Thuiszorg voor Huisdieren
We leveren hulp aan huis voor alle aspecten van dierenzorg, volgens dezelfde formule als reguliere thuiszorg:
- huishoudelijk: schoonmaak taken voor de dierenmaterialen
- gezondheidszorg: monitoren van de gezondheid en zorg leveren wanneer nodig
- verpleging aan huis of op onze locatie voor zieke dieren en post-operatieve zorg
- levering van voer, grit en toebehoren
-maatjes: we voorzien in de behoefte dat mensen persoonlijke aandacht krijgen
- geven van een passend dier in bruikleen, inclusief thuishulp hiervoor als een eigen dier overleden is of men (weer) een dier wenst.

Geestelijk lijden door eenzaamheid en isolement.Het beleid is dat mensen langer zelfstandig moeten wonen. Mensen raken hierdoor geïsoleerd van de voorzieningen en laagdrempelige nabijheid van leeftijd- en of lotgenoten. Eenzaamheid is het gevolg daarvan. Geen gezamenlijke maaltijden meer, winkeltje dichtbij, kapper , fysio, en andere voorzieningen die onder 1 dak laagdrempelig bereikbaar waren.
Nu moet alle hulp van aparte instanties aan huis komen. Maaltijden, persoonlijke verzorging, huishoudelijke hulp, kapper, fysio, etc. Liefde en persoonlijke aandacht valt weg als de partner overlijd. Dit verdwijnt ook als hun huisdier weg moet omdat ze er niet meer voldoende voor kunnen zorgen of als het dier overlijd en men geen nieuwe kan nemen. Reguliere thuiszorg mag geen taken doen die met het dier te maken hebben, ze mogen geen kattenbak verschonen, hondje uitlaten, afwassen en vuilniszakken (met of zonder grit) buiten zetten.Met het huisdier verdwijnt de enige bron van liefde en 24/7 gezelschap.
Geestelijk leed en diep verdriet is het gevolg. Hun eigenwaarde verdwijnt ook.. Het dier gaf ze een belangrijke zorgtaak waardoor men zich nog nuttig en belangrijk voelde. Mensen raken in een depressie en hun gezondheid gaat daardoor achteruit. Ze hebben geen doel en liefde meer in hun leven en de motivatie tot zelfzorg verdwijnt daarmee.
Er is sprake van ernstige eenzaamheid, ondraaglijk geestelijk lijden.
Als mensen ervoor kiezen hun dier te houden ondanks dat ze zelf geen goede zorg meer kunnen geven, financieel of fysiek, dan dreigt verwaarlozing van het dier. De gevolgen kunnen op korte en langere termijn ernstige gevolgen nemen, Voor het dier, maar ook voor de leefomgeving en de gezondheid van zijn mensen.
Het project sluit aan bij het beleid dat mensen langer zelfstandig moeten wonen.
Thuiszorg voor Huisdieren is een onmisbare zorg aan huis die eenzame mensen in staat stelt hun beste vriend te behouden. Huisdieren bevorderen het welzijn en verbinden mensen onderling. Goede zorg hoort gewaarborgd te zijn en hun maatschappelijke waarde erkend.
1. Eenzame ouderen en chronisch zieken die aan huis gebonden zijn en geen gebruik kunnen maken van reguliere voorzieningen.
2. mensen met een beperking die een prikkelarme werkomgeving nodig hebben, persoonlijke begeleiding en werk op maat.
3. doelgroep dieren:
a.. dieren die wegens leeftijd en intensieve zorgbehoefte moeilijk of niet herplaatsbaar zijn.
b. dieren van eenzame ouderen en mensen in armoede die verwaarloosd (dreigen) te worden.
1. Van de volwassenen tussen 19 en 74 jaar is gemiddeld genomen 35% eenzaam en gemiddeld 7,5 % ernstig eenzaam. De grootste groep mensen die ernstige eenzaamheid ervaren is tussen de 50 en 64 jaar oud: 10%. De grootste groep eenzame mensen zijn de mensen boven de 74 jaar: 43% . Ernstige eenzaamheid ervaren 9,1% van deze leeftijdsgroep. Bron: https://allecijfers.nl/gemeente-overzicht/groningen/
De zorg voor 1 dier binnen de stichting koste gemiddeld € 93,-- per maand.
De kosten omvatten alle kosten, inclusief reiskosten voor bezoek aan huis en vrijwilligerskosten.
Huidig verdienmodel:
- inkomsten uit pension voor kwetsbare katten
- donatie van de oprichter voor gebruik van de woning en dierenverblijven en de energiekosten daarvoor.
- fondsen: bijdragen van stichting Dierenlot en Goededoelenfonds
- donateurs
- eigen bijdrages van cliënten
- éénmalige subsidie van gemeente Groningen in 2017
- acties via social media
We zijn voor 85% afhankelijk van giften en donaties tot nu toe.
