Meminder
De Meminder is een programmeerbare elektronische sticker die aangeeft wanneer een patiënt zijn medicijnen moet nemen, zodat de patiënt dit niet langer zelf hoeft te onthouden.
De belangrijkste doelgroep zijn chronisch zieke patiënten. Het biedt echter een oplossing voor vrijwel alle patienten.
Ziekte Patiënten # medicatie units jaarlijks
Hypertension 1.600.000 30.000.000
Migraine 240.000 6.800.000
Asthma/COPD 800.000 10.000.000
Diabetes, type II 540.000 5.500.000
Epilepsy 100.000 1.700.000
Het aantal huisartsen in NL bedraagt circa 11.000
Het aantal apotheken in NL bedraagt circa 1.900
Zorgverzekeraar # Verzekerden
UVIT (Unive, VGZ, IZA and TRIAS) 4.200.000
Achmea 3.500.000
CZ 2.600.000
Menzis 2.000.000
AGIS 1.200.000
Anderen 2.890.000
Totaal 13.690.000
ORGANISATIES:
Landelijke Huisartsen Vereniging: http://lhv.artsennet.nl/home.htm
Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP): http://www.knmp.nl/
Het doel is een fabrikant te vinden die middels een licentie het gehele traject tot marktintroductie op zich wil nemen. Bij voorkeur is dit een wereldwijde speler met hechte banden met de medische industrie.
Omdat de Meminder zeer breed kan worden ingezet voor talloze toepassingen, moet het bij voorkeur een off-the-shelf product worden, dat wil zeggen dat er geen zakelijke overeenkomst nodig is om deze te kopen. De Meminder zou net zo makkelijk verkrijgbaar moeten worden als de Post-it notes van 3M.
Dit kan bereikt worden door vele, niet-exclusieve licentieovereenkomsten te sluiten, maar een enklele licentieovereenkomst met een grote partij is wellicht nog lucratiever, vanwege het grote promotie- en distributienetwerk dat deze grote partijen hebben.
De kostprijs zal naar schatting tussen de 2 en 6 euro zijn. Dit is vele malen lager dan alle concurrerende producten.
1. De oudste en meest eenvoudige oplossing is een pillendoos met diverse compartimenten voor verschillende tijden en/of dagen.
Het grootste nadeel hiervan is dat deze elke week opnieuw exact juist gevuld moet worden. Dit kan alleen gedaan worden door verantwoordelijke verzorgers. De meeste hebben geen alarm functie, en degenen die dat wel hebben, bieden geen ondersteuning voor meerdere alarmen. Meminders kunnen aangesloten worden op alle vormen pillendoosjes, en kunnen voor maanden tegelijk de juiste innameninstructies weergeven.
2. De Compliers Groep heeft een sticker ontwikkeld welke tijdens het productieproces onder een blister verpakking moet worden gepakt. Deze bevat een chip welke bijhoudt wanneer een pil wordt genomen.
Deze oplossing is niet veelzijdig, hij werkt alleen voor pillen in blisterverpakkingen, heeft geen herinneringsfunctie, en heeft veel complexe elektronica nodig zoals een thuisstation. Hierdoor is deze oplossing duur en ook vereist het medewerking van de medicatiefabrikanten om te werken.
3. Compliance Manufacturing maakt een 'Snap-on timer' en een 'compliance card' welke een geluidssignaal geeft wanneer de medicatie genomen moet worden.
Nadeel hiervan is dat de timer alleen past op pillendoosjes met de juiste grootte en vorm, en beiden zijn alleen in de fabriek te programmeren. Ook hebben zij geen LOG-functie.
4. 2Comply heeft een interactieve website ontwerpen die informatie toont over hoe een medicijn werkt, de mogelijke bijwerkingen en waarom het belangrijk is de het voorschrift te volgen. Regelmatig worden er vragenlijsten afgenomen over de mate waarin het voorschrift gevolgd wordt. Wanneer het voorschrift slecht gevolgd wordt, zal dat gedeeld worden met huisarts en de apotheek.
Nadeel hiervan dat het zowel van de arts verwacht wordt informatie in te voeren, als dat er van de patiënt verwacht wordt regelmatig de website te bezoeken en vragen te beantwoorden. Ook wordt er van de apotheker verwacht de resultaten te volgen. Veel patiënten hebben niet de capaciteit of het geduld om dergelijke vragenlijsten te beantwoorden. Ook beschikt dit systeem niet over een herinneringsfunctie.
