Boards | ZorgDomein
Boards is een online applicatie waarmee alle type zorgprofessionals onderling, met mantelzorgers én met de patiënt heel gemakkelijk en laagdrempelig praktisch kunnen samenwerken. Boards neemt barrières om samen tot de beste zorg voor de patiënt te komen volledig weg en samenwerking vindt altijd gestructureerd plaats rondom een specifiek zorgthema
Wij zijn het meest geholpen met versnellen door Boards breed onder de aandacht te brengen bij zorginstellingen zodat we het kunnen laten zien. Zodra we Boards laten zien worden zorgprofessionals en ook patiënten en informele zorgverleners enthousiast.
In Nederland ervaren circa 1 miljoen zorgprofessionals dagelijks hele praktische samenwerkingsproblemen. Er is geen duidelijk overzicht van het netwerk van zorgprofessionals, zo is niet bekend welke zorgprofessional betrokken kan worden en is evenmin bekend welke zorgprofessional al onderdeel van het netwerk is. Hoge contactdrempels beperken eventuele samenwerkingen verder. Contactgegevens zijn ofwel niet bekend ofwel niet beschikbaar. De bereikbaarheid is beperkt en hiërarchische barrières limiteren tevens het contact. Vervolgens is er ook sprake van slechte medische informatie-uitwisseling. Er is beperkt toegang tot informatie. Informatie die wel wordt uitgewisseld is vaak onvolledig, niet up-to-date of er wordt irrelevante informatie gedeeld. Naast deze samenwerkingsproblemen is het voor zorgprofessionals ook lastig om de patiënt en informele zorg te betrekken bij de zorg, patiëntparticipatie is dus vrijwel onmogelijk.
Boards is een online applicatie waarmee alle type zorgprofessionals onderling, met mantelzorgers én met de patiënt heel gemakkelijk en laagdrempelig praktisch kunnen samenwerken. Boards neemt barrières om samen tot de beste zorg voor de patiënt te komen volledig weg en samenwerking vindt altijd gestructureerd plaats rondom een specifiek zorgthema
Boards ondersteunt missie II: Zorg op de juiste Plek: In 2030 wordt zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) georganiseerd, samen met het netwerk rond mensen.
Tevens is Boards een platform dat uitstekend aansluit bij de ambities van het Integraal Zorgakkoord (IZA). In het IZA draait alles om integrale zorg en samenwerking. En dat is precies wat we met Boards ondersteunen!
De initiële marktfocus is op zorginstellingen in een 7-tal zorgsectoren: huisartsenzorg/apotheken/GGZ/thuiszorg/ziekenhuizen/geboortezorg/sociale wijkteams. We richten ons zowel op kleine zorginstellingen zoals een podotherapiepraktijk als op grote zorginstellingen zoals een ziekenhuis. Deze sectoren vertegenwoordigen 550.000 van de circa 1,06 miljoen zorgprofessionals in Nederland. Om tot deze aantallen te komen hebben wij een uitgebreide research uitgevoerd.
In een latere fase richten we ons op de patiënt als klant van cBoards. Circa 12,16 miljoen Nederlanders heeft contact met een zorgprofessional in een jaar. Voor deze groep patienten is het aannemelijk dat zij veel voordeel ervaren met inzet van cBoards. Circa 3,95 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische aandoening. Voor deze laatste groep patiënten biedt cBoards duidelijk de meeste meerwaarde.
Internationaal rolt Caresharing samen met partner Buurtzorg Concepts de applicatie Buurtzorgweb uit. cBoards kan als aanvulling op Buurtzorgweb worden ingezet waarmee Buurtzorgweb ook de internationale springplank is voor cBoards. Buurtzorgweb is gelanceerd in China, Japan, Duitsland, Zwitserland en India. Meer landen zullen volgen en zodra de wijkverpleegkundigen willen gaan samenwerken dan zal cBoards geïntroduceerd worden.
