Lampie AI Leefstijladviseur
Lampie is een op kunstmatige intelligentie gebaseerde chatbot op het gebied van leefstijl en gezondheid. De informatie die Lampie biedt kan mensen op het spoor zetten van een gezonde leefstijl. Ze ondersteunt het gesprek met de zorgprofessional. Daarbij verwijst Lampie door naar artikelen van ervaringsdeskundigen, artsen en wetenschappers.
Heb jij interessante leefstijlcontent dan kunnen we die opnemen in de kennisbasis van Lampie. Ook is het mogelijk dat we Lampie op de site van uw organisatie plaatsen, waarmee u een leefstijlchatbot krijgt.
De probleemstelling draait om het verbeteren van de gezondheid en het voorkomen van chronische aandoeningen door het toegankelijk maken van leefstijlbegeleiding voor iedereen, ongeacht kennisniveau, sociaaleconomische status of toegang tot reguliere zorg. Daarbij zijn er een aantal deelproblemen:
1) Kennis. Veel mensen vinden het moeilijk om duurzame leefstijlveranderingen door te voeren, vooral omdat ze niet altijd toegang hebben tot de juiste kennis en ondersteuning of moeite hebben met gezondheidsvaardigheden.
2) Lokale ondersteuning. Daarnaast is het voor mensen en hun zorgverleners vaak lastig om geschikte begeleiding te vinden. Terwijl leefstijlverandering een brede en langdurige begeleiding vraagt van meerdere partijen.
3) Persoonlijk leefstijladvies. Hoe kunnen mensen en hun zorgverleners keuzes maken uit leefstijlinterventies en ondersteuningsmogelijkheden? Daarbij helpt het als iemand beter zicht heeft op diens gezondheid, voorkeuren en welke interventie daar het beste bij past. Is dat bewegen? Voeding?
4) Toegankelijkheid. Vooral mensen met een lagere sociaaleconomische status hebben beperkte toegang tot gezondheidsinformatie. Zij zijn online niet altijd even vaardig, spreken de taal niet of lezen minder makkelijk.
Stichting Je Leefstijl Als Medicijn wil deze vier barrières wegnemen door laagdrempelige, betrouwbare begeleiding te bieden in de vorm van een AI-adviseur, Lampie.
Lampie gaat helpen deze vier problemen op te lossen door kennis en begeleiding toegankelijk te bieden voor een brede groep gebruikers, op een manier die aanvoelt als persoonlijke ondersteuning.
1) Kennis. Lampie beschikt over een grote kennisbasis over leefstijl. Door het stellen van vragen aan Lampie krijgt de gebruiker direct antwoord op diens vragen, in plaats van op verschillende websites moeten zoeken naar relevante informatie.
2) Lokale ondersteuning. Lampie beschikt reeds over kennis van lokale ondersteuningsmogelijkheden (leefstijlartsen, leefstijlapothekers, diëtisten, vitality clubs, wandelclubs, Suikerhuizen, etc) en - binnenkort - sociale initiatieven - waar gebruikers naar verwezen kunnen worden op basis van hun woonplaats.
3) Persoonlijk leefstijladvies. Een voornemen is om Lampie uit te gaan rusten met de mogelijkheid om door het beantwoorden van een aantal vragen inzicht te krijgen in iemands metabole gezondheid, om op basis daarvan meer gericht leefstijladvies te geven (geen medisch advies).
4) Toegankelijkheid. Lampie heeft de mogelijkheid om op verschillende taalniveaus en in verschillende talen antwoord te geven op vragen van gebruikers. Bijvoorbeeld in het Arabisch. Daarnaast is het de bedoeling om Lampie uit te gaan rusten met spraakgestuurde interactie met gebruikers, waardoor ook gebruikers die minder makkelijk lezen en schrijven of visueel beperkt zijn van Lampie gebruik kunnen maken. De onderliggende AI-modellen die voor Lampie gebruikt worden geven hiertoe de mogelijkheid.
