NightWatch
De NightWatch waarschuwt ouders/zorgverleners van patiënten met epilepsie in geval van nachtelijke aanvallen. Dit verlicht de zorgtaak en kan medische complicaties voorkomen worden.
Alleen al in Nederland lijden 36,000 epilepsiepatiënten aan aanvallen die niet onderdrukt kunnen worden door medicijnen. Een grote groep van nieuwe diagnose zijn kinderen. Ongecontroleerde aanvallen veroorzaken ongemak, complicaties en de dood. Elk jaar sterven meer dan 250 Nederlanders aan de gevolgen van epilepsie. Verzorgers moeten moeten alert en adequaat op epileptische aanvallen kunnen reageren. Dit is vooral 's nachts een grote uitdaging. Dit veroorzaakt veel stress voor zorgverleners thuis (ouders) en resulteert in hoge kosten voor intramurale zorg (ziekenhuizen en instituten). Binnen Nederland zijn de kosten van medische specialistische zorg voor epilepsie meer dan EUR 200. Mln. /jaar.
Derhalve heeft epilepsie een forse impact op de nachtrust en levenskwaliteit van zowel de patiënt als van de mantelzorgers (veelal de ouders). Bij jonge patiënten en bij patiënten met een verstandelijke beperking wordt vaak mantelzorg door de ouders verleend. Ouders slapen ook wel bij hun kind op de kamer, omdat dit tot nog toe de enige manier is om snel te merken dat er een aanval is en hier vervolgens op te kunnen reageren. De privacy van het kind en de ouders vervalt hierdoor. De sociale impact van de verstoorde nachtrust is groot. De mantelzorgers (ouders/partners) van epilepsiepatiënten worden langdurig zwaarbelast waardoor zij uit het arbeidsproces kunnen vallen. Bij ouders van kinderen met epilepsie betekent dit in de praktijk dat vaak een van de ouders fulltime mantelzorger wordt.
Veel verzorgers gebruiken hulpmiddelen om nachtelijke aanvallen te detecteren, zoals babyfoons of videobewaking, maar ook speciaal hiervoor gemaakte producten zoals matjes die bewegingen detecteren. Deze middelen detecteren slechts een klein deel van de aanvallen en geven bovendien vaak valse alarmen. Er is grote behoefte aan een manier om meer accuraat nachtelijke zware epilepsie aanvallen te detecteren.
Een uniek waarschuwingssysteem voor nachtelijke epilepsie aanvallen bij kinderen en volwassen met epilepsie
De NightWatch richt zich op zorgverleners van epilepsie patiënten, waarvan de aanvallen niet door medicatie onderdrukt kunnen worden. Dit betreft ongeveer 1/3 van de patiënten populatie, zo'n 35 tot 40 duizend patiënten in Nederland. Dit betreft zowel zorgverleners in instellingen(intramuraal), alsook aan zorgverleners thuis (vaak ouders).
De NIghtWatch wordt in serieproductie om Nederland geproduceerd. De NightWatch wordt aangeboden aan zo Bij voldoende verkoopaantallen zal een winstmarge gerealiseerd worden.
Veel mantelzorgers (vaak de ouders) zoeken actief naar mogelijkheden om beter nachtelijk toezicht te bieden. Hiervoor worden babyfoons, camerasystemen of andere hulpmiddelen zoals een bewegingsmatje gebruikt. Ook zijn er enkele armbandjes of smarwatch applicaties beschikbaar die bij aanvallen kunnen alarmeren. De detectie richt zicht echter vooral op de aanvallen met heftige bewegingen (Tonisch clonische aanvallen), terwijl veel andere zware klinisch urgente aanvalstypen niet gedetecteerd worden. De betrouwbaarheid (kans dat een aanval die zorg behoeft gealarmeerd wordt) van deze oplossingen is laag, en ook worden er vaak valse alarmen gegeven. Geen van de beschikbare oplossingen zijn geregistreerd als CE medisch hulpmiddel. Onderzoek onder de ouders van de kinderen van epilepsie kliniek Kempenhaeghe liet zien dat maar liefst 60% van de ouders actief op zoek zijn naar betere alternatieven. Ook intramuraal zijn er effectieve oplossingen beschikbaar.
Dit is de reden dat de drie vooraanstaande instellingen op het gebied van epilepsie de handen ineen hebben geslagen om een oplossing hiervoor te realiseren, waaruit de NightWatch is voortgekomen.
De NightWatch maakt gebruik van een unieke technologie van hartslag en bewegings monitoring, om een breed scala van epileptische aanvallen op te sporen. De NightWatch is bewezen nauwkeuriger en veelzijdiger dan de beschikbare alternatieven in markt en is de enige met registratie als Medisch Hulpmiddel. Er zijn 3 patenten zijn ingediend. De NightWatch is ontstaan uit en speciaal hiervoor opgericht consortium van de leidende kenniscentra op het gebied van Epilepsie in Nederland. Het is uitgebreid klinisch gevalideerd en uitgebreid door de doelgroep getest in hun thuissituatie.
Er zijn 3 internationale patenten ingediend op het apparaat.
LivAssured heeft de exclusieve wereldwijde rechten verworven op alle meetgegevens en algoritmen van Kempenhaeghe, SEIN en UMC Utrecht, vanuit waar de NightWatch is ontwikkeld.