Er zijn geen betaalde medewerkers.
Toekomstvisie voor duurzaamheid
- deelname aan innovatie projecten:
voor duurzaamheid en ontwikkeling doen hebben we ons aangemeld bij ImpactPlus.social
Als toekomst willen we de doelgroep beter en efficiënter kunnen bereiken en bedienen plus een goed verdienmodel realiseren die duurzaam voortbestaan en opschaling mogelijk maakt.
WMO/PGB:
We zien graag dat thuiszorg voor huisdieren erkend wordt als noodzakelijke voorziening voor de ernstig eenzame hoogbejaarde inwoners. Om die reden vinden wij dat eenzame mensen een indicatie voor onze diensten kunnen krijgen op basis van WMO of PGB
Toekomstige eigen inkomsten model, naast WMO/PGB:
We hebben een verdien model uitgedacht die twee doelen dient: `Dierenmaatjes Huis`: Het `Warme Nest`.
doel 1: samenbrengen van de eenzame alleenwonende cliënten en hun vrijwilligers op 1 locatie voor sociale interactie en contact/knuffelen met de aanwezige katten.
doel 2. inkomsten uit verteringen en katten-knuffelarrangement genereren.
3. inkomsten uit interactieve workshops en sociale evenementen met dierenverzorging als thema voor belangstellenden.
4. Informatie- en advies dienst voor huisdier eigenaren volgens een vast tarief
5. consulten dierencommunicatie en alternatieve (energetische) behandelwijze voor oude en chronisch zieke dieren (onze expertise) tegen een vast tarief
6. uitbreiding van dierenpension: meer dieren tegelijkertijd plaats kunnen bieden.
Er is geen concurrentie, er zijn geen bestaande voorzieningen in de gemeente Groningen of elders in het land.
Het probleem voor de eenzame mensen met huisdieren die zorg behoeven wordt niet opgelost. De dieren worden naar een asiel gebracht of ingeslapen.
- Het geestelijk lijden van eenzame mensen die graag een huisdier willen hebben wordt niet opgelost.
Eenzaamheid oplossen is niet makkelijk in geld uit te drukken, daar bestaan geen adequate modellen voor.
We hebben een grote maatschappelijke meerwaarde omdat we mensen bereiken die wegens omstandigheden niet van bestaande voorzieningen gebruik kunnen maken.
Het effect van ons werk voor de eenzame cliënten:
- oplossing van eenzaamheid op alle niveaus: 1. 24/7 liefde en gezelschap van het dier
2. kwalitatief hoogwaardig menselijk contact: er is direct een vriendschaps/vertrouwensband vanwege de gedeelde liefde en zorg voor het dier
3.we vervullen mantelzorg taken waardoor misbruik door `buren`en zogenaamde kennissen en familie gestopt en voorkomen wordt (bij 80% van onze cliënten)
4. Geestelijk lijden en stress wordt verlaagd en gestopt waardoor lichamelijke kwalen minder zwaar voelen, beter herstellen en men minder vaak naar een huisarts gaat of een beroep doet op psychische hulpverlening.
Hoe men dit in geld uit kan drukken zou wetenschappelijk onderzocht kunnen worden.
We bestaan nu 5 jaar, sinds kort hebben we stage opdrachten uitgezet bij hoger beroepsonderwijs. Een van de opdrachten in de toekomst is het maken van een model/enquête die aantoont wat het effect in cijfers omgerekend van ons werk is op het individu en de maatschappij. Het berekenen van de maatschappelijke meerwaarde is een onderwerp die behandeld kan worden in het groeiprogramma ImpactPlus.social waar we ons voor aangemeld hebben.
Huisdieren zijn de eerste stap naar vriendschap en vertrouwen. Ze zorgen voor verbinding tussen mensen van verschillende leeftijden en achtergronden.
Eenzaamheid en isolement wordt voor meerdere zgn. risicogroepen tegelijkertijd opgelost door de inzet van huisdieren en van mensen met een beperking en/of achterstand tot de arbeidsmarkt die de meeste taken aan huis verrichten. De supervisie en monotoring van de gezondheid van de dieren wordt gedaan door vrijwilligers met een opleiding en specialisatie in dierenverzorging voor oude dieren.
Vrijwilligers met een beperking:
Mensen in een verschillend stadium en niveau van integratie kunnen naar draagkracht deelnemen volgens een groei programma. Men kan beginnen in kleine setting op de stichting met kleine zorgtaken in beschutte omgeving, en doorstromen naar de thuishulp wat een integratie naar maatschappelijk leven betekent. Men kan ook op de locatie zelf blijven als thuishulp bij anderen een te grote en zware stap is. Eigenwaarde en persoonlijke groei wordt bevorderd zowel in de thuishulp als op de locatie omdat men zich weer nuttig voelt, gewaardeerd en geaccepteerd.
Laagdrempelig en aansluitend bij de behoefte.