Lampie biedt een laagdrempelige, gepersonaliseerde AI-ondersteuning, die op basis van individuele behoeften, leefomstandigheden en gezondheidsdoelen advies geeft over leefstijl, zoals voeding, beweging, slaap en stressmanagement. Lampie helpt gebruikers hun eigen gezondheidsdoelen te stellen en begeleidt hen bij elke stap. Voor gebruikers met minder gezondheidsvaardigheden vertaalt Lampie ingewikkelde gezondheidsinformatie naar begrijpelijke taal en praktische stappen. Bovendien blijft Lampie beschikbaar voor continuïteit en kan deze ondersteuning geven wanneer het gebruikers uitkomt, zonder wachttijden of kosten. Door middel van deze gepersonaliseerde, direct beschikbare AI-ondersteuning, kunnen gebruikers daadwerkelijk aan de slag met hun gezondheid, waar en wanneer ze dat willen.
De introductie van Lampie sluit perfect aan bij de missie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en de bredere doelstelling om preventieve gezondheidszorg toegankelijker en schaalbaarder te maken. Door AI in te zetten, kunnen grote groepen mensen tegelijk en op maat bediend worden, waardoor de impact van leefstijlinterventies aanzienlijk wordt vergroot zonder grote financiële of organisatorische investeringen. Deze innovatie draagt bij aan het grotere gezondheidsdoel van Nederland, zoals vastgelegd in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA), door leefstijlverandering te integreren in het dagelijkse leven van mensen en zo bij te dragen aan gezondere gemeenschappen. Lampie vertegenwoordigt een moderne benadering van preventie en zelfzorg, en biedt een oplossing die zowel op het individu als op collectief niveau werkt om gezondheidskloof te verkleinen en preventieve zorg te versterken.
De doelgroep van Lampie, de AI-leefstijladviseur van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, omvat een brede groep gebruikers die baat hebben bij ondersteuning bij leefstijlverandering. Deze doelgroepen kunnen als volgt worden beschreven:
1) Mensen met leefstijlgerelateerde chronische aandoeningen: Dit zijn mensen die al te maken hebben met ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten of overgewicht en hun leefstijl willen verbeteren om symptomen te beheersen of hun gezondheid te optimaliseren. Lampie biedt hen laagdrempelige, direct beschikbare ondersteuning die hun gezondheid helpt verbeteren zonder dat er altijd een zorgverlener nodig is.
2) Mensen met beperkte toegang tot zorg: Vooral in kwetsbare sociaaleconomische groepen is toegang tot zorg of leefstijlondersteuning vaak beperkt door bijvoorbeeld tijdgebrek, financiële obstakels of geografische beperkingen. Lampie biedt deze groepen op een toegankelijke manier advies, informatie en praktische ondersteuning, zonder extra kosten en zonder dat ze hiervoor naar een fysieke zorgverlener hoeven te gaan.
3) Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden: Voor mensen die moeite hebben met het begrijpen en toepassen van gezondheidsinformatie, bijvoorbeeld door taalbarrières of een lager opleidingsniveau, vertaalt Lampie gezondheidsinformatie naar begrijpelijke, bruikbare adviezen. Dit maakt zelfmanagement en het volgen van leefstijlinterventies haalbaar voor een grotere groep mensen.
4) Mensen die behoefte hebben aan laagdrempelige leefstijlbegeleiding: Dit zijn mensen die willen werken aan hun gezondheid, maar niet weten waar te beginnen of vastlopen in hun poging om gezondere keuzes te maken. Voor deze doelgroep fungeert Lampie als een toegankelijke "eerste stap" om gezondheidsdoelen te stellen en dagelijkse keuzes te verbeteren, waarbij ook rekening wordt gehouden met hun persoonlijke omstandigheden.
5) Zorgverleners en leefstijlcoaches: Hoewel zij zelf niet de eindgebruikers zijn, kunnen zorgverleners Lampie inzetten als een extra hulpmiddel voor hun cliënten. Door cliënten toegang te geven tot Lampie, kunnen zorgverleners hun patiënten extra begeleiding bieden, wat de continuïteit van zorg ten goede kan komen en cliënten helpt om tussen afspraken door toch actief met hun gezondheid bezig te zijn.
Deze brede doelgroep weerspiegelt de ambitie van Lampie om leefstijlverandering toegankelijker, eenvoudiger en breder toepasbaar te maken, wat in lijn is met het streven naar een gezondere samenleving zoals nagestreefd in akkoorden als het GALA en IZA.
