Het Manusje

Ontwikkeling

Het Manusje
Mevrouw Bussink is 85 jaar en sinds twee jaar weduwe. Haar man was haar steun en toeverlaat. Het gemis is dan ook groot. Toch is ze blijven wonen in het huis waar haar twee kinderen zijn geboren en getogen. Mevrouw Bussink wordt twee keer per week geholpen door de wijkverpleegkundige bij het douchen en krijgt twee keer per week huishoudelijke ondersteuning.
Sinds een aantal maanden heeft mevrouw Bussink een Manusje. Het Manusje is een plat beeldscherm en aanraakscherm dat verbonden is met het internet. Met het Manusje kijkt mevrouw Bussink televisie, maar is het Manusje ook haar venster naar de buitenwereld. Ze kan op het scherm zien wie er aan de voordeur belt en kan de deur openen door op een knop op het scherm te drukken. Ze heeft een halszender waarmee ze te allen tijde contact kan maken met de zorgcentrale van de organisatie waar mevrouw Bussink de zorg van ontvangt. Ze ziet de zorgcentralist op het scherm en kan met de zorgcentralist praten. De zorgcentralist kan de camera bedienen die bij mevrouw Bussink in de kamer hangt. De zorgcentralist kan met mevrouw Bussink meekijken naar het medicijndoosje of ze het goede medicijn pakt. In geval van nood kan de zorgcentralist de deur op afstand openen om een verzorgende binnen te laten. Als mevrouw Bussink voor het scherm zit kan ze een videoboodschap ( email) maken en versturen naar haar contactpersonen. Ze bedient alles met hulp van het aanraakscherm. Ook kan ze met al haar contactpersonen beeldbellen. De agenda waarschuwt haar als er bezoek komt of als ze haar medicijnen moet innemen. De familie beheert de agenda en houdt elkaar zo op de hoogte van het wel en wee van mevrouw Bussink (moeder, oma). Haar Zorg/leefplan kan worden geraadpleegd en wordt bijgehouden door de eerstverantwoordelijke verzorgende. Ook kan mevrouw Bussink email ontvangen en de meegestuurde foto’s bekijken en opslaan in het fotoboek. Tenslotte kan ze ook spelletje spelen.
In de slaapkamer heeft ze een kleiner formaat aanraakscherm/televisie. Deze is draadloos verbonden met het internet en kan alles wat het grote scherm ook kan. Kan ze in bed nog even in haar E-boek lezen.
Het Manusje is webbased, met open standaarden en daardoor hardware onafhankelijk. De toegepaste technologie is nu beschikbaar, betaalbaar en daardoor bereikbaar, ook in de zorg.

Medisch technologische innovaties
Regio Noord-Holland