Robo-therapie bij autisme (documentaire)

17 april 2018

Wereldwijd wordt er steeds meer geëxperimenteerd met het inzetten van sociale robots bij kinderen met autisme. Kinderen lijken een boodschap of opdracht van een sociale robot beter te begrijpen, omdat gelaatsuitdrukkingen en emoties wegvallen. Denk hierbij aan zaken als toon, gebaren, mimiek, dubbele of onderliggende betekenissen, etc.

Dergelijke sociale en emotionele informatie wordt door kinderen met autisme anders verwerkt en kan daardoor belastend voor hen zijn. De échte boodschap wordt als het ware vertroebeld. Er zijn al geweldig positieve effecten ervaren bij het inzetten van robots bij kinderen met autisme. Maar het is ook iets dat nader onderzoek behoeft volgens Suzanne Agterberg - autismespecialist. Een robot kan bijvoorbeeld niet schakelen tussen neutraal en emotioneel waar een mens dat wel kan. Menselijke zorgverleners kunnen keer op keer afwegen welke houding de situatie het meest ten goede komt voor het kind. 

 

De documentaire 'Scenario's voor een normaal leven'. 

Eerder deze maand werd de documentaire 'Scenario’s voor een normaal leven' uitgezonden op NPO2. De documentaire gaat over Jonathan (8) en zijn sociale robot, KASPAR. Jonathan heeft ASS (Autistisch Spectrum Stoornis), waardoor hij moeilijk met andere mensen kan omgaan. In de documentaire zie je hoe KASPAR wordt ingezet om Jonathan te helpen met zijn autisme.

Bekijk hier de documentaire over Jonathan en KASPAR. Op deze webite vind je ook meer informatie over de ontwikkelingen rondom robo-therapie bij autisme. Bovendien kun je daar kennis maken met andere sociale robots, zoals Milo, Tessa, Charlie en Nao.

Claire Huijnen (onderzoeker ondersteunende technologie in de zorg, Zuyd Hogeschool & EIZT - partner Zorginnovatie.nl) promoveert later dit jaar aan de Universiteit Maastricht op het onderwerp sociale robots in de zorg. Zij heeft ervoor gezorgd dat KASPAR gebruikt kan worden om kinderen als Jonathan te helpen.