Door gebruikers te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes op het gebied van voeding, beweging, slaap en stressmanagement, helpt Lampie om leefstijlgerelateerde chronische ziekten zoals diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, en sommige vormen van kanker te voorkomen. Een effectieve preventieve aanpak vermindert op de lange termijn de noodzaak voor dure medische behandelingen, medicijnen en ziekenhuisopnames. Dit draagt bij aan de verlaging van zorgkosten doordat mensen minder intensieve zorg nodig hebben.
Zelfmanagement en verminderde zorgconsumptie
Lampie bevordert zelfmanagement door gebruikers te ondersteunen bij het zelfstandig monitoren en verbeteren van hun gezondheid. Voor patiënten met bestaande chronische aandoeningen helpt Lampie bij het behouden van een stabiele gezondheidstoestand, wat het aantal bezoeken aan zorgverleners, ziekenhuisopnames en het gebruik van medicatie kan verlagen. Door deze continue, laagdrempelige ondersteuning kunnen gebruikers hun gezondheidsproblemen effectiever beheersen, wat zorgconsumptie en daarmee zorgkosten verlaagt.
Ondersteuning van zorgverleners en betere efficiëntie
Lampie kan zorgverleners ondersteunen door patiënten tussen afspraken door te begeleiden, hen te herinneren aan gezonde gewoonten en hen te helpen bij het opvolgen van adviezen. Hierdoor kunnen zorgverleners zich concentreren op complexere gevallen en intensievere zorg bieden aan wie het echt nodig heeft, wat de zorg efficiënter maakt. Bovendien kunnen patiënten die ondersteuning van Lampie ontvangen mogelijk minder intensieve begeleiding nodig hebben, wat op den duur de kosten verlaagt.
Schalen van preventieve zorg
Door het inzetten van een AI-adviseur zoals Lampie wordt preventieve zorg schaalbaar en bereikbaar voor een grote groep mensen zonder dat hiervoor hoge kosten worden gemaakt voor persoonlijke consulten of programma’s. Dit maakt het mogelijk om een grote groep mensen met een hoger risico op chronische aandoeningen vroegtijdig te bereiken, en hen effectief te begeleiden. De besparingen liggen in de tijdige preventie en vermindering van toekomstige, dure behandelingen voor aandoeningen die voorkomen hadden kunnen worden.
Gerichte begeleiding voor specifieke doelgroepen
Lampie kan doelgroepen die moeilijk toegang hebben tot reguliere zorg, zoals sociaaleconomisch kwetsbare groepen, laagdrempelig bereiken en begeleiden. Onderzoek toont aan dat gezondheidsschade in deze groepen vaak tot hogere zorgkosten leidt vanwege vertraagde zorgtoegang en het uitblijven van preventieve interventies. Door deze groepen te begeleiden bij leefstijlverandering, kan Lampie bijdragen aan het verkleinen van de gezondheidskloof en de vermindering van ongelijkheid in zorgkosten.
Samenvattend kan Lampie door het bevorderen van zelfmanagement, het ondersteunen van preventie en het vergroten van de toegankelijkheid van zorg bijdragen aan een gezondere populatie en een vermindering van de zorgvraag. Hiermee kan Lampie substantieel bijdragen aan het verlagen van de zorgkosten op de lange termijn, wat een belangrijke doelstelling is in het kader van akkoorden zoals het GALA en IZA.
Het verdienmodel voor Lampie, de AI-leefstijladviseur, kan verschillende inkomstenstromen combineren die zowel gericht zijn op directe als indirecte waardecreatie. Hier zijn enkele mogelijke verdienmodellen die aansluiten bij de doelstellingen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en die tegelijkertijd bijdragen aan duurzame gezondheidsverbeteringen:
Subsidies en financiering vanuit publieke gezondheidsfondsen
Lampie’s missie om preventieve leefstijlbegeleiding breed beschikbaar te maken, sluit goed aan bij de doelstellingen van overheidsinitiatieven zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA). Stichting Je Leefstijl Als Medicijn kan hierdoor subsidies en fondsen aanvragen vanuit overheidsprogramma’s en gezondheidsfondsen die innovatie en preventie in de zorg stimuleren. Daarnaast kunnen subsidies van ZonMw en andere publieke gezondheidsorganisaties bijdragen aan de doorontwikkeling en uitbreiding van Lampie.
