Wie kent goede voorbeelden van preventie bij mensen met een lage sociaal economische status?

Ik ben vooral op zoek naar praktische strategieën om deze doelgroep te benaderen. Wat zijn do's en dont's?
En wat zijn belangrijke motivatiefactoren om aan de slag te gaan met preventie? Wat zijn de belangrijkste pull factoren? En waar moet een goede interventie aan voldoen?
Ik ben benieuwd naar ervaringen van mede-innovatoren en ben benieuwd naar goede voorbeelden. Referenties naar relevante onderzoeken zijn ook welkom.

Antwoorden

Victor Haze MBI - 14 juli 2016 om 13:13

Relevante onderzoeken ken ik niet, maar ik denk dat voor dit soort projecten een empathische onderzoeksroute via Design Thinking principes van journeys en empathy mapping een goede aanvliegroute kunnen zijn. Jouw drie vragen zijn bij uitstek de vragen die aan de mensen zelf gesteld moeten worden. Neem ze mee in de creatie van hun eigen oplossingen. Dat maakt de slagingskans des te groter is mijn overtuiging. Mocht je meer willen weten, hoor ik het graag.

Janneke de Groot - 25 juli 2016 om 14:21

Dank voor je reactie. Ik ben het met je eens dat het bij uitstek vragen zijn die we aan mensen zelf moeten stellen. Ik was vooral benieuwd of iemand anders dat al eens heeft gedaan op dit gebied. Ik denk dat we dit zelf dus gaan oppakken.

Olchert Vels - 14 juli 2016 om 13:22

Denk dat duidelijke informatie over het probleem, de gevolgen, wat te doen en wat te laten echt essentieel is. Vaak is de informatie voor mensen met lage sociaal economische status (laaggeletterd, lage gezondheidsvaardigheden) veel te ingewikkeld met teveel jargon.
Simpel en vooral visueel uitleggen is een eerste belangrijke stap.

Recent onderzoek bevestigt weer dat “...animatie in combinatie met gesproken tekst de beste manier is om complexe patienteninformatie te communiceren”
Zie C. Meppelink 2015: http://www.jmir.org/2015/1/e11/

Janneke de Groot - 25 juli 2016 om 14:22

Dank voor je referentie!

Lennart Van Aken - 14 juli 2016 om 21:41

Dag Janneke.
Uit jouw vraag is niet direct op te maken vanuit welk veld of perspectief jouw insteek is.
Binnen 1ste lijnszorg is de verbinding welzijnswerk een mooie ontwikkeling (welzijn op recept/ gezonde wijkaanpak e.a). Deze doelgroep kenmerkt zich vaak door verwevenheid medische en psychosociale en praktische problematiek/vragen .
De medische wereld( huisarts vb.) kan een mooie toegang bieden tot psychosociale/welzijnsveld en vice versa.
Binnen Almere kennen we veel mooie verbindingen tussen medisch en sociaal domein. ( van fysio, jeugd, huisartsen tot geboortezorg)
Weet niet of dit jou scope is?

Janneke de Groot - 25 juli 2016 om 14:33

Hallo Lennart, dank voor je reactie. Het klinkt alsof je veel ervaring uit de praktijk hebt op dit vlak. We zijn aan de slag met project op het gebied van preventie, waarbij we juist ook mensen met lage gezondheidsvaardigheden willen bereiken. De koepels van gemeenten en 1ste lijns zorgaanbieders zijn hierbij initiatiefnemer. Het lijkt me interessant om een keer verder contact over dit project te hebben. Is dat mogelijk?

helena schuengel - 20 juli 2016 om 09:14

wij hebben als re-integratie bureau voor onderkant arbeidsmarkt veel ervaring met de doelgroep, je kunt altijd contact opnemen
helena@nieuwzorg.nl

Janneke de Groot - 25 juli 2016 om 14:37

Dank voor je reactie. Ik stuur je binnenkort ook even een persoonlijke mail.

Janneke de Groot - 28 juli 2016 om 11:02

Super! Dankjewel.

Mark Hartevelt - 29 juli 2016 om 11:45

Hallo Janneke, deze referentie is jou wellicht al bekend, maar ik noem m toch even voor de zekerheid:
voorlichtersgezondheid.nl is gericht op gezondheidsvoorlichting aan mensen met lage Sociaal Economische status. Zij hebben zeker antwoorden op jouw vragen.

djoeke van dale - 26 augustus 2016 om 11:21

Hallo Janneke,
Wellicht een beetje mosterd na de maaltijd maar Pharos heeft ook een Prezi-overzicht gemaakt van 'Wat werkt bij het bereiken van kwetsbare groepen. Dat staat op de link http://www.pharos.nl/nl/over-pharos/wat-wij-doen/overzicht-projecten/68….
Vervolgens geven ze voorbeelden van erkende interventies (op kwaliteit en effectiviteit getoetste interventies) die in de database Gezond en actief leven van Centrum Gezond Leven staan
Vriendelijke groet,
Djoeke van Dale RIVM Centrum Gezondleven

Lieneke Steverink - 14 december 2016 om 11:41

Hi, ik heb vooral de eerste vraag gelezen. Ik ben zelf mondhygiënist en preventie is onze corebusiness. Ook voor ons is het bereiken van lage SES'ers heel belangrijk maar lopen we deze groep nog vaak mis. De afgelopen jaren heb ik veel aan gratis collectieve preventie gedaan. Daarbij heb ik o.a. tandenpoetslessen verzorgd in het basisonderwijs en heb ik bij Kidsfabriek de Mondhoek opgezet. Dit laatste bleek een groot succes. We hebben de laatste 2 jr onderzocht of onze interventie werkt. Ja, we hadden een gedragsbeïnvloeding tot stand gebracht door middel van workshops en motivational interviewing. Ja, we hebben lage SES'ers ook bereikt, maar nog lang niet zoveel als dat we wilden. We willen aanhaken bij consultatiebureau's maar hier worden we helaas nog vaak weggebonjourd. Ook zoeken we actief het contact op met verloskundigen, logopedisten, huisartsen etc etc , maar op een of andere manier wordt er vanuit deze hoek nog maar zelden doorverwezen naar de mondhygiënist.
Daarom heb ik contact gezocht met Pharos. Het is nog niet tot een afspraak gekomen maar ik denk dat je hier veel informatie kunt vinden zodat je je kunt inleven in de doelgroep. Ik denk zelf dat 'gratis' niet het toverwoord moet zijn, maar waarmee het misschien wel mee kan beginnen. Blijven netwerken...wees creatief...het moet een beleving zijn.