Stijging chronisch zieken
Het gezondheidsbewustzijn stijgt sinds 2000 significant. Zo steeg de verkoop van supplementen in 2019 met 62% ten opzichte van 2018 (HLN, 2019), waarbij het in 2016 een wereldwijde marktomvang van €120 miljard betrof. Daarnaast zijn er steeds meer interventies, apps (meer dan 400.000!) en data beschikbaar om gezond te kunnen leven. Toch is er een verontrustende toename in chronisch zieken, daalt de gezonde levensverwachting en stijgen de ziektekosten. Ruim driekwart van de Nederlanders boven de 40 heeft één of meer chronische ziekten. Dit getal stijgt nog ieder jaar (HLN, 2020).
Leefstijl als antwoord
Ongeveer 70% van chronische ziekten is leefstijl gerelateerd (NRC, 2016). Dit betekent dat een aanpassingen van leefstijl ziekten kan voorkomen of symptomen kan verlichten. Echter reageert iedereen anders op leefstijlaanpassingen. Het is daarom belangrijk om persoonlijk inzicht in je gezondheid te krijgen om specifiek te weten hoe je daadwerkelijk gezonder wordt.
Versplintering van metingen
Dit inzicht verkrijg je door te meten. Omdat gezondheid een zeer breed begrip is, is het van belang dat er integraal wordt meten. Dit betekent dat men veel verschillende dingen moet meten bij verschillende specialisten. Deze versplintering van metingen maakt het onpraktisch, tijdrovend en duur om hulp te krijgen bij het maken van de juiste leefstijlaanpassingen. Daarnaast worden metingen vaak uitgevoerd op verschillende locaties en op verschillende momenten. Hierdoor is zinvolle en efficiënte aggregatie van data niet mogelijk.
Kortom, het probleem is een tweetrapsraket. Men doet niet wat effectief is omdat men niet weet wat effectief is voor hen. Men weet niet wat effectief is omdat een integraal beeld in je gezondheid krijgen erg onpraktisch, ontoegankelijk, kostbaar en tijdrovend is.