De internationale doelgroep van zorgprofessionals is zeer groot en kan eenvoudigweg worden uitgedrukt in 'miljoenen'. De doelgroep van cBoards is daarmee feitelijk de wereldwijde groep van zorgprofessionals.
Door betere afstemming en coördinatie van zorg rondom en met de patiënt kan met minder mensen zorg geleverd worden voor meer patiënten waarmee de zorgkosten omlaag gaan.
Voor gebruikers die samenwerkingen kunnen initiëren (een Board kunnen starten) wordt een maandelijks abonnement van €19,99 (incl BTW) per gebruiker in rekening gebracht. Deze tarieven kennen een staffelkorting van maximaal 30% tot een bedrag van minimaal €13,99 (incl BTW) per gebruiker bij afname van Boards voor meer dan 1.000 gebruikers. Een betalende gebruiker kan zoveel patiënten en Boards invoeren als gewenst. Er worden alleen add-on licenties in rekening gebracht voor Boards waarbij Caresharing ook duidelijk meer kosten maakt om deze te lanceren. Deze kosten kunnen bijvoorbeeld zitten in betalingen voor thema’s met copyright en integraties.
Wie of wat is de grootste concurrentie van Boards?
Er zijn vele oplossingen in de markt die een (sub)onderdeel van samenwerking in de zorg ondersteunen. De grootste concurrenten zijn partijen die echte multidisciplinaire samenwerking mogelijk maken, een hoge mate van interoperabiliteit kennen en heel goed schaalbaar zijn in termen van klantsegmenten die bediend kunnen worden alsook in geografische zin. Het aantal partijen die op al deze gebieden hoog scoort is zeer beperkt.
Wat is het unieke concurrentievoordeel van Boards?
Boards is in veel opzichten uniek in de manier waarop iedereen in de zorg met elkaar kan samenwerken. Allereerst kan iedereen heel laagdrempelig starten met gebruik van Boards. Er is geen implementatietraject nodig, je maakt gewoon een account aan en je kunt starten met samenwerken. Het betrekken van andere mensen is simpelweg een kwestie van hen uitnodigen in een Board. Bovendien kan het zorgbreed ingezet worden, patiënt/nulde-/eerste-/tweede-/derde-lijn, voor iedereen en in alle zorgsectoren kan Boards ingezet worden. Deze laagdrempeligheid en brede inzetbaarheid zijn in de zorg zeldzaam. Ook de geografische schaalbaarheid is onderscheidend doordat Boards in ieder land op lokale cloudservers gelanceerd kan worden zodat patientdata binnen de landsgrenzen worden opgeslagen.
Een ander duidelijk onderscheidend vermogen is dat er samengewerkt wordt op basis van Board-thema’s. Voorbeelden van thema’s zijn ‘palliatieve zorg’ en ‘medicatiebeoordeling’. Het thema van een Board bepaalt de context waarin de samenwerking plaatsvindt en alleen gegevens relevant voor de betreffende context worden dan ook met elkaar gedeeld. Bovendien nodig je in een Board alleen die mensen uit waarmee je in die specifieke context wilt samenwerken. Bij één patiënt kun je zoveel Boards aanmaken als je wilt waardoor je heel selectief en contextgericht informatie deelt en contextgericht met bepaalde mensen samenwerkt. Deze ‘privacy by design’ is erg belangrijk bij samenwerking rondom vertrouwelijke patientgegevens.
Zogenaamde Citizen Developers modelleren/configureren de Board-thema’s. Citizen Developers zijn zorg-analysten die zowel de zorg als de ICT goed begrijpen. In co-creatie met gebruikers van onze software ontwikkelen Citizen Developers met de ‘bouwblokken van het platform’ een uitgebreide bibliotheek met Board-thema’s die optimaal aansluiten bij de dagelijkse zorgpraktijk. Zodoende kunnen programmeurs zich focussen op het ontwikkelen van generieke bouwblokken waarmee de Citizen Developers vervolgens in rap tempo de best mogelijke eindoplossingen voor onze klanten kunnen modelleren.