Samenwerkingen met zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars zijn gebaat bij preventieve initiatieven die toekomstige zorgkosten helpen verlagen. Lampie kan als waardevolle partner worden gepositioneerd voor zorgverzekeraars, die mogelijk een vergoeding of bijdrage bieden voor het gebruik van de tool. Zorgverzekeraars zouden Lampie bijvoorbeeld kunnen aanbieden als een preventieprogramma binnen aanvullende pakketten, of gebruikers belonen voor het actief gebruik ervan, wat op termijn de collectieve zorgkosten vermindert.
Freemium-model met aanvullende premium diensten
Lampie kan een freemium-model hanteren, waarbij de basisfunctionaliteiten gratis toegankelijk zijn voor een breed publiek. Voor meer gepersonaliseerde diensten, zoals intensievere coaching of toegang tot exclusieve content, kan een betaalde premium-versie worden aangeboden. Dit verdienmodel is toegankelijk en laagdrempelig, terwijl de betaalde diensten extra toegevoegde waarde bieden aan gemotiveerde gebruikers.
Betalende partners in de gezondheids- en welzijnssector
Organisaties in de gezondheidszorg, zoals leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten, kunnen Lampie inzetten als verlengstuk van hun eigen diensten. Door als partnerorganisatie te betalen voor het gebruik van Lampie binnen hun cliëntenbestand, kunnen deze zorgverleners Lampie inzetten als continu begeleidingsinstrument, wat hen ontlast en de cliënten ondersteunt. Dit biedt een win-winsituatie waarbij zorgverleners extra ondersteuning bieden zonder de werklast te vergroten.
Data-gedreven samenwerkingen en onderzoek
Anonieme data over leefstijlpatronen en gedragsverandering kunnen waardevolle inzichten bieden voor onderzoeksinstellingen en de publieke sector. Door samen te werken met onderzoeksorganisaties, kan Stichting Je Leefstijl Als Medicijn met Lampie bijdragen aan de nationale kennisbasis over preventieve zorg en leefstijlinterventies. In ruil voor deze inzichten kunnen publieke en private onderzoeksfondsen Lampie financieel ondersteunen, waarbij privacy en ethische richtlijnen strikt worden nageleefd.
Corporate en maatschappelijke partnerschappen
Bedrijven die gezondheid en welzijn van hun werknemers willen verbeteren kunnen Lampie als deel van hun gezondheidsbeleid aanbieden. Grote werkgevers of organisaties met preventie- en welzijnsprogramma’s kunnen bijdragen aan de financiering van Lampie en deze aanbieden als een tool om werknemers te ondersteunen bij het bevorderen van hun leefstijl en welzijn.
Deze inkomstenstromen zorgen ervoor dat Lampie financieel duurzaam kan blijven functioneren, terwijl het de kernmissie van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn versterkt: het verbeteren van de volksgezondheid door middel van leefstijlinterventies die voor iedereen toegankelijk zijn.
De concurrentie voor Lampie, als AI-leefstijladviseur in Nederland, bestaat uit een combinatie van andere digitale gezondheidsplatformen, AI-gebaseerde zelfzorg-apps en traditionele leefstijlcoaching. Hier zijn enkele concurrenten en alternatieven voor Lampie:
Andere AI-gedreven gezondheidsassistenten en apps
Er zijn verschillende AI-gebaseerde gezondheidsapps op de markt die gepersonaliseerd advies geven over leefstijl. Voorbeelden hiervan zijn Ada Health, Youper en Woebot. Deze apps richten zich op zelfzorg en het verbeteren van mentale en fysieke gezondheid via gepersonaliseerd advies, gebaseerd op AI-analyse van gebruikersgegevens. Hoewel deze apps Lampie niet volledig dupliceren, bieden ze een vergelijkbare AI-gebaseerde begeleiding.
Leefstijlcoaches en eHealth-platforms
Platformen zoals Ommetje, Actify en Fitbit Premium bieden digitale ondersteuning en motivatie om gezonder te leven, vaak via challenges, advies en tracking van activiteiten. Actify, bijvoorbeeld, richt zich op leefstijlverbetering via beweeg- en voedingsprogramma's. Deze platforms richten zich echter vaak op specifieke aspecten van leefstijl (zoals beweging of voeding) en missen de bredere integratie van fysieke en mentale gezondheid die Lampie biedt.