LivAssured is een kleine organisatie met een groot netwerk van zeer betrokken toeleveranciers. De afgelopen jaren heeft de nadruk gelegen op het ontwikkelen van het product, het opstarten van serie productie de klinische validatie en de medische certificering. Vanaf volgend jaar zal de organisatie op commercieel niveau verder gaan groeien, in eerste instantie binnen Nederland, maar vanaf 2019 ook daarbuiten.
Naast klinische evaluaties wordt een uitgebreide impact trial bij 55 gezinnen in Nederland en Vlaanderen gehouden. In deze trial wordt gemeten wat de impact is op de ouders en andere mantelzorgers in de thuissituatie die gebruik maken van de NightWatch. In hoeverre verbetert hun leven? Het project wordt mede via het kaderproject CrossCare gefinancierd vanuit het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland-programma. Deze impact trial is gestart in oktober 2016 en loopt door tot april 2018. De impact trial is opgebouwd uit de volgende stappen:
1. Validatie trial 5 gezinnen
De eerste stap is een in omvang beperkte trial met 5 gezinnen gedurende 6 maanden. Deze 5 gezinnen werden vooraf uitgenodigd voor twee co-creatie sessies over de NightWatch, begeleid door de proeftuinen. Hierna worden de voorbereidingen getroffen en uitvoering gegeven aan het toepassen van de NightWatch bij deze 5 gezinnen. Hierbij wordt geleund op de kennis en ervaring die is opgedaan in de klinische intramurale trials en de feedback van de co-creatie sessies.
2. Evaluatie validatie trial 5 gezinnen
Evaluatie van de bevindingen van de trial op het gebied van technische en praktisch functioneren, eerste indicatie van de impact op de leden van de familie en feedback op het proces van de ingebruikname.
3. Verbetering n.a.v. validatie trial
Alle geleerde lessen uit de familie trial met 5 gezinnen werden benut om de brede trial (brede uitrol) naar de 50 families praktisch hanteerbaar en effectief te maken. De functies van de NightWatch werden waar nodig verbeterd, de instructie en opleidingsmodule verder geoptimaliseerd.
4. Impact trial 50 families
Bij 50 families (in NL en B) werd de NightWatch onder begeleiding geïnstalleerd en in gebruik genomen. De validatie trial bij de 50 families steunde op de kennis en ervaring die is opgedaan bij de eerste 5 families. De trial met 50 gezinnen is gestart in juni/juli 2017 duurt eveneens 6 maanden.
5. Evaluatie impact trial 50 families
Bij alle families wordt de impact van de NightWatch opgehaald in december 2017/januari 2018. Ook wordt wederom het praktisch en technische functioneren geëvalueerd en het proces van ingebruikname geanalyseerd.
6. Verbetering n.a.v. impact trial
De opgedane kennis en ervaring wordt vertaald naar verbeteringen van de Nightwatch. De NightWatch is functioneel nu sterk genoeg om breed gebruikt te kunnen worden. De instructie module wordt eveneens verbeterd zodat deze ook ‘werkt’ bij een brede uitrol. Dit proces loopt parallel aan de impact trial.
Samen met het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe, Summa Zorg (Onderdeel Summa College Eindhoven), de proeftuinen Coöperatie Slimmer Leven 2020 (LifeLabs) en CareVille (B) voert LivAssured de NightWatch thuistrial uit.
De thuis trial loopt door tot januari 2018. De eerste onderzoeksresultaten hebben geleid tot een verdere verbetering van de NightWatch, inzicht in de effecten van het gebruik van NightWatch en een acceptatie van de gebruikers.
"We zijn 3 maanden geleden begonnen met het gebruiken van de NightWatch en ik kan me nu al niet voorstellen wij zonder kunnen" Karel Blomme (Ouder)
Rapportage pilot fase volgt maart / april 2018
1) Focus middelen op groei door het opbouwen van succesverhalen van gebruikers en het verzamelen van klinisch bewijs.
2) Gefaseerde groei van verkoop door gespecialiseerde verkoop medewerkers en toegevoegde waarde verkooppartners/ distributeurs
3) Internationale groei met behulp van lokale opinieleiders, aanvullende klinische onderzoek en lokale early adopters.
4) Gebruik vergoedingen door verzekeraars als een optionele groei Boost.
5) Handhaven van concurrentievoordeel door continue productverbetering met behulp van feedback van klanten
-Tijdens de Dutch Design Week (oktober 2016) werd de Nightwatch onderscheiden met “Goed Industrieel Ontwerp (GIO)”.
-Toekenning NigtWatch Impact Trial Thuis door CrossCare als innovatief project
-Succesvolle crowdfunding campagne waar meer dan 100 ouders een Nightwatch besteld hebben.
Komend jaar wordt de NightWatch verder geoptimaliseerd voor thuisgebruik. Verder zal aan connectiviteit gewerkt worden en zal onderzocht worden in hoeverre de NightWatch ook gebruikt kan worden voor diagnostische doeleinden.
LivAssured richt zich op een markt van meer dan 50.000.000 epilepsiepatiënten wereldwijd, waarvan 1 op 3 lijdt aan frequente levensbedreigende epileptische aanvallen die niet kunnen worden onderdrukt met medicijnen. Meer dan 60% van de 2.500.000 nieuwe epilepsie diagnoses per jaar zijn kinderen. Zorgverleners staan voor de uitdaging om 24/7 accurate zorg te bieden en zijn actief op zoek naar oplossingen om hun last te verlichten. Met de oplossing die geboden wordt aan ouders/verzorgers en hun kinderen samen met het concurrentievoordeel dat NightWatch heeft het de potentie om de wereldwijde standaard te worden voor nachtelijke aanvalsdetectie.