Integratie met andere (bron)systemen van zorgprofessionals en patiënten is ook wat Boards onderscheidt van andere applicaties in de markt. Door onze jarenlange ervaring in de ketenzorg is ‘interoperabiliteit van gegevens' en 'integratie met andere IT-systemen’ op meest technologisch geavanceerde wijze doorgevoerd in de software.
Uiteraard is alles NEN7510 en ISO27001 gecertificeerd waarmee ook op onafhankelijke wijze de informatiebeveiliging jaarlijks getoetst wordt.
Hoe wordt het samenwerkingsprobleem opgelost zonder Boards?
Dat is veelal door inzet van suboplossingen (bijv. alleen messaging) of er wordt simpelweg niet samengewerkt.
Hoe worden zorgkosten verlaagt?
Door betere en effectievere samenwerking tussen zorgprofessionals onderling en met de patient worden zorgkosten op diverse manieren verlaagd. Duidelijke voorbeelden zijn subsitutie van zorg doordat bijv. expertise uit tweede- of derdelijnszorg veel beter op afstand (door uit te nodigen in een Board) ingezet kan worden. Een ander voorbeeld is dat een effectievere samenwerking binnen de eerstelijn verwijzingen naar of opnamen in de tweedelijn kan voorkomen. Door de patiënt en eventueel betrokken informele zorgverleners (mantelzorg) ook intensief te laten participeren in een Board kan de patiënt samen met zijn omgeving veel beter zelf de touwtjes in handen nemen waarmee de zorgdruk op de zorgprofessionals afneemt. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waardoor laagdremplige en praktische samenwerking tussen zorgprofessionals onderling en met de patiënt de zorg effectiever en beter laat verlopen waarmee de kosten afnemen.
Wat Boards onderscheidend maakt is ten eerste de eenvoud in het gebruik van de applicatie. Het opzetten van een nieuw Board gaat snel en makkelijk, personen kunnen op een simpele manier worden betrokken en het registreren van informatie gaat op een logische en duidelijke manier. Met Boards bent u dus in staat om effectief een online samenwerking op te zetten.
Boards is daarbij breed inzetbaar, er is namelijk een breed scala aan zorgthema's waarvoor Boards kunnen worden aangemaakt. Bestaande zorgthema's zijn bijvoorbeeld: Positieve gezondheid, palliatieve zorg, ouderenzorg, ziektelastmeter COPD of zelfmanagement gericht op Diabetes, CVRM of COPD.
Caresharing is in staat om integraties in te stellen met elk bronsysteem. Dit is mogelijk door het gebruik van onze MedSafe, dit is de Caresharing database waar Boards is op gekoppeld. In deze database slaat Caresharing alle datapunten en antwoordopties op, met behulp van onze vertaaltool kunnen wij onze eigen datapunten en antwoordopties mappen met de datapunten en antwoordopties van andere organisaties. Op die manier kan Boards koppelen met verschillende bronsystemen.
Boards is 100% veilig, Caresharing voldoet namelijk aan de NEN7510 en is ISO27001 gecertificeerd.
ZorgDomein Nederland B.V. bevat alle intellectuele eigendom van Boards alsook het merkrecht van Boards.
Caresharing is een zorginhoudelijk gedreven ICT-ontwikkelaar en -leverancier die zorgprofessionals ondersteunt in hun samenwerking met andere zorgprofessionals, de patiënt en/of mantelzorgers. Zorginstellingen en -professionals halen met Caresharing ruim 10 jaar ervaring binnen op het gebied van multidisciplinaire samenwerking binnen de zorg. Deze expertise wordt ingezet voor de ontwikkeling en de begeleiding bij het gebruik van haar innovatieve en flexibele software.
Nederland is de thuismarkt van Caresharing. Caresharing heeft kantoren in Amsterdam en Cebu (Filippijnen) en heeft 26 werknemers in dienst.
Caresharing is in juli 2017 een pilot gestart om het gebruik van Boards in de praktijk te testen. De pilot duurt vijf maanden en is bij vijf verschillende zorggroepen uitgerold. Zorgprofessionals van deelnemende praktijken hebben volledige toegang tot Boards om zo'n goed mogelijk beeld te vormen van onze applicatie.