5. Alphacomm Outbound Solutions BV heeft SMS gebaseerd platform ontwikkeld genaamd 'Annabel'. Het enige dat de patiënt hier voor nodig heeft is een mobiele telefoon. De arts maakt een profiel aan met het doseringsschema, en de patiënt krijg een SMS wanneer de medicatie genomen moet worden. Men bevestigd de inname door een antwoord te sturen per SMS. Wanneer geen antwoord wordt verstuurd, krijgt men een telefoontje.
Nadeel van dit systeem is dat het erg prijzig is. Voor elke pil die genomen moet worden, zijn twee SMSjes vereist. Ook is een telefoondienst nodig voor degenen die geen antwoord sturen.
6. SIMpill combineert een elektronische pillendoos met een SMS service. De pillendoos bevat de medicatie van de patiënt en elektronica welke registreert wanneer de pillendoos geopend wordt. Op dit moment wordt een SMS gestuurd naar de centrale server. Als de server geen signaal ontvangt, verstuurd de server een SMS naar de patiënt met een herinnering. Via internet kan het gedrag van de patiënt gevolgd worden.
Nadeel van dit systeem is ook dat het zeer prijzig is. De pillendoos heeft elektronica nodig dat het opnemen van de doos registreert, en om SMSjes te versturen. Ook moet voor elke pil die genomen wordt moet een SMSje worden betaald. Daarbij wekt het systeem uitsluitend wanneer de patiënt al te laat is. Ook is voor elk afzonderlijk medicijn een dure pillendoos nodig. Dat Achmea een dergelijk initiatief toch steunt, geeft aan dat Achmea bereidt is een hoge prijs te betalen om therapietrouw te verbeteren.
7. NexDose vertoont veel overeenkomsten met de Meminder, en is daarom het meest concurrerende product. Het betreft een kleine computer waar de innammeschema's van 20 verschillende medicatie in geprogrammeerd kunnen worden.
Het voordeel van de Meminder is dat het een fractie van de kost van de NexDose, en dat het veel eenvoudiger te bedienen is. Ook is de Meminder flexibel, klein, kan het gebruikt worden door doven en ondersteunt het geleidelijk op- en aflopende medicatieschema's.
US 8326574B2 & EP 09075133
Reikwijdte: VS + (groot deel van) Europa
Status: Toegewezen
Uitvinder: Bart Hogebrink
Eigenaar Inivention BV
Als Apotheek Voorzorg eenmaal de Nederlandse markt bedient, en de multinationals van Allied Security Trust licenties hebben afgenomen, en fabrikanten als Avery Denissen, ThinFilm electronics of 3M de internationale markt bedienen, zal Meminder BV zijn diensten uitbesteden aan een licentiehuis die er op toe moet zien dat de licentieovereenkomsten naar behoren worden opgevolgd. Ondertussen zal Meminder BV zich bezighouden met het ontwikkelen van randapparatuur en overige functionaliteiten, en hier ook octrooien op aanvragen. IniVention BV zal diverse bedrijven bezoeken om licenties aan te bieden en andere kanten van de markt (dierenverzorging, plantenverzorging etc.) Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan dit succes zal, naast veel dank, ook daarvoor financieel ruim gecompenseerd worden.
MEDD (Fase 1):
• Begeleiding certificering
o CE stappenplan (startdocument)
o Advies te nemen stappen in vervolgtraject€
o Stakeholders analyse (illustratie en praktijktoetsing)
• Productoptimalisatie Meminder
o Procesanalyse (in kaart brengen gebruiksproces Meminder)
o Design Review
o Review Programma van Eisen (PvE, update in MEDD format) Begeleiding ontwerpoptimalisatie (organiseren en deelname van 2 workshopsessies ontwerpverbetering met betrokken partners. Meminder en Neways zijn in de lead en verantwoordelijk voor deze subfase.