- De dieren zijn ook voor de vrijwilligers onderling en naar hun cliënt de eerste stap naar vriendschap.
- Vergroten van eigenwaarde door de zorgtaak voor zowel het baasje als de vrijwilliger.
- het project zelf schept door de veelzijdigheid voor stage mogelijkheden in meerdere sectoren:
dierenverzorging, huishoudelijke hulp, helpende en verzorgende niveau 1 en 2,
- creëren van een nieuwe werkplek voor dierenverzorgers: bij mensen thuis. Tot nu toe kan men alleen werk vinden in de dierenverzorging in een asiel, opvang, commercieel pension of fokkerij. Er komt een nieuwe mogelijkheid bij. Nieuwe banen kansen.
Naast eenzaamheid wordt ook armoede bestreden: de cliënten zijn over het algemeen al langdurig chronisch ziek en/of minder valide. Vanwege hoge zorgkosten en ontbreken van pensioen hebben ze geen voldoende budget om een huisdier te onderhouden. Het bruikleen systeem is ook voor hen ideaal omdat de zorg ook financieel gegarandeerd wordt. Men betaald een maandelijkse bijdrage naar draagkracht.
-
We hebben onze werk/idee gedeponeerd:
https://www.boip.int/nl/ondernemers/ideeën
I-Depot nr. 107448
Thuiszorg voor Huisdieren:
Het maatschappelijk nut van een duurzame maatwerk voorziening voor huisdieren van en voor kwetsbare mensen.
We denken bewezen te hebben dat deze dienst de ontbrekende schakel is voor het oplossen van eenzaamheid voor kwetsbare mensen die (weer) zelfstandig moeten blijven wonen.
De dienst vult een groot gat op in de hulpverlening: Aan alle diensten is gedacht om fysiek gezien het leven alleen en zelfstandig mogelijk te maken. Aan het emotionele leven en persoonlijke ervaring en behoefte van de mens wordt te weinig aandacht besteed vanuit de professionele zorg.
Maatwerkvoorziening.
Op meer dan 1 manier kan thuishulp voor huisdieren georganiseerd en bekostigd worden:
Professionalisering is mogelijk als Thuiszorg voor Huisdieren erkent wordt als maatwerk voorziening.
1.
Dagbesteding die aan huis gegeven wordt d.m.v. Animal Assisted Activity, inclusief individuele begeleiding aan huis en op maat. Dit is voor ouderen en chronisch zieken die aan huis gekluisterd zijn en niet naar reguliere dagbesteding kunnen. In huis krijgt men een dier in bruikleen inclusief individuele begeleiding.
2 De zorg voor huisdieren opnemen in een pakket `huishoudelijke hulp`.
Hiermee zijn we een uitbreiding van huishoudelijke hulp, mensen zouden een indicatie voor extra uren hiervoor moeten kunnen krijgen.
3. Aanvullende zorg: die omvat taken die door reguliere thuiszorg diensten en huishoudelijke diensten niet uitgevoerd worden:
- hulp bij zorg voor huisdieren
- hulp bij maaltijden
- boodschappen doen
- gezelschap
- afwassen
- wassen/strijken
- zorg voor planten en tuin.
Door het oprichten van een (sociale) onderneming voor de Thuiszorg voor en met Huisdieren komt er een verdienmodel voor duurzaam voortbestaan.
Met inkomsten hieruit kunnen we professionaliseren.
Er wordt dan ook meer mogelijk:
- aanvulling met sociaal dierenpension en sociaal dieren café
Professionalisering zorgt voor duurzaamheid. Een stabiele organisatie heeft vaste, gezonde werknemers nodig op de cruciale posten voor de continuïteit:
1. financiële en algemene administratie
2. Dierenverzorging
3. manager/bedrijfsleider/coördinator
4. begeleiding vrijwilligers en stagiaires met en zonder een beperking
5. sociaal (ouderen) werk
Start:
-locatie (kantoor) voor de organisatie, coördinatie en als uitvalsbasis en met kantine voor de medewerkers en vrijwilligers.
- Distributie van voer en goederen kan vanuit een centrale opslagruimte of vanuit kleinere, verspreid over de wijken gevestigde kleine opslag ruimtes. Distributie met electrische fietsen met bak, kleine 45km vrachtwagentjes of snorbrommers/scooters met laadbak
-Dierenopvang kort en langdurend kan in een vrijstaand woonhuis met grote tuin (Dierenmaatjes Huis) en uitgebreid worden naar meerdere van deze huizen in de wijken. Pleegopvang kan ook voor dieren die niet in een groepje kunnen, bij mensen uit de doelgroep (actieve senioren of mensen met een beperking) Opvang van kwetsbare oude dieren gebeurt dus in een `warm nest`, niet in een asiel.
Bezoekers kunnen met de dieren kennismaken in huiselijke sfeer en er een band mee opbouwen alvorens ze te adopteren, in eigen huis, of financieel.