De meest belangrijke partnerships zijn met onze klanten, bijvoorbeeld door de intensieve samenwerking op gebied van co-creatie van nieuwe board-thema's. Klanten zijn o.a.:
Drechtdokters
ROHA B.V.
Stichting Sigra
OLVG
Cordaan
Amsterdam UMC
Isala kliniek
Boards is al ruim uit de pilotfase en wordt in divere regio's uitgerold. Vooral rondom nieuwe board-thema's kun je spreken over 'pilots' maar het Boards platform heeft zich al ruimschoots bewezen.
Zorgprofessionals raken na een korte introductiesessie vaak al snel enthousiast over de mogelijkheden van Boards. Zorgprofessionals en patiënten staan met Boards zelf aan het roer als het gaat om samenwerking. In de meer formele ketenzorg voor mensen met diabetes en COPD is samenwerking veel meer 'programmatisch' van opzet. Zorgprofessionals dienen in een programmatische opzet de regels van het programma te volgen. Bij Boards is er geen programmatische opzet maar een hele 'practice based' opzet. Zorgprofessionals kunnen bij en met iedere patiënt zelf bepalen in welke context (Board thema) en met wie zij precies willen samenwerken.
We benaderen de klanten middels fysieke B2B sales, via Boards, via bestaande klanten en via IT-partners.
De fysieke sales betekent dat we fysiek langsgaan bij de zorginstellingen om Boards te demonstreren en verkopen. Dit blijft in de traditionele zorgmarkt een belangrijk kanaal.
Uiteraard heeft Boards ook een olievlek potentie in zich aangezien gebruikers andere mensen uitnodigen in Boards. Deze betrokkenen converteren we naar betaalde klanten.
Onze bestaande klanten die het Keten Informatie Systeem (KIS) gebruiken zijn een belangrijke springplank voor Boards. Zij gebruiken het al volledig geïntegreerd in het KIS.
Het laatste kanaal zijn de IT-partners waarmee we integraties hebben en opzetten. Deze integraties stimuleren het laagdrempelig gebruik van Boards.
Er zijn zo'n 10.000 gebruikers die momenteel Boards inzetten voor samenwerking in de zorg!
De functionaliteit van Boards zal vooral uitbreiden als het gaat om de 'bibliotheek van zorgthema's'. De Citizen Developers van Caresharing zijn de zorganalysten die Board thema’s met de generieke bouwblokken van het Caresharing platform modelleren en hierin volledig onafhankelijk van programmeurs kunnen werken. Hierdoor kunnen de programmeurs zich richten op dat waar ze goed in zijn, namelijk het ontwikkelen van een ijzersterke en schaalbare infrastructuur met daarop generieke bouwblokken. De Citizen Developers kunnen ondertussen geheel onafhankelijk van de programmeurs in rap tempo en in co-creatie met zorgprofessionals de ‘bibliotheek’ aan Board-thema’s uitbreiden.
De focus ligt momenteel bij de Nederlandse markt. We hebben echter al technisch bewezen op te kunnen schalen naar andere landen.
Internationale ervaring hebben we opgedaan in een partnership met Buurtzorg. Caresharing was in internationale expansie van het Buurtzorg concept verantwoordelijk voor de ontwikkeling en ondersteuning van de standaard, internationaal schaalbare thuiszorgapplicatie ‘Buurtzorgweb’.
Buurtzorgweb is gelanceerd in China, Japan, India, Duitsland en Zwitserland. Vanwege het uitblijven van een positieve businesscase in de internationale opschaling van Buurtzorgweb is besloten om dit avontuur te stoppen. Technisch gezien was het echter een bewijs dat het cBoards platform internationaal opschaalbaar is.
Naast deze productuitrol in buitenland kent ons team een zeer internationaal diverse samenstelling. Caresharing heeft kantoren in Amsterdam en Cebu (Filipijnen).