OSAsense richt zich op patiënten met onverklaarbare klachten van vermoeidheid over de dag. Bij het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) stokt de adem tijdens de slaap, variërend van vijf tot meer dan dertig keer per uur. Tijdens dergelijke ademstops (apneus) daalt het zuurstofgehalte in het bloed, waarop het lichaam reageert met een wekreactie om de ademhaling weer op gang te helpen. Dit gebeurt vaak zonder dat de slaper er zelf erg in heeft.
Door verstoring van het slaappatroon rusten patiënten met OSAS ‘s nachts minder goed uit, zijn zij slaperig overdag, functioneren zij slechter op hun werk en hebben zij een verhoogd risico op ernstige ongevallen op het werk en/of in het verkeer. De laatste jaren is daarnaast bekend geworden dat OSAS gepaard gaat met een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen als hart- & vaatziekten (hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartinfarcten en hersenbloedingen), suikerziekte, bruxisme en dementie. Het tijdig diagnosticeren en behandelen van OSAS is daarom van groot belang om gezondheidsschade (en daarmee gepaard gaande hoge kosten) op zowel korte als lange termijn te voorkomen.
Op dit moment verwijzen huisartsen alle patiënten met een verdenking op slaapapneu door naar een gespecialiseerd slaapcentrum. Hier worden zij beoordeeld door een (team van) medisch specialist(en) (longarts, neuroloog, KNO-arts) en ondergaat de patiënt een uitgebreid slaaponderzoek. De patiënt wordt hiertoe gekoppeld aan allerhande sensoren, die verscheidene variabelen meten gedurende de nacht. Dit slaaponderzoek is intensief voor de patiënt, kost veel tijd en gaat bovendien gepaard met hoge kosten. Bovendien zijn de wachtlijsten voor een slaaponderzoek lang en is het onderzoek (wanneer uitgevoerd in een slaapcentrum) weinig representatief voor het doorbrengen van de nacht in eigen bed.
Jaarlijks worden ruim 70.000 patiënten door de huisarts verwezen naar een slaapcentrum met de verdenking OSAS. Recente cijfers tonen aan dat 25 tot 35% van deze patiënten uiteindelijke helemaal geen OSAS blijken te hebben [Longziekten, feiten en cijfers, Long Alliantie Nederland, 2013]. Aan de andere kant blijkt circa 80% van de patiënten met OSAS zich initieel niet met klachten bij de huisarts te presenteren [Bron: Prevalentieonderzoek Philips onder 4.206 medewerkers, 2012]. Naar schatting lopen er dan ook nog enkele honderdduizenden Nederlanders rond die zich er niet bewust van zijn dat zij aan OSAS lijden, maar wel iedere nacht worden blootgesteld aan de schadelijke gezondheidseffecten hiervan. [Bron: Longziekten, feiten en cijfers, Long Alliantie Nederland, 2013].