- Queri winkeltje voor verkoop van dierenvoer en tweedehands dieren toebehoren kan in een opvanghuis of de kantoorlocatie gevestigd als daar ruimte voor is.
- sociaal katten café als sociale accommodatie voor de `gezins/familie leden van Queri: de gebruikers en vrijwilligers
- workshops kunnen gegeven worden in club en buurthuizen en wijkcentra of op eigen opvang huis, kantine of sociaal katten café.
De dienst kan plaatsvinden en gevestigd worden in iedere stad of gemeente.
Eenzaamheid en armoede is een maatschappelijk probleem die zich niet beperkt tot 1 plaats of regio.
Verwachte organisatie:
-
Voor de start zoeken we een hoofdlocatie binnen bereik van ons opgebouwde netwerk van waaruit de diensten gecoördineerd worden en die kan fungeren als `het gezicht`naar buiten. In principe dezelfde vormgeving als de huidige locatie:
- huiselijke sfeer en groene omgeving
- laagdrempelig bereikbaar
- voldoende ruimtes voor de mensen die er werken en de dieren die er leven
- voldoet aan eisen van veiligheid en toegankelijk voor minder validen.
- ruimte voor het geven van workshops, kleinschalige sociale activiteiten, eventueel verkoop van dieren toebehoren en souvenirs, eigen gemaakte (dieren) speelgoed, kunst en dieren artikelen
- ruimte voor bezoekers voor sociale interactie met elkaar, de vrijwilligers en de katten
Afdelingen:
Deze kunnen op een eigen (kantoor) locatie gevestigd zijn, los van de hoofdlocatie/sociale accommodatie, maar ook geconcentreerd op de hoofdlocatie als deze groot genoeg is en veel kantoor ruimtes heeft.
Afdelingen:
1 administratie, coördinatie, intake en receptie
2 persoonlijke zorg en medische zorg voor het dier
3 huishoudelijke zorg voor dieren toebehoren
4 bezorging dierenvoer en toebehoren
5 dieren-opvang tijdens ziekte en /of afwezigheid
Structuur:
Voor iedere afdeling is 1 professionele kracht verantwoordelijk: 1 gediplomeerde beroepskracht aangevuld met vrijwilligers, participatie nemers en stagiaires.
Door inkomsten uit WMO en PGB aangevuld met eigen inkomsten uit de sociale accommodatie, is het mogelijk voor vrijwilligers van verschillende afdelingen om te re-integreren op de arbeidsmarkt door de functie om te zetten naar een betaalde baan (0-uren contract).
Werkzaamheden die verantwoording, expertise en vaste aanwezigheid inhouden kunnen als betaalde banen part time of full time ingevuld worden.
Voor alles staat de zorg voor de dieren en mensen centraal:
- de zorg moet gewaarborgd worden voor beide, continuïteit en vaste structuur is van belang.
Voor de huisbezoeken is een stabiel vrijwilligersbestand noodzakelijk. Voor deze functie worden vrijwilligers met een participatie baan of verplichting tot wederdienst, het meest geschikt omdat zij gedurende 2 jaar een vast aantal uren per week invullen.
Deze vrijwilligers ontvangen voor aanvang van hun traject een praktijk gerichte interne training.
4. bezorging dierenvoer en toebehoren:
deze kan ingevuld worden door eigen chauffeurs/vrijwilligers, maar ook in samenwerking met bestaande lokale en regionale dierenvoedselbanken
5. opvang van dieren kort- of langdurig:
De doelstelling is opvang in kleinschalige en huiselijke omgeving om een liefdevol en comfortabele laatste levensfase te waarborgen.
Opvang kan op de locatie als deze daarvoor geschikt is en/of bij geselecteerde pleegadressen. De mogelijkheid wordt geboden aan gepensioneerden die wel regelmatig contact met een huisdier wensen, maar niet continu gebonden willen zijn.
- Samenwerking met andere organisaties voor dierenwelzijn is op meerdere gebieden reeds in werking en maakt mogelijk dat er meer cliënten bereikt kunnen worden en de hulpverlening efficiënt uitgevoerd kan worden.
1. Dierenasiels en opvangen
2. dierenartsen
3. reguliere hulpverlening
4. lokale en regionale dierenvoedselbanken
5. maatschappelijke instellingen (wij-teams)
6. bedrijven die gunning hebben als de eigen gunning (nog) niet rond is.
7. onderwijs instellingen
8 belangen verenigingen voor senioren en mensen met een beperking
9, vermogensfondsen
10. banken
11. particuliere initiatieven en buurt organisaties
Pilot fase 1. 2014 - 2015
Op 2 speerpunten is gefocused:
Vrijwilligers met een beperking en maatschappelijke stagiaires voor werk in de opvang locatie:
We speelden in op persoonlijke beperkingen, mogelijkheden, kwaliteiten en talenten.
