SUP
SUP maakt het zorgverleners makkelijk. Overal en altijd direct de juiste hulpmiddelen bestellen. Kies het juiste product, krijg advies en bestel eenvoudig op je tablet. De juiste materialen zijn direct - zonder conversie - binnen handbereik. Van o.a. wondverband tot een hoog-laagbed of trombosezorg. Snel geleverd op ieder adres – bij een cliënt aan huis of in een zorginstelling. De zorgverlener kiest zelf wat nodig is. Protocollen en instructies zitten gewoon in de app met directe koppeling aan het ECD. Daarna regelt een netwerk van de beste leveranciers alles, inclusief de mogelijke vergoeding. Efficiënt voor de zorgverleners, beter voor de zorg.

SUP is ontstaan uit een behoefte van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Zij hebben dagelijks te maken met diverse online/offline aanbieders van hulpmiddelen en beperkte tijd om alle producten voor hun cliënten te bestellen. Er wordt veel tijd besteed aan administratieve en logistieke rompslomp, waarbij het niet altijd mogelijk is de juiste (op maat) producten te bestellen voor een cliënt:
• Gebruiksvriendelijkheid en gemak laten vaak te wensen over;
• Bestelsystemen van toeleveranciers zijn niet onafhankelijk en transparant;
• Bestellen direct bij een groothandel leidt vaak tot voor de cliënt en zorgprofessional ongewilde conversies;
• Er is te weinig inhoudelijke kennis ingebouwd in de huidige systemen om te assisteren bij de product keuze;
• Bestelsystemen zijn onvoldoende vanuit het perspectief van de zorgprofessional ontworpen.
SUP, het bestelplatform voor de zorg.
SUP ondersteunt zorgverleners. De juiste materialen en protocollen zijn direct - zonder conversie - binnen handbereik. Kies het juiste product, krijg advies en bestel eenvoudig op je tablet. Daarna regelt een netwerk van de beste leveranciers alles. Efficiënt voor de zorgverleners, beter voor de zorg.
SUP wordt in eerste instantie ingericht voor wijkverpleegkundigen, die direct (op grotere schaal) baat hebben bij de ontwikkeling van SUP. Daarna zal in de toekomst SUP ook doorontwikkeld worden, ter ondersteuning van zorgprofessionals in verpleeg- of verzorginstellingen.
Hoewel de focus in eerste instantie op Nederland ligt, zijn er ook mogelijkheden voor internationale uitbreiding van het platform via het Ecare netwerk. Bij de doorontwikkeling houden we hiermee rekening.
• Lead fee van leveranciers
Lead fee leveranciers: SUP is een online bestelplatform, waarbij de ontvangen orders worden doorgezet naar leveranciers waarmee samengewerkt wordt. Voor het doorzetten van de order (lead) naar een leverancier wordt door SUP een leadfee per order gerekend. De hoogte van de leadfee is afhankelijk van het type product of dienst.
• Maandelijkse licentie van zorgorganisaties.
Zorginstellingen en –organisaties die SUP willen gebruiken betalen daarvoor een maandelijkse licentie vergoeding. De hoogte ervan is afhankelijk van het type organisatie en haar omvang.
Op termijn is er voor SUP mogelijk ook een verdienmodel omtrent data. Binnen de grenzen van de privacywetgeving bouwt SUP een uitgebreide set van data op over verbruik van zorgproducten. Deze data kunnen commercieel ontsloten worden, bijvoorbeeld richting zorgverzekeraars. Dit verdienmodel dient nader uitgewerkt te worden, conform AVG.
Bestelsystemen van leveranciers / groothandels worden ook door verpleegkundigen gebruikt. Vaak worden er dan diverse bestelsystemen naast elkaar gebruikt om het hele assortiment te kunnen bestellen. Van onafhankelijkheid is geen sprake. Dit is bij SUP wel het geval.
Onafhankelijk
SUP biedt toegang tot zorgproducten en -diensten van veel leveranciers. En je kunt altijd leveranciers toevoegen of uitsluiten. Zorgverleners bepalen (in overleg met de cliënt) zelf wat ze bestellen.
Uitgebreid assortiment
Nooit meer bestellen op verschillende bestelsystemen. Eén compleet assortiment van hulpmiddelen beschikbaar op één platform. Het platform kan gekoppeld worden met iedere hulpmiddel leverancier of dienstverlener.
