De volgende aspecten van BeeldBuis zijn innovatief:
- Beeldbellen via een voor ouderen vertrouwd medium, de TV. Een computer of tablet kopen is niet nodig.
- Op een laagdrempelige manier in contact staan met de buurt, door de inzet van regionale, interactieve content.
- TV kijken op een vertrouwde manier, maar wel met de mogelijkheid om te bepalen wat, wanneer wordt gekeken. Dit door het eenvoudig samenstellen van een eigen TV gids.
- Via de TV (dus zonder gebruik van computer of tablet) gemakkelijk foto’s en video’s van vrienden en familie bekijken.
De werking van BuurtBuis is het best te omschrijven in een scenario vorm. We introduceren Johanna Sanders.
Johanna Sanders is 79 jaar en woont samen met haar kat Snoopy in een rijtjeshuis in Apeldoorn West. Dit is een rustige buurt waar een leuke mix van ouderen en jongeren wonen. Johanna’s man is tien jaar geleden overleden en haar enige zoon Frank woont met zijn vrouw Juul en twee kinderen Tim en Fleur in Den Haag. Sinds twee jaar is Johanna slecht ter been, omdat ze gevallen is. Na haar knieoperatie is het beter geworden, maar ze heeft wel een traplift en rollator nodig. Johanna heeft een aantal vaste activiteiten in de maand: ze gaat elke week naar de fysiotherapie, elke twee weken naar Dorpshuis ‘de Klomp’ voor een spelletjesavond, wekelijks naar de bingo en haar familie komt zo’n één à twee keer per maand langs. Soms vind ze het wel jammer dat haar familie niet wat dichterbij woont, want ze vindt het heerlijk om hen om haar heen te hebben. Ook merkt ze dat ze zich er van weerhoudt om mee te doen doen aan de activiteiten in ‘De Klomp,’ Ze is namelijk slecht ter been.
Harrie, een neef van Johanna, vertelde dat er iets nieuws is voor op TV: BuurtBuis. Sinds een halfjaar heeft ze hier een abonnement op, en ze is er enorm blij mee.
Scenario 1: Beeldbellen
Wanneer Johanna tegenwoordig met haar zoon, vriendin Nellie of neef Harrie belt, doet ze dit altijd met beeldbellen via haar eigen TV. Wanneer het menu is opgestart, hoeft ze daarvoor alleen maar met de afstandsbedingen op een foto te klikken. Er is aangekondigd dat vanaf december ook haar fysiotherapeut gebruik gaat maken van beeldbellen. Op die manier kan ze wat regelmatiger aanwijzingen krijgen tijdens haar knie-oefeningen, zonder dat ze telkens op pad hoeft en het wordt nog vergoed in haar zorgpakket ook!
Scenario 2a: Actief op bekend terrein I
Het is donderdagmiddag twee uur. Zoals elke donderdag gaat Johanna (deze keer samen met haar buurvrouw Annie) klaar zitten voor een taartbakles van bakker Stefan uit Apeldoorn Noord. Johanna is zelf nog nooit bij deze bakker geweest, maar het lijkt net alsof ze Stefan al jaren kent. Ze volgt zijn kooklessen al maanden. Voordat de les begint, wordt er teruggeblikt op de tarte tatin met peren van vorige week. Johanna is dolenthousiast wanneer ze haar filmpje met haar reactie voorbij ziet komen: “Ik had de bodem niet netjes ingesmeerd, dus de peren bleven niet goed zitten”. Ik raad iedereen zo’n handig kwastje aan! Desondanks vonden mijn kleinkinderen de taart heerlijk!” Daarna begint het programma. Dit keer staat de Argentijnse schuimtaart op het programma. De twee vrouwen letten goed op en schrijven af en toe wat mee, bij een lekker kopje koffie. Aan het eind van het programma worden ze verwezen naar de teletekstpagina van het programma, waar ze het recept nog eens rustig kunnen nalezen.
Scenario 2b: Actief op bekend terrein II
Na het ontbijt is het elke ochtend tijd voor Nederland in Beweging. Met de functionaliteit van BuurtBuis is Johanna tegenwoordig nog gemotiveerder om actief mee te sporten voor de TV. Ze controleert of de Kinect is aangesloten. In gemakkelijke kleding en met een stoel bij de hand gaat ze er klaar voor staan. Bij iedere beweging die ze maakt krijgt ze feedback door een balkje op de TV die naarmate de beweging beter wordt uitgevoerd, groener wordt.
Scenario 2c: Actief op bekend terrein III
Volgende week is het kermis in het dorp. Op zaterdagmiddag wordt met het koningsschieten bepaald wie voor het komend jaar de koning van het dorp mag zijn. Die eer gaat traditioneel naar de schutter die, onder toeziend oog van het hele dorp, met een kruisboog een houten vogel van een paal weet te schieten. Johanna is benieuwd of het dit jaar eindelijk eens overbuurman Herman zal lukken om koning te worden. Reken er maar op dat Johanna op zatermiddag 17 uur aan de buis gekluisterd zit om het koningsschieten live te kunnen meemaken. De kruidenbitter heeft ze alvast in huis gehaald.
Scenario 3: JouwBuis
Johanna is niet zo tevreden met de huidige programmering van de reguliere kanalen, omdat het wel lijkt alsof er alleen maar rekening gehouden wordt met jongeren. Daarom is ze heel blij met ‘maak je eigen programmagids’. Ze houdt van detectives, maar de bekenden zoals Baantjer en Derrick worden de laatste jaren niet meer uitgezonden. Nu heeft haar zoon geholpen met het samenstellen van haar eigen zender. Zo kijkt ze op dinsdagavond altijd naar een aflevering van Baantjer na het nieuws van acht uur. De Fabriek, Het dagboek van een herdershond.
Scenario 4: Bekenden dichtbij
Net als Johanna de TV uit wil zetten, komt er een klein blauw balkje bovenin beeld: ‘nieuw filmpje toegevoegd’. Even kijken wat dat is! Ze drukt op de groene knop van de afstandsbediening en het media archief wordt geopend. Linksboven klikt ze op ‘recent toegevoegd’ en daar ziet ze een filmpje van haar kleinzoon Tim in bad, geupload door haar schoondochter. Het is een prachtig filmpje van twee minuten en ze bekijkt hem twee keer. Nu ze toch bezig is, zoekt ze ook nog even het buurthuis album op van de bingoavond van vorige week. Ze vindt een foto van haar met haar vriendin. Wat was dat gezellig!