Hoofdzaak bleek dat er flexibel op persoonlijke omstandigheden en beperkingen ingespeeld kon worden door de verscheidenheid aan werkzaamheden en werkniveaus.
Testen:
- wekelijkse evaluatie en voortgangs- gesprekken, maandelijks anoniem in te vullen evaluatie formulieren. Vertrouwens persoon ( vrijwilliger/professional) voor de vrijwilligers.
- evaluatie op onze locatie met stagiaire en onderwijs mentor.
Thuiszorg diensten :
We hebben deze periode landelijk gewerkt, in de regio waar de meeste aanvragen voor hulp en vrijwilligers vandaan kwamen. Opvallend was dat steeds het aantal vrijwilligers en hulpvragers vlak bij elkaar in de buurt woonden en de hulpvragen laagdrempelig en eenvoudig te beantwoorden waren.
De opgenomen dieren kwamen ook overwegend uit deze regio:
Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Brabant, Noord-Limburg.
Test: 2 x per maand contact- evaluatie met de cliënt. Plus evaluatie van ieder thuisbezoek met de vrijwilliger.
Fase 2.
A. Poezenmaatjes, het bruikleen project.
De hulpvragen hiervoor kwamen overwegend uit onze eigen regio: gemeente Groningen, gemeente Tynaarlo, noord - Groningen en noord-Friesland.
Landelijk hebben we dit project niet gedaan vanwege de grote afstanden en hoge arbeidsintensiviteit.
Gekozen is voor deze vorm van thuishulp omdat dit hulp aan de mensen is die ernstige eenzaamheid ervaren. Bij de groep hoogbejaarde mensen is het geestelijk leed en stille verdriet het allerergste. De eerste hulpvragen die binnenkwamen naar aanleiding van een klein kranten artikel over de stichting betrof de aanvraag voor plaatsing van een dier als gezelschap. Wij maakten er een `bruikleen` van om de continuïteit van de zorg voor het dier te waarborgen. De mensen die zich aanmelden als `poezenmaatje`waren en zijn zonder uitzondering mensen die geen regulier vrijwilligerswerk aankunnen of geleidelijk weer willen/moeten wennen aan een werkritme ter voorbereiding op herintreding op de arbeidsmarkt, geleidelijk herstel van ziekte. Geen passend vrijwilligerswerk volgens hun interesse en mogelijkheden vinden.
Automatisch bleek dat er aansluiting was tussen beide doelgroepen: voor beide werd eenzaamheid en isolement opgelost.
Test: Evaluatie van ieder thuisbezoek met de vrijwilligers en maandelijks contact van leiding gevende met de cliënt, telefonisch en/of huisbezoek.
B. vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt: participatie banen vanuit gemeente Leek en Groningen.
Dit systeem betekend dat vrijwilligers minimaal 1 jaar blijven en tussen 16 en 32 uur per week werken. de functies zijn administratief en gericht op werkervaring, educatie en persoonlijke ontwikkeling. Voor ontwikkeling van de organisatie is dit gunstig gebleken omdat er continuïteit in de administratie kon komen.
De participatie banen uit de gemeente Groningen zijn het meest gunstig voor de organisatie en de vrijwilliger omdat men 2 jaar de tijd heeft en zich vaardigheden goed eigen kan maken.
Test: evaluatie formulieren en gesprekken met de participatie nemer en per kwartaal evaluatie met de jobcoach en de participatie baan nemer
Pilotfase 3..
We zijn nu in de pilotfase van thuiszorg voor huisdieren van mensen die lichtere eenzaamheid en isolement ervaren: de mensen in absolute armoede. De oorzaken van de armoede worden snel duidelijk:
- chronische ziekte waardoor geen werk gevonden wordt
- schuldenlast wegens hoge ziektekosten
- schuldenlast wegens kinderen die speciale zorg vereisen (kinderen met psychische problematiek of handicap). De moeder kan niet een baan aannemen omdat de kinderen intensieve ouderlijke zorg nodig hebben. De schuldenlast wordt groter, naarmate de zorg voor deze kinderen meer geld gaan kosten.
- schuldenlast en armoede wegens psycho sociale problematiek en angst stoornissen
We gaan in op mensen die naar ons verwezen worden door hulpverlenings-instanties en wij-teams.
Deze pilot houden we nog klein en dient ter voorbereiding op het ontwikkelen van de definitieve vorm van thuiszorg voor dieren.
Test: wekelijks telefonisch contact met de hulpvragers. Feedback van de vrijwilligers die het thuisbezoek doen.