Persoonlijke leefstijlcoaching en blended care-platforms
Traditionele leefstijlcoaches bieden begeleiding bij gedragsverandering en gezondheid, zowel fysiek als via blended care-platforms zoals HelloFysio en Gezond.nl. Deze oplossingen combineren fysieke sessies met digitale ondersteuning, wat persoonlijke interactie en diepgaande begeleiding mogelijk maakt. Deze vorm van zorg kan echter voor veel gebruikers minder toegankelijk of duurder zijn dan een volledig digitale AI-oplossing zoals Lampie.
Zelfmanagement-tools en gezondheidsportalen van zorgverzekeraars
Verschillende zorgverzekeraars, zoals Zilveren Kruis en VGZ, bieden zelfmanagement-tools voor hun verzekerden, inclusief apps en online programma's gericht op mentale en fysieke gezondheid. Sommige verzekeraars bieden tevens coaching voor bepaalde groepen klanten, zoals mensen met diabetes of overgewicht. Deze tools zijn vaak gratis voor verzekerden, maar de inhoud is vaak minder gepersonaliseerd en heeft beperkte AI-integratie.
Internationale gezondheids- en leefstijl-apps
Apps zoals MyFitnessPal, Headspace, en Calm bieden ondersteuning bij specifieke leefstijlgebieden zoals voeding, slaap en stress. Ze worden vaak internationaal gebruikt en bieden hoge kwaliteit, maar missen de Nederlandse focus en integratie in de gezondheidszorg die Lampie wel kan bieden.
Hoe onderscheidt Lampie zich? Lampie biedt een Nederlandstalige, op maat gemaakte AI-leefstijlondersteuning die aansluit bij Nederlandse gezondheidsdoelen, zoals het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA). Door AI te combineren met kennis en ervaring van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, richt Lampie zich specifiek op leefstijl als preventie-instrument, waardoor het toegankelijk, gepersonaliseerd en geïntegreerd is met de Nederlandse zorgcontext. Lampie onderscheidt zich verder door als brug te fungeren tussen de gebruiker en verdere informatie of zorg, wat niet altijd mogelijk is met andere digitale oplossingen.
Lampie heeft een aantal unieke kenmerken die het onderscheiden van andere digitale gezondheidsapps en AI-adviseurs. Deze unieke kenmerken versterken Lampie’s positie als een waardevol hulpmiddel binnen de Nederlandse gezondheidszorg en preventieve zorg:
Eerste AI-chatbot voor leefstijl in Nederland
Lampie is de eerste AI-chatbot in Nederland die leefstijladvies kan geven. Gelanceerd in augustus 2024 op basis van de kennisbasis van stichting Je Leefstijl Als Medicijn en gebruik makend van de taalmodellen van OpenAI is Lampie geprogrammeerd om enkel op basis van haar eigen kennisbasis leefstijladvies te geven. Daardoor wordt een vaak voorkomend probleem bij AI-chatbots - halluncinaties - succesvol voorkomen. De kennisbasis van Lampie wordt momenteel snel uitgebreid met openbare kennis van andere organisaties op het gebied van leefstijl.
Gepersonaliseerd advies op basis van leefstijl als medicijn
Lampie is speciaal ontwikkeld om gebruikers te ondersteunen met leefstijl als preventief medicijn, zoals door Stichting Je Leefstijl Als Medicijn gepromoot. Dit betekent dat de AI gericht advies biedt over voeding, beweging, slaap en stress, specifiek om chronische aandoeningen te voorkomen of te beheren. Lampie focust zich op concrete en haalbare veranderingen, gebaseerd op de individuele behoeften en gezondheidssituatie van de gebruiker.
Integratie met de Nederlandse zorgdoelen en preventieagenda
Lampie sluit aan bij het Nederlandse Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA), wat betekent dat de AI is afgestemd op nationale gezondheidsthema’s zoals het verkleinen van gezondheidsverschillen en het ondersteunen van zelfmanagement. Deze afstemming zorgt ervoor dat Lampie niet alleen gebruikers helpt, maar ook gezondheidsdoelen van Nederland ondersteunt.