NEWAYS (of alternatieve producent) overgang Fase 1 naar Fase2:
• Prototype ontwikkeling
• 100 stuks nulserie
MEDD (Fase 2):
• Failure Mode and Effects Analysis (FMEA- proces)
o Mogelijke risico’s in kaart brengen (startdocument t.b.v. gebruikstesten)
o Vaststellen kritieke gebruiksscenario’s (t.b.v. gebruikstesten)
• Gebruikstesten (verifcatie)
• Instruction For Use (IFU, concept)
MEMINDER TECHNOLOGY BV:
• Projectmanagement
Hoofdaannemer/uitvoerder/eigenaar:
Drs. Bart Hogebrink (eigenaar Meminder Technology BV)
KvK: 853850471
Voorburgstraat 29 IV
1059TW Amsterdam
bart@meminder.nl
06-46442002
Belangrijkste toeleveranciers:
Conceptoptimalisatie:
• MEDD (Ontwerp- en adviesbureau in de gezondheidszorg)
o Brugdam 18, 4926 CS, Lage Zwaluwe. Contactpersoon: Ir. Kitty ter Borg (eigenaar MEDD) 06-28484299, kitty@medd.nl
o Markt- en gebruiksonderzoek, startdocument CE/FDA certificering, begeleiding ontwerpoptimalisatie en prototypebouw. Ontwikkeling vindt plaats in samenwerking met praktijkdeskundigen. Deze aanpak garandeert eindresultaten die goed aansluiten bij de behoeftes van de (eind-) gebruikers.
Team MEDD en bijbehorende expertise gebieden:
Primaire productiepartner:
• Neways Technologies B.V. (Biedt een combinatie van diensten over de totale product life cycle van hoogwaardige industriële elektronicatoepassingen.)
o Science Park Eindhoven 5010, 5692 EA Son
o Contactpersoon: Hans Ketelaars (Managing Director)
06-53112189, hans.ketelaars@neways.nl
Alternatieve productiepartners:
• TNO / Holst Centre (Is an independent open-innovation R&D centre that develops generic technologies for Wireless Autonomous Sensor Technologies and Flexible Electronics.)
o High Tech Campus 31, 5656 AE Eindhoven
o Contactpersoon: Ir. Aart Willem Benschop (MKB manager)
06-53575740, aart_willem.benschop@tno.nl
• TMC (TMC unites people with passion for all aspects of technology and a fascination for large and smaller technological break-throughs.)
o Flight Forum 107, 5657 DC Eindhoven
o Contactpersoon: MSc Hans d’Achard van Enschut (Physics Consultant) 040-2392260, hans.d.achard@tmc.nl
• Overigen
Q2 2014: Klinische Trials, subsidies etc. Zodra de funding binnen is, begint het werk van de:
a. Ontwikkeling prototype (Neways )
b. Verzameling cijfermateriaal over potentie (kostprijs in grote aantallen, Neways , TNO )
30
Copyright by Bart Hogebrink, Meminder BV. Classified information.
c. Optimaliseren octrooipositie ( Hoyng Monegier )
d. Clinical trials (Clinical Trial Service en/of aansluiting bij bestaande Clinical Trials)
e. Ontwikkeling app (SellanApp )
f. Reiskosten naar Amerikaanse spelers / investeerders (RockHealth )
g. Promotiemateriaal (video's, flyers, website etc. )
h. Merk vastleggen (Merkplaats )
i. Evt. huur kantoorruimte (A-Lab )
j. Evt. aannemen ondersteunend personeel (24MONTHS )
k. Creëren draagvlak bij diverse partijen, o.a. patiënten belangenverenigingen (JoostZorgt).
Q4 2014: Launching producer, distributor and customer Er moet een partner gevonden worden die bereid is de Meminder te adopteren in een bestaan assortiment van therapietrouwbevorderende producten. Hans Verstijnen van Apotheek Voorzorg is vanwege zijn ervaring met het vermarkten van de Medicatierol de aangewezen kandidaat om het hele traject van certificering en distributie op zich te nemen. Met Hans Verstijnen dient een licentieovereenkomst afgesloten te worden om exclusiviteit in Nederland te krijgen. Neways Technologies zal de producent worden en de Meminder ontwikkelen in samenwerking met MEDD , de clinische trials zullen door CTS georganiseerd worden of de trials worden onderdeel van lopende trials (studenten kunnen er een paper over schrijven), en Loek Winter van de MC Groep zal worden gevraagd als launching customer op te treden en de Meminder breed in te zetten zijn DC klinieken. Loek Winter bevestigd hiermee de technologische voortrekkersrol van zijn klinieken. Rogier Jacobs van KiemIT zal de integratie begeleiden, en grotere ziekenhuizen zoals het St. Lucas en het OLVG interesseren om ook de Meminder te adopteren. Hans Verstijnen zal zo de Meminder snel kunnen uitrollen en Meminder BV krijgt de eerste licentie-inkomsten waardoor VC geïnteresseerd worden te participeren en multinationals ook een licentie wensen op de Meminder.
AMC Expert Meeting: PontesMedical Best Company Award 2014
NewVenture top 10 ondernemingsplan afdeling MedTech
-oplaadbaar
-koppeling domotica
-directe connectie internet