RITME

Opschaling

'Als deze ringtone gaat, dan ga jij naar de badkamer en dan poets jij je tanden.'

Deze bijna mechanische formulering is de essentie van de RITME pusher app; dit soort formuleringen worden ook wel 'implementatie-intenties' genoemd binnen cognitieve gedragstherapie. De essentie is; plan zowel de context van de gewoonte als de gewoonte zelf.

RITME maakt het eenvoudig om deze context te creëren en verduidelijken; de pusher app vraagt bij een nieuw voornemen om een bijbehorende plek. Deze plek benoemt de cliënt door daar een bijbehorende QR-code sticker te plakken. Vervolgens kiest de cliënt een tijd om een herinnering te krijgen in de vorm van een ringtone. Deze ringtone zal langzaam in volume oplopen totdat de cliënt de QR-code heeft gescand.

'Als ringtone, dan QR-code scannen en dan actie'.

De QR-codes plakt de cliënt samen met zijn of haar begeleiders op strategische plekken. Als de cliënt een moment stil wil staan bij de planning van de dag, wordt er bijvoorbeeld een QR-code sticker geplakt in de gang waar de minste stimulatie is. Als de cliënt zichzelf wil herinneren om naar bed te gaan, wordt er een QR-code sticker geplakt bij het bed.

Op vaste tijden, verwijdert de cliënt zich uit een afleidende context, zoals de computer kamer, en verplaatst zich naar de positie waar de taak uitgevoerd wordt. Door überhaupt stil te staan bij de taak, kan worden onthuld dat er nog verborgen en onbesproken obstakels zijn. Deze voormalige blinde plekken kunnen hierdoor beter of alsnog bespreekbaar gemaakt worden met een begeleider.

Digitalisering
Zelfzorg
Regio Utrecht
Alderick van Klaveren