Waarom is er eigenlijk innovatie in de zorg nodig? Kunnen we stellen dat er een gat in de markt is gevallen omdat mensen nu langer zelfstandig moeten wonen? Is innovatie in de zorg een `nieuw`ontdekt`middel om geld te verdienen geworden?

Zijn nieuwe technieken zoals apps, websites, gadgets en dergelijke een weg naar oplossing van eenzaamheid? Zelfstandig wonen , vooral voor hoogbejaarde mensen en chronisch zieke mensen is eenzaamheid een groot gevolg. Voor alle fysieke comfort wordt een grote hoeveelheid producten aan de man gebracht. Wie weet uit praktijk ervaring wat de mens werkelijk nodig heeft. Wat vult een hart die eenzaamheid voelt. Wie van de mensen en bedrijven die producten en diensten bedenken weet hoe eenzaamheid echt voelt? Eenzaamheid is een begrip die slechts weinig mensen echt kennen. Echte eenzaamheid is gebrek aan connectie op ziels niveau. Pijn die iemand in zijn buik voelt. Je kunt op een dag wel 10 verschillende mensen in je huis krijgen: de ene voor de steunkousen, de ander voor brengen van de maaltijd, weer iemand voor de pillen, huishouding, uitstapje naar een of andere spelletjes avond, waar je eventjes afleiding van de dagelijkse sleur krijgt... Maar wie kijkt er in je hart, wie ziet en voelt je pijn: Met wie heb je eigenlijk de connectie op zielsniveau? Wie geeft je een lik aan je hand, kruipt op je schoot, staart je liefdevol aan en kwispelt blij als hij je ziet of spint als je haar aait. Wie verwarmt je hart en luistert naar al je verhalen, hoe vervelend deze ook zijn?
Wie houd er werkelijk van je, of je nu oud bent, lelijk, dik, dun, gehandicapt of gewoon een vervelende zeurpiet?
Dat is je huisdier! Een huisdier verwarmt je en laat je hart zingen, hij troost je en oordeelt niet. Net zoals je moeder en/of vader dat deden toen je pas geboren was. Dat gevoel van het `warme nest`. Omgeven en omringd door liefdevolle zorg en aandacht.
Hoe kan dat? Heel simpel eigenlijk: de biologische factor speelt een rol: het zogenaamde gelukshormoon oxytocine! Dat stofje wordt aangemaakt als je gezoogd wordt als baby, niet alleen bij de baby, maar ook bij de moeder. Dit stofje is universeel. Onder vele omstandigheden wordt dit stofje aangemaakt. Meerdere stofjes lijken erop zoals dopamine. Men kan tegenwoordig ook dit stofje in `blikvorm`krijgen....pilletjes, poeders, spray....maar het echte gevoel, die ook warmte in je ziel geeft is de combinatie van oxytocine met de echte liefde die je voelt voor je dier en die liefde die vanuit hun hart gegeven wordt. Er is sprake van een afhankelijkheidsrelatie uiteraard: baby van de ouders, maar ook huisdier van de baas. Als er menselijk contact ontbreekt, gebrek aan verbinding op zielsniveau met mensen, dan kunnen mensen grijpen naar allerlei middelen. Kunstmatig: drugs, alcohol, maar ook andere middelen. Kun je een app of website maken die mensen verbinding op ziels niveau geeft?
Huisdieren geven verbinding op zielsniveau, Ze verbinden je niet alleen met het gevoel van liefde en warmte, maar ook brengen ze verbinding met andere mensen tot stand, waar je vervolgens een zielsverbinding op `mens niveau` kunt vinden. Liefde voor huisdieren is ook een verbindende factor op zich: mensen voelen direct een band met elkaar.
Een huisdier zorgt dus voor heling van de ziel. Welke app kan dit?
Het principe van THUISZORG VOOR HUISDIEREN is heling op zielsniveau, niet alleen voor de aleen wonende mens, maar ook voor de persoon die zelf in de maatschappij isolement en eenzaamheid ervaart omdat ze niet kunnen deelnemen aan allerlei voorzieningen, werkzaamheden, dagbestedings vormen etc. Mensen die overal buiten vallen. Voor een huisdier van een ander zorgen kan op vele manieren: fysiek belastend, of slechts een kleine belasting. De band met je cliënt is er vanaf het eerste moment: je bent op het moment van binnenkomst al de belangrijkste persoon die voor je geluk zorgt: je hulp zorgt ervoor dat je enige soulmate, je ziels vriend, je huisdier, bij je kan blijven. Het schept een band die niet te vergelijken is met een band die je hebt met degene die je je eten brengt of je steunkousen aantrekt. Oppervlakkige contacten kun je overal opdoen. Contact op zielsniveau, het contact die je diepe eenzaamheid oplost, is zeldzaam. De connectie die een cliënt voelt met zijn dierenverzorger is de band die zielen met elkaar verbind. Dit is het echte begrip van de eenzaamheid en behoefte van de ander. Begrip op zielsniveau is iets anders dan begrip op verstandelijk niveau.
Is Queri nu een innovatie in de zorg?
We zorgen voor de innerlijke ziel van mensen. Queri schept verbinding met het `buikgevoel`van warmte, van het `warme nest gevoel`. Het gevoel van geliefd zijn, gewaardeerd worden, gezien en begrepen worden. Hier kan geen internet tegenop.
Dit is een erg lang verhaal. Ik probeer de harten van alle mensen van de community te bereiken. Ga terug naar de basis: Zorg niet alleen voor fysiek comfort, maar kijk waar je ziel ligt: wat is je motivatie om zorg te verlenen, apps te ontwikkelen, woongroepen te vormen, websites en allerlei organisaties op te richten? Wat is je werkelijke motivatie: Geld verdienen, je eigen hoofd boven water houden? Misschien zelf verbinding zoeken, maar welke verbinding zoek je dan? Waar wordt je gelukkig van?

Antwoorden

Wil Peters - 11 februari 2019 om 15:22

Huisdieren kunnen een grote rol spelen tegen eenzaamheid. Helaas worden huisdieren niet toegelaten in verpleegtehuizen. Dat is heel triest!! Dat is voor veel zelfstandig wonende mensen ook de belangrijkste reden om geen huisdier te nemen. Hiermee wordt de vereenzaming en aftakeling versneld. Een huisdier om de paar uur uitlaten, geeft extra beweging en contactmomenten met de buitenwereld.