Wij-teams: verwijzing van hulpvragers
medewerkers van reguliere thuiszorg bij de cliënt: we stemmen de taken op elkaar af
hulpverlenings instanties: verwijzing van hulpvragers
individuele persoonlijke begeleiders van cliënten: samenwerking: op elkaar af stemmen van de zorg en hulp taken en doelen voor de cliënt
Buurt zorg: communicatie over de wederzijdse bevindingen aangaande de gezondheid van de client
Gemeente afdeling Sociaal Domein voor participatie en integratie van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt
Communicatie met zorgbelangen verenigingen: Zorgbelang Drenthe, Zorgbelang Groningen
Onderwijs: diverse sectoren en niveaus: vmbo, praktijk onderwijs, mbo en hbo: leveren van stagiaires en verrichten van onderzoek opdrachten
Eenzaamheid is te onderscheiden naar oorzaak en mate van ernst.
De mate van ernst blijkt gekoppeld aan de oorzaken.
De gradaties en oorzaken verschillen per leeftijdscategorie.
Regio met de meeste aanmeldingen blijken representatief voor de spreiding van mensen in eenzaamheid en armoede over Nederland.
Vrijwilligers met een beperking vormen de groep mensen die de meeste aandacht vragen voor zichzelf. De begeleiding is intensief en neemt veel tijd. De ervaring op de locatie is dat sociaal contact onderling als de hoogtepunten van de dag worden beschouwd, daar besteden ze meer tijd aan dan aan de hen toebedeelde taken. Favoriete klus: knuffelen en spelen met de katten. Hoogtepunten: gezamenlijke koffie en lunch.
De vrijwilligers hebben het gevoel een `familie`te zijn. De huiselijke sfeer, persoonlijke aandacht, gedeelde liefde en interesse voor huisdieren maakt dit mogelijk.
Er ontstaat `gezins - en familie dynamiek`.
Helaas zorgt 1 categorie voor problemen in de groep en voor de leidinggevenden:
Vrijwilligers met narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze is In eerste instantie nemen ze hun collega`s en leiding gevende voor zich in door behulpzaamheid te tonen en motivatie voor onze doelstelling voor eenzame ouderen. Gaandeweg veranderd deze houding naar steeds hoge eisen om persoonlijke aandacht. Men gaat negatief de sfeer bepalen door collega`s en leiding gevenden tegen elkaar uit te spelen en te manipuleren. Dat bepaald de sfeer negatief en de persoon gaat uit eigen beweging weg als zijn gedrag als onacceptabel door de groep ervaren wordt.
Gemeenschappelijk kenmerk narcistische vrijwilligers: wegens hun stoornis zijn ze de meest eenzame mensen omdat ze overal in de maatschappij en bij hen thuis a. op den duur `door de mand vallen` en weglopen of afgewezen worden. b. wanhopig zijn omdat men geen diep contact kan voelen, gebrek aan connectie door gebrek aan empathie.
Gradaties van eenzaamheid:
1. eenzaamheid is het meest ernstig bij hoogbejaarde mensen vanaf 72 jaar. De oudste cliënten zijn 92 jaar en langdurig bijzonder eenzaam geweest voordat wij in beeld kwamen.
2. tweede groep eenzame mensen is in de leeftijd tussen 30 en 65 jaar. Er zijn vaak wel enige contacten echter geen sociaal netwerk en geen of erg weinig ervaring met vrijwilligerswerk omdat ze nooit iets konden vinden wat aansloot. sociaal isolement is grootste probleem.
3. derde groep mensen in eenzaamheid: mensen in absolute armoede. Dit zijn mensen met eenzelfde achtergrond: schuldsanering, laag opleidings niveau, langdurige werkloosheid wegens beperkingen. Hun interesse en liefde concentreert zich op de zorg voor huisdieren. Dat geeft hen gevoel van waardering, eigenwaarde, nuttig zijn.
4.vierde groep: Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.Deze hebben wij apart in kaart gebracht omdat het een bijzondere groep blijkt, met gedeelde kenmerken en problemen in de maatschappij.
In de regel worden deze op korte termijn na vermeend herstel weer verplicht gesteld arbeid te verrichten. Ze mogen niet langer dan ongeveer 3 tot 6 maanden revalideren en moeten dan re-integreren in het arbeidsleven. Ieder ervaart deze verplichting als erg zwaar omdat re- integratie coachen geen rekening houden met de psychische en emotionele gevolgen van hersenletsel, persoonlijkheidsverandering en gevolgen van het hersenletsel fysiek gezien. De gevolgen zijn uiterlijk moeilijk waarneembaar, echter de personen ervaren allen in meerdere of mindere mate het verlies van functies en vaardigheden op gebied van hersenwerking. Er is een rouwproces aan de gang over dit verlies van functies en positie in de maatschappij. Her intreding in het arbeidsleven zou veel geleidelijker moeten gaan en met meer begeleiding vanuit artsen.
5.vijfde groep:
mensen met ASS en hoge intelligentie: zij hebben een prikkelarme werkomgeving nodig, intellectuele uitdagingen, maar het liefst 1 op 1 begeleiding en aandacht, voelen zich ongemakkelijk in de groep en kunnen niet met andermans emoties omgaan, ze trekken zich dan in zichzelf terug.
