De directe hulpvragers (ouders met kinderen in situaties van scheiding, ziekte of rouw & verlies) met kinderen. Daarnaast wordt het spel met instructieve training verkocht aan coaches, mediators, scholen, praktijkondersteuners, CJG en hulpverleners in de jeugdzorg en de GGZ.
De echte doelgroep waarvoor het spel helpt zijn kinderen en jongeren die betrokken zijn in situaties van echtscheiding van ouders, ernstige ziekte van een gezinslid of die geconfronteerd worden met verlies & rouw binnen het gezin.
Het spel is ook geschikt voor volwassenen, therapeuten en in het onderwijs die te maken hebben met kinderen of jongeren in deze situaties.
Kinderen in situatie van echtscheiding:
Volgens het Nederlands Jeugd Instituut betreft het aantal officiële huwelijksontbindingen (echtscheidingen) bij gezinnen met minderjarige kinderen 16.748 in 2018 (cijfers van 8 oktober 2019).
In 2018 waren 30.267 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding van hun ouders.
Cijfers over het aantal beëindigde partnerschappen waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken, zijn niet gepubliceerd bij het CBS. Hierdoor is ook het totaal aantal minderjarige kinderen dat bij scheiding van ouders (huwelijk, partnerschap en samenwonen) is betrokken, niet bekend maar wel is duidelijk dat het feitelijke aantal dus hoger ligt dan die 30.267 minderjarige kinderen.
Kinderen in situatie van verlies door overlijden:
Jaarlijks verliezen ruim 6.000 minderjarige kinderen een of beide ouders.
Het Centraal Bureau voor de statistiek heeft in 2013 een rapport opgemaakt betreft halfwezen en wezen in Nederland. Eind 2011 waren er 34 duizend minderjarigen die één van hun ouders verloren hadden en 330 van wie beide ouders overleden zijn. Jaarlijks worden ruim 6.000 minderjarigen (half)wees. Kinderen wonen na verlies van hun moeder vaker in een stiefgezin, pleeggezin of zelfstandig dan na verlies van hun vader.
Kinderen in gezinssituaties geconfronteerd met ernstige ziekte:
1 op de 5 kinderen heeft een chronische ziekte. Als het gaat om ouders: in een ziekenhuis of bij een arts wordt de vraag of een ernstig zieke patiënt kinderen heeft, zelden gesteld. Het is een vergeten groep en om hoeveel kinderen het in Nederland gaat, is nog nooit onderzocht. Wat wel duidelijk is, is dat 1 op de 3 Nederlanders ooit kanker krijgt, waaronder ook veel jonge mensen. En wat ook duidelijk is dat als een vader of moeder een ernstige ziekte zoals kanker krijgt, dit altijd impact heeft op een heel gezin en dat dit hele gezin baat heeft om in gezinsverband hier mee om te kunnen gaan. Hart op de Tong is hiervoor als spel bij uitstek geschikt om het gezin bij elkaar te brengen in de verwerking waarbij de systemische werkvorm, onderdeel is van het spel.