Buiten komt voorbij

Ontwikkeling

Buiten komt voorbij is een interactieve installatie speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie en ziekte van Alzheimer. Het is een 'fietsinstallatie' die fysieke en mentale beweging stimuleert bij mensen die over het algemeen nauwelijks meer bewegen.

Buiten komt voorbij spreekt vooral de verbeelding aan. De beleving die de installatie teweegbrengt is het belangrijkste doel, zowel voor het lichaam, als voor de geest.

De installatie bestaat uit twee omafietsen, opgesteld voor een breed projectiescherm. Op dit scherm is een film met een bewegend landschap te zien waarin allerlei personages voorbij komen zodra er gefietst wordt.

Al fietsend kun je zo de postbode tegenkomen, kinderen op weg naar het zwembad, of misschien wel Sinterklaas. De ‘passanten’ brengen als vanzelf herinneringen en verhalen van vroeger naar boven. Ook voor familie, vrienden en verzorgend personeel blijkt Buiten komt voorbij een waardevol communicatiemiddel.
De installatie wordt gebruikt tijdens groepsactiviteiten, maar ook door individuele bewoners, zelfstandig, of samen met behandelaars, begeleiders en familieleden.

Genoeg bewegen is voor iedereen goed, maar voor veel ouderen in een zorginstelling niet direct een vanzelfsprekendheid. ‘Bewegen om het bewegen’ blijkt voor hen niet genoeg uitdaging te bieden. Wij zetten verbeelding en verleiding in om mensen uit te dagen tot beweging en dialoog: samen een plezierig moment beleven waarin ook nog tegemoet wordt gekomen aan het beweegbelang. Hiermee geven we begeleiders en familie een middel in handen om op een andere manier in contact te komen met de cliënt en tegelijk te voorzien in de noodzaak van lichamelijke beweging.

Digitalisering
Overige
Regio Utrecht