Wij hebben de focus gelegd op de mensen die langdurig de ergste gradatie van eenzaamheid ervaren: de hoogbejaarde mensen en mensen met chronische ziekte die aan huis gebonden zijn. Dit zijn de mensen die een dier in bruikleen vragen inclusief hulp bij de verzorging en ruime persoonlijke aandacht.
Door aan deze mensen vrijwilligers te koppelen die sociaal geïsoleerd zijn wegens beperkingen of chronische aandoening, wordt tegelijkertijd voor beide de eenzaamheid en het isolement opgelost.
6.Zesde Groep:
Kansarme dieren:
De aanmeldingen komen het meeste voor dieren waarvan de eigenaar er niet meer voor kan zorgen wegens opname in verpleegtehuis of overlijden.
Deze dieren zijn allen oud, met kwalen en chronische aandoeningen.
Door deze fysiek en emotioneel in zo goed mogelijke conditie te brengen kunnen een aantal in bruikleen herplaatst worden bij de eenzame mensen.
Algeheel resultaat:
Zowel de hulpvragers als hulpgevende vrijwilligers zijn in meer of mindere mate eenzaam en geïsoleerd.
Er is een bedenkelijke conclusie te trekken uit de leeftijd en achtergrond van de huidige vrijwilligers met een beperking en de oudere hulpvragers:
De vrijwilligers van heden kunnen technisch gezien de cliënten in de toekomst zijn.
Qua ontwikkeling kan een duidelijke lijn gezien worden:
Op jongere leeftijd is een beperking draaglijk te maken. Men is nog redelijk flexibel en er is persoonlijke groei mogelijk tot een bepaalde hoogte. Op oudere leeftijd zijn vooral aangeboren en fysieke beperkingen de oorzaak dat men geen vrijwilligerswerk meer kan doen en cliënt wordt.
Aan de verhalen van de categorie hulpvragers tussen de 55 en 75 over hun ziekte geschiedenis en arbeidsverleden zijn grote overeenkomsten te zien met het huidige leven van de vrijwilligers met een beperking.
Opvallend is dat een aantal vrijwilligers gemotiveerd zijn om bij de stichting met de achterliggende gedachte dat ze als ze oud zijn hopen dat ze ook op de hulp van de stichting kunnen rekenen zodat ze huisdieren kunnen blijven houden. In feite `werken`ze aan hun eigen toekomstig welzijn, hun oude dag. Te zien als ` immateriële pensioen voorziening`. Ze hebben geen mogelijkheden om financieel pensioen op te bouwen wegens de arbeidsbeperking die blijvend is.
Er is 5 jaar gewerkt aan verrichten van research digitaal en in het werkveld.
Gesprekken met twee gemeentes zijn in gang gezet en zullen opvolging vinden.
De organisatie is in de basis al aanwezig en werkzaam.
Er is overheidssteun nodig om te kunnen professionaliseren en WMO contracten te verkrijgen
Verdere onderhandelingen met gemeenten, zowel de gemeente in het huidige grootste werkgebied als andere gemeenten die aangrenzend zijn.
Zoeken van politieke steun
Onderhandelen met WMO contractanten voor onder-aanbesteding
Aanschrijven van fondsen en banken
inschrijving bij ImpactPlus.Social voor coaching en hulp bij de project ontwikkeling.
Uitgangs punt is het huidige werkgebied regio Groningen-Assen.
Hier is bekendheid als stichting en een netwerk opgebouwd.
Als start en vestiging niet mogelijk is in het huidige werkgebied om diverse redenen, dan zullen er contacten opgebouwd worden met andere gemeenten en landelijke aandacht voor het doel gezocht worden via media en social media.
- Er kan altijd op een kleinschalige locatie gestart worden die laagdrempelig bereikbaar is voor bereik van en naar de potentiële gebruikers.
- De voorkeur gaat uit naar professionalisering van de stichting en openen van een locatie/dependance in het huidige werkgebied.
- de eindgebruikers worden dan het snelste bereikt omdat er de bekendheid bij publiek en verwijzende hulpverlenings diensten steeds groter is geworden en groeiende is.
Pioniers voor de Regio 2016 ( Rabo bank Leek) plaats 8 van de 30 deelnemers
Nominatie voor de Gouden Venus van Milo 2017 en 2018
Stichting Queri verbind mensen met verschillende achtergrond en problematiek aan elkaar om elkaar tot steun en hulp te zijn. We richten ons op de kwaliteit van sociaal contact, we zijn eigenlijk één grote familie en men voelt zich opgenomen in een `warm nest`. De eigen leefomgeving wordt door toevoeging van een dier ook weer ervaren als `warm nest`.
De dieren geven liefde aan iedereen, zonder onderscheid te maken naar ras, geloof, beperking, afkomst of uiterlijk.
