Labyrinth Psychotica
Labyrinth Psychotica is een psychosesimulator, empathiegereedschap, een prothese voor de verbeelding om anders met een psychose om te kunnen gaan.
The Wearable- een 'doe-het-zelf' psychose ervaring
In The Wearable daalt de deelnemer in de geest van een meisje dat Jamie heet. Men ziet wat zij ziet, hoort wat zij hoort. Je krijgt controle over haar geest, maar uiteindelijk wordt de deelnemer Jamie...
De interactieve ervaring maakt gebruik van oldschool effecten in een mixed reality ervaring met een VR bril. Het geeft inzicht in hallucinaties, en negatieve symptomen en geeft antwoorden op wat een persoon kan voelen in een psychose. Hoe voelt het om stemmen te horen? Hoe voelt het om ze te willen gehoorzamen, terwijl het uiterlijk van je collega langzaam verandert in het uiterlijk van een demon, of uit je eigen handen licht lijkt te stralen? Men krijgt inzicht in hoe cognitie verlies optreedt, contact met de werkelijkheid verloren gaat, waarom er wartaal ontstaat, tot zelfs hoe catatonie op kan treden.
De interactieve 'Doe-het-zelf waanvoorstelling' lezing
De lezing is een krachtige aanvulling op The Wearable. De lezing maakt gebruik van psychose ervaringsverhalen en laat zien hoe de verhaallijnen in waanvoorstellingen getriggerd kunnen worden en groeien. De deelnemer leert hoe men vanuit een artistiek perspectief mentaal de 'psychose bril' op kan zetten en de verbeelding pragmatisch in kan zetten om een situatie beter in te schatten, om een (ongewenste) situatie te kunnen beïnvloeden.
Doel van onze workshops is om stressmomenten op het werk te helpen verminderen en empathie te versterken. Door meer inzicht in de psychose, kunnen situaties veiliger worden gemaakt, escaleren zaken minder snel en worden vertrouwensbruggen gebouwd. Wanneer men voelt dat er rekening gehouden met de kwetsbaarheden van de psychose, is er meer rust, waardoor er meer tijd is voor andere prioriteiten.
Dit kan ook in een persoonlijkere aanpak, waarbij we mensen trainen in een kleine groep, in de diepte, waarbij men zelf een waanvoorstelling leert te creëren, om daarna zelf de psychose bril ervaren en in te voelen hoe het mogelijk is om 'in een psychose' te zijn, en dan de interne procedures te ondergaan die eigen zijn aan bijv. politiewerk of procedures in de GGZ. Deze biedt dan weer inspiratie op voor algemeen beleid.