Toegankelijkheid en focus op lage gezondheidsvaardigheden
Lampie is ontworpen om gebruiksvriendelijk en laagdrempelig te zijn, zodat mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden of sociaaleconomische uitdagingen er ook gemakkelijk mee kunnen werken. Door complexe gezondheidsinformatie in begrijpelijke taal en praktische stappen aan te bieden, verlaagt Lampie drempels voor doelgroepen die doorgaans moeilijk toegang hebben tot gezondheidsinformatie en preventieve zorg.
Continue ondersteuning en motivatie via AI
Lampie biedt gebruikers niet alleen eenmalig advies, maar kan hen continu begeleiden, herinneren en motiveren om gezonde keuzes te maken. Dankzij AI kan Lampie zich aanpassen aan de voortgang van de gebruiker, reminders sturen en op basis van patronen gepersonaliseerde suggesties geven. Deze continue aanwezigheid helpt gebruikers om gezonde gewoonten te ontwikkelen en vol te houden, wat cruciaal is voor duurzame leefstijlveranderingen.
Verwijzingen naar kennisartikelen en bronnen
Lampie biedt naast praktische adviezen ook toegang tot een uitgebreide kennisbank op het gebied van leefstijl. Denk daarbij aan artikelen van ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals. Deze unieke integratie zorgt ervoor dat gebruikers eenvoudig toegang hebben tot verdiepende informatie en verhalen van anderen die hun gezondheid succesvol hebben verbeterd.
Hybride ondersteuning met mogelijkheid tot doorverwijzing naar zorgprofessionals
Lampie kan, indien nodig, gebruikers doorverwijzen naar relevante zorgprofessionals of leefstijlcoaches voor verdere begeleiding. Dit hybride model, waarbij AI-basisondersteuning gecombineerd wordt met de mogelijkheid van menselijke begeleiding, maakt Lampie bijzonder waardevol voor gebruikers die soms aanvullende hulp nodig hebben.
Nederlandstalige focus en culturele relevantie
In tegenstelling tot veel internationale apps is Lampie specifiek ontworpen voor de Nederlandse bevolking, met advies en begeleiding die aansluiten bij de Nederlandse cultuur, voedingsgewoonten en gezondheidszorgsystemen. Dit verhoogt de relevantie en effectiviteit van Lampie voor Nederlandse gebruikers.
Door deze kenmerken biedt Lampie niet alleen gepersonaliseerde en schaalbare ondersteuning, maar ook een innovatieve aanvulling op de Nederlandse preventieve gezondheidszorg, waardoor het gebruikers op weg helpt naar een gezondere leefstijl die duurzaam en effectief is.
Het intelectueel eigendom ligt nu bij Stichting Je Leefstijl Als Medicijn (voor Lampie) en haar partner AI voor Impact (voor de onderliggende technologische oplossing).
De organisatie achter Lampie bestaat uit een aantal partijen:
1. Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Wij zijn de initiatiefnemer en eigenaar van Lampie. Wij bepaken de gewenste toevoeging van nieuwe kennis en functionaliteit. Daarnaast zorgen we met onze eigen kennisbasis voor veel van de inhoud van het leefstijladvies van Lampie.
2. AI voor Impact. Dit is een AI-bureau dat ons ondersteunt met het bouwen van Lampie. Zij hebben meerdere AI-chatbots gebouwd in de zorg en het onderwijs (bijv. voor doorloopjes.nl met onderwijskennis en voor stichting-leerkracht.nl voor onderwijsverbetering)
3. Instellingen uit het zorg- en sociale domein. We zijn in gesprek met meerdere lokale initiatieven voor leefstijlverbetering (Helmond, Zoetermeer, ..) om de inhoud van hun sites met lokale ondersteuning op te nemen in Lampie. Daarnaast zijn we in gesprek met meerdere ziekenhuizen om te kijken in hoeverre Lampie hun zorgverleenrs en patiënten kan ondersteunen met leefstijladvies.
4. Kennisinstellingen. We zijn een samenwerking aan het starten met TNO voor het ontwikkelen van een 'metabool dahsboard' dat in Lampie wordt opgenomen, en op basis waarvan persoonlijk leefstijladvies kan worden gegeven.