De combinatie van zorg voor kwetsbare mensen en kwetsbare dieren is het kenmerk. Het effect van het werk van Queri is opheffen van geestelijk lijden die veroorzaakt wordt door eenzaamheid. Tegelijk wordt het welzijn van de dieren bevorderd door problemen te signaleren en zorg te faciliteren en te geven.
Tegenovergestelde van eenzaamheid is verbondenheid: mensen en dieren met elkaar verbinden, ze worden SAMEN GEBRACHT.
De dienst is niet weg te denken voor oplossen van eenzaamheid en isolement van de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Nu en in de toekomst, steeds meer mensen zullen alleen komen te wonen. Fysiek geïsoleerd van leeftijd- en lotgenoten, zonder het ervaren van liefde, waardering en persoonlijk kwalitatief hoog contact.
Er is een nieuwe trend te zien: creëren van grote locaties waar meerdere diensten en organisaties samengevoegd worden. Hulp op maat veranderd terug naar beperking van het aanbod. Als men contact met anderen wenst, moet men steeds verder reizen om ergens aan deel te nemen. Aanbesteding wordt gegund aan organisaties die samengevoegd zijn en 1 grote zijn gaan vormen. De kleine `huiskamer organisaties`waar het individu voorop stond, verdwijnen snel omdat ze geen onder aanbesteding meer krijgen. Ieder wordt gedwongen vrijwilligerswerk of dagbesteding te doen op grote locaties die een paar hoofd- activiteiten bieden zoals tweede hands kleding, hout werkplaats, fiets reparatie, computer werk, knutselen/handwerken.
Er is weinig ruimte voor persoonlijke aandacht en begeleiding wordt gespreid in grotere groepen.
Mensen die wegens beperkingen niet in grotere groepen kunnen aarden, of niet ver kunnen reizen, dreigen weer te vereenzamen. Werken met huisdieren is nergens mogelijk, tenzij in een asiel, echter deze hebben een éénduidige doelstelling: de opvang van dieren, ze zijn niet ingericht en bekwaam om mensen met een beperking als vrijwilliger te nemen.
Thuiszorg voor huisdieren hoort in een maatschappelijk zorg pakket opgenomen te worden en een algemene voorziening te zijn, waarvoor mensen een indicatie uit WMO of een PGB voor kunnen ontvangen.
Er zijn nog geen relaties met buitenland.
Ieder land heeft een eigen cultuur rond de positie van huisdieren in het leven van mensen.
Daarnaast heeft ieder land een eigen maatschappelijke zorgstructuur en beleid van ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking.
Niet in ieder land is dezelfde trend te zien dat mensen lang zelfstandig moeten blijven wonen. Ieder land heeft ook zijn eigen wijze van zorg voor naasten.
Nederland heeft nog maar relatief gezien kort het beleid dat mensen langer zelfstandig moeten wonen. De gevolgen voor individuele mensen worden langzaam duidelijk en de behoefte aan onze dienst is een van de gevolgen omdat alle zorg nu aan huis geleverd moet worden.
Hoe andere landen voor hun ouderen zorgen en mensen met een beperking hebben we nog niet onderzocht.
Nederland stond bekend als `Zorgstaat`. Deze zorg werd geregeld van overheidswege. De mensen moeten nu de verantwoording voor hun welzijn zelf weer oppakken en deze ommekeer zal niet gemakkelijk zijn. De zorgstaat heeft mogelijk gemaakt dat kinderen uit konden wijken naar andere gebieden om te wonen en werken. De ouders weren in een bejaarden tehuis verzorgd. Vrouwen werden ook gestimuleerd en verplicht te werken om het gezin te onderhouden. Daarmee verdween de mantelzorgtaken die de vrouwen voor hun eigen en vaak ook schoonouders verrichten. Nu de ouderen (weer) zelfstandig moeten blijven wonen is er weer mantelzorg door de kinderen en familie nodig. Deze hebben nu dus niet meer dezelfde mogelijkheden daarvoor als voorheen en de ouders vallen in een gat.
Eenzaamheid en misbruik door `vreemde`mantelzorgers is een van de gevolgen die nu aan de oppervlakte komen.
Dit zijn geen ongefundeerde conclusies van Queri, maar de dagelijkse praktijk die we vaststellen en signaleren bij 90% van onze hoogbejaarde cliënten. Een reden temeer om `thuiszorg voor huisdieren professioneel en structureel in Nederland te organiseren.
Het feit dat we direct een vriendschap en vertrouwens band met onze cliënten hebben en meerdere keren per week minimaal 2 uur bij de cliënt zijn, betekend dat we onwillekeurig in de positie gekomen zijn dat we kleine mantelzorgtaken op ons nemen. Zo wordt de familie ontlast en misbruik door `vreemden`voorkomen.
We denken dat op dit moment deze situatie nog uniek is voor Nederland. Ons maatschappelijke zorgstelsel was al uniek, de huidige omkering van overheidszorg naar `zorg voor onszelf en zorg voor elkaar, lijkt eveneens uniek.