Overzichtelijke categorieën
Zoals; Uitleen hulpmiddelen, Trombosezorg, Wondzorgmateriaal, Sleuteloplossingen, Therapeutische kousen, Compressietherapie, Personenalarmering, Incontinentiemateriaal en Medido (medicijndispensers).
Directie koppeling met ECD
Geen dubbel administratief werk, heldere registratie en een veilige verbinding met cliëntgegevens. SUP is te koppelen met ieder ECD.
Onmiddelijk inzicht in vergoeding
Door de directe koppeling met het ECD is direct duidelijk wat vergoed wordt door de zorgverzekering van je cliënt. Ook zie je meteen of de cliënt zelf moet declareren of dat de leverancier dit uit handen neemt.
User-driven development
De gebruikers van SUP vormen onze belangrijkste klankbord: wat kan beter, sneller en makkelijker? Wij ontwikkelen aan de hand van de praktijk.
De hoofdprocessen van SUP bestaan uit commerciële en service processen en de (IT) ontwikkeling van het platform. Medewerkers hebben specifieke expertise is Sales, Business Development, Marketing en IT. In totaal werken er nu circa 10 medewerkers aan SUP.
De basis van SUP is ontwikkeld door E-care. E-care heeft getest met onze samenwerkingspartner Buurtzorg. Waarin hulpmiddelen konden worden besteld door verpleegkundigen van Buurtzorg. Daarnaast is onderzocht wat mogelijkheden zijn om een ‘innovatie’ en ‘feedback’ pagina te includeren en of dit bijdraagt aan de ontwikkelingen van het platform. Het platform is vooralsnog gekoppeld aan één ECD genaamd Puur – voor ouderenzorg. Na succesvolle pilots willen we meerdere ECDs koppelen, zals bijvoorbeeld mijnCaress. ONS, Cura en Caren. Gebruikersfeedback (verpleegkundigen en aanbieders) leerde dat deze eerste versie van het platform nog onvoldoende ontwikkeld was om optimaal te functioneren in de (verpleeg)zorgsector. Belangrijke aandachtspunten en wensen waren o.a.:
• One Stop Click Ordering mogelijkheid kunnen aanbieden
• Meer overzichtelijke keuze in producten die kunnen worden besteld
• Eenvoudige zoekmachine voor relevante productgroepen
• Advies over productkeuze en gebruik/toepassing
• Informatie bestelhistorie
• Informatie ingediende declaraties
• Eenvoudig herhaalbestellingen kunnen invoeren
• Naast bestellen ook trainingen (e-learning) kunnen volgen via SUP
• Handleiding en informatie beschikbaar stellen voor afnemers van haar producten
• KPIs van producten en algemene afname kunnen inzien
• Toegangsbeheer, goede privacy en informatie beveiliging
• Koppelingen met andere platformen mogelijk maken.
• Nut en noodzaak voor de innovatie en feedback pagina onvoldoende gedragen.
E-Care en CB zijn in 2019 een samenwerking aangegaan om het platform verder te ontwikkelen en ook het logistieke proces t.b.v. het platform te ontwikkelen en optimaliseren. E-care en CB hebben beide eerdere ervaringen met het ontwikkelen van dergelijke platformen. We beogen de volgende ontwikkelingen in de komende 2 jaar te kunnen volbrengen:
• UI verbeteren, inrichting op basis van de patiënt journeys.
• De cliënt sneller door het bestelproces laten gaan, tussendoor een samenvatting geven van de bestelde producten en daarna direct de mogelijkheid aanbieden om te kunnen bestellen.
• Als je een herhaalbestelling doet of al een account hebt, dan is het prettiger om een aantal stappen over te kunnen slaan.
• Het is wenselijk om tijdens het invullen van formulieren in het bestelproces aan te geven of naar waarschijnlijkheid een product vergoed wordt of niet. En vervolgens de verpleegkundige/client te ondersteunen in het declaratieproces.
• Autorisatie verbeteren om toegang tot hulpmiddel op een veilige manier toegankelijke te maken.
• Meerdere modules toevoegen zodat minimaal 90% van alle hulpmiddel categorieën (Zoals; Uitleen hulpmiddelen, Trombosezorg, Wondzorgmateriaal, Sleuteloplossingen, Therapeutische kousen, Compressietherapie, Personenalarmering, Incontinentiemateriaal en medicijndispensers) kunnen worden aangeboden op het platform.