In de pilotfase (mei tot en met eind oktober 2024) hebben we Lampie ontwikkeld:
- De AI-technologie in orde gemaakt om op basis van de gekozen kennisbasis leefstijladvies te geven
- De kennisbasis (JLAM, thuisarts, leefstijlapotherks, InsulinIQ, etc) verwerkt in Lampie
- De antwoorden van Lampie interactief verbeterd door aanscherpen van instructies en finetuning
- Een dashboard gebouwd waar vragen en antwoorden en gebruikersreactie kunnen worden ingezien
- Een user interface gebouwd die eenvoudig aan verschillende websites kan worden toegevoegd
Daarna is Lampie in productie genomen (eind augustus). Tot nu toe (twee maanden) zijn meer dan 5.000 vragen aan Lampie gesteld. Gebruikers worden daarbij in de gelegenheid gesteld om hun tevredenheid met antwoorden te geven. De antwoorden worden dagelijks gecontroleerd en beoordeeld. Op basis van de gegeven antwoorden en expertopinies wordt daarna de instructie van Lampie verbeterd en de kennisbasis uitgebreid om de kwaliteit van beantwoording verder te verbeteren.
Er zijn twee partners betrokken:
- AI voor Impact voor de technologie. We beschikten reeds over een rijke kennisbasis. De grootste uitdaging was AI-chatbots te 'dwingen' om alleen antwoorden te geven op basis van deze kennisbasis (niet op eigen kennis van de AI) en zich te beperken tot leefstijladvies (geen medisch advies). Daar heeft AI voor Impact ons mee geholpen.
- Medici en wetenschappers van een reeks (universitaire) ziekenhuizen. Om ervoor te zorgen dat het leefstijladvies van Lampie past bij de laatste wetenschappelijke inzichten zijn we met een groep van zo'n 20 medici en wetenschappers van instellingen zoals het UMCG, LUMC en andere instellingen bezig om een reeks van artikelen te schrijven die deze inzichten samenvat. Dit is belangrijk om de basis voor het advies van Lampie verder te versterken.
Het is ons gelukt om de antwoorden van Lampie op een betroubaarheidsniveau van meer dan 96% te krijgen. Vergeleken met de antwoorden uit een 'golden data set' van expertantwoorden.
Daarnaast is het gelukt om Lampie weg te sturen van het geven van medisch advies, wat randvoorwaardelijk is voor ons als leefstijlorganisatie.
Delen met meer gebruikers gaat in twee stappen:
1) Gebruikers op de site van Je Leefstijl Als Medicijn. We hebben Lampie daar in augustus 2024 gelanceerd. Deze site trekt circa 50.000 mensen per maand. Er zijn tot nu toe ruim 5.000 vragen aan Lampie gesteld.
2) Gebruikers op andere site. Lampie is zo gebouwd dat deze chatbot eenvoudig op sites van andere sociale- of zorginstellingen kan worden geplaatst. We zijn nu in gesprek met meerdere organisaties om de inhoud van hun sites over het onderwep leefstijl in Lampie op te nemen en als tegenprestatie Lampie te laten draaien op hun sites. Daarmee verhogen we de kennis en het gebruik van Lampie.
Lampie draait nu op de site van stichting Je Leefstijl als Medicijn
Geen. Wat wezelf een prestatie vinden is dat we de eerste AI-leefstijlbot van Nederland hebben gelanceerd en dat deze goed draait.
We hebben eerder in dit verhaal een aantal richtingen toegelicht:
1) Inhoudelijk: uitbreiden kennisbasis met meer informatie van andere instellingen
2) Lokale ondersteuning: uitbreiden kennisbasis met meer informatie over lokale leefstijlondersteuning
3) Persoonlijk advies: toevoegen metabool dashboard en persoonlijk leefstijladvies
4)Toegankelijkheid: Lampie meerdere talen laten spreken en spraakgestuurde-interactie toevoegen
5) Verspreiding: Lampie laten draaien op sites van andere sociale- en zorginstellingen
We hebben geen internationale ambities. Dat gezegd hebbend, de leefstijlbot spreekt nu al meerdere talen en er is geen belemmering hem te gebruiken vanuit het buitenland.