OpenBeeldZorg

Ontwikkeling

OpenBeeldZorg is een standaard voor beeldcommunicatie in de zorg zodat cliënten, mantelzorgers en zorgverleners met elkaar kunnen beeldbellen ongeacht welk systeem ze gebruiken.

Er zijn nu veel aanbieders van beeldzorgsystemen, zij kunnen nu niet met elkaar praten. Het doel van OpenBeeldZorg is om beeldcommunicatie in de zorg net zo eenvoudig te maken als een gewoon telefoongesprek. Dit is nu nog niet het geval. Leveranciers van beeldcommunicatiesystemen gebruiken verschillende standaarden, software en hardware. Een gebruiker van facetime op een iPad bijvoorbeeld kan niet beeldbellen met een gebruiker van een Android smartphone of een Windows PC.

Voor de open standaard voor beeldcommunicatie van OpenBeeldZorg wordt gebruik gemaakt van WebRTC. WebRTC is device onafhankelijk en maakt gebruik van de internetbrowser van de tablet, smartphone of PC zonder dat hiervoor speciale software hoeft te worden geïnstalleerd.

In de standaard van OpenBeeldZorg wordt vastgelegd hoe verschillende beeldcommunicatiesystemen die gebruik maken van webRTC onderling kunnen communiceren. Hierbij zijn twee zaken essentieel. De server van het ene systeem moet de server van het andere systeem kunnen vinden en de manier waarop de communicatie wordt opgebouwd (het signaling protocol).

OpenBeeldZorg wil een uitbreiding zijn van de NEN Service Chain Social Care Alarms. Dit is een Europese norm voor personenalarmering die in ontwikkeling is.

Digitalisering
(Tele)monitoring
Zelfzorg
Regio Utrecht