototype van de Tovertafel voortgekomen. Nadat het prototype werd doorontwikkeld tot volwaardig product, werd het in maart 2015 in de Nederlandse zorgwereld geïntroduceerd.

De Tovertafel brengt mensen met dementie in beweging
De Tovertafel Original is een speelse zorginnovatie die ouderen in de latere fasen van dementie met elkaar en met hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. De vrolijke spellen zijn specifiek voor de doelgroep ontwikkeld en kunnen zowel zelfstandig als onder begeleiding worden gespeeld. Plezier en verwondering staan bij de spellen voorop!

Digitalisering
Hulpmiddel
Medisch technologische innovaties
Overige
Regio Utrecht