Deze ontwikkelingen worden getoetst bij een testpanel (verpleegkundigen) vanuit meerdere zorgorganisaties (Buurtzorg, Amstelring en BrabantZorg) en door feedback van alle ‘gebruikers’ van het SUP platform. Op basis van de feedback wordt het platform verder ontwikkeld o.b.v. user driven development.
E-care en CB hebben beide eerdere ervaringen met het ontwikkelen van dergelijke platformen. Mede op basis van deze ervaringen, hebben beide organisaties besloten om samen een nieuw en uniek platform te ontwikkelen. Het platform wordt genaamd SUP en biedt toegang tot een uitgebreid assortiment aan (vergoede en niet-vergoede) hulpmiddelen en kan tevens het declaratieproces met zorgverzekeraars ondersteunen.
Tot nu toe zijn er ongeveer 1800 aanvragen via verpleegkundigen per maand geweest door middel van het platform en heeft dit zichzelf in de pilotfase bewezen. Het platform functioneert als intermediair tussen aanbieders en zorgprofessionals van Buurtzorg, waarbij het ECD Puur bijdraagt aan het vertrekken van de juiste zorginformatie om de juiste producten te koppelen aan de cliënten.
Vanuit de pilot is naar voren gekomen dat de functionaliteit in de basis werkt en verpleegkundigen sneller en eenvoudiger toegang krijgen tot de juiste hulpmiddelen, echter is meer ontwikkeling nodig om m.n. het gebruikersgemak te vergroten (vindbaarheid van producten), meer aanbieders aan te kunnen sluiten en toegang tot hulpmiddelen te vereenvoudigen, toegang en informatie voorziening vanuit andere ECDs mogelijk te maken.
Bestaande partijen die in de pilot met het platform hebben gewerkt, worden aangeboden om overgezet te worden naar de vernieuwde omgeving (reeds gedaan). Tevens wordt met zorgorganisaties waarmee Ecare en CB in haar netwerk al samenwerkt een marketing en communicatieplan besproken om het aantal gebruikers voor SUP te vergroten. Primair ligt de (sales)aandacht bij het acquireren van nieuwe instellingen die SUP door hun verpleegkundigen kunnen laten gebruiken. Tot nu toe willen Stichting Buurtzorg, Amstelring Wijkzorg, Brabantzorg meewerken en zijn we in gesprek met Verpleegkundige Topzorg (UMCG).
Het platform wordt verder ontwikkeld om de diversiteit aan categorieën van hulpmiddelen uit te breiden. In 2020 ligt de focus op uitleen hulpmiddelen en incontinentiezorg, waarbij artikelbeheer en ordermanagement verder moet worden ontwikkeld op basis van behoefte van de eindgebruikers. Daarnaast is een belangrijke doelstelling om SUP beschikbaar te maken voor alle belangrijke ECD leveranciers.
nog niet van toepassing
Zoals beschreven, moet SUP een uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen kunnen aanbieden. In de toekomst worden daarom ook andere modules toegevoegd aan SUP zoals; uitleen hulpmiddelen, personenalarmering, Incontinentiemateriaal en Medido (medicijndispensers). Ook is voor de adviesfunctie belangrijk om te kijken naar het producttype. Voor sommige producten is het type, merk, kleur etc. heel belangrijk, terwijl bij andere producten (bijvoorbeeld hoog-laag bedden) dit volledig niet relevant is en puur ‘een bed’ wordt besteld. Het uitbreiden van de adviesfunctie – naast de toegang tot een assortiment hulpmiddelen - is een belangrijk aandachtspunt voor de opschaling van SUP. Tot slot, is het voor het gebruiksgemak nuttig om meerdere ECDs aan SUP te gaan koppelen, zals bijvoorbeeld mijnCaress. ONS, Cura en Caren.
Op dit moment richt SUP zich op Nederland. Desondanks wordt het platform dusdanig flexibel ingericht dat het beschikbaar kan worden gemaakt voor internationale gebruikers. Dit is een langere termijn doelstelling. Er is een internationaal netwerk van potentiele partners beschikbaar die hierover kunnen worden benaderd. Bij de doorontwikkeling houden we hiermee rekening.