Patiëntparticipatie bij zorginnovatie projecten

Dat het belangrijk is om zo veel mogelijk stakeholders te betrekken bij innovatieve projecten (in de zorg) is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Zo geldt dat ook voor de patiënt/cliënt; zij zijn immers diegene op wie het innovatieve idee (in)direct betrekking gaat hebben. Maar hoe kun je als instelling de patiënt het best betrekken bij jouw innovatieve project? Of is het wenselijk/mogelijk een cultuur te creëren waarin de patiënt vanuit een intrinsieke motivatie zelf wilt bijdragen aan een innovatie project?

Antwoorden

Lieve Hendriks - 04 mei 2021 om 12:57

Hallo Paul,

Goede vraag! Het is inderdaad een uitdaging om patiënten te betrekken bij innovatieve projecten, maar als het goed is, biedt de innovatie een oplossing voor het probleem wat de patiënt ervaart. De intrinsieke motivatie van de patiënten kun je op meerdere manieren vergoten. Ik ben benieuwd of je een probleemanalyse en een doelgroep analyse hebt uitgevoerd?

Ik hoor het graag van je!

Nathalie Menningh - 05 mei 2021 om 16:05

Ha Paul! Mijn ervaring leert dat het goed werkt om patiënten vanaf het begin te betrekken bij dit soort projecten, en niet pas op het laatst vragen wat ze ervan vinden. Zo kun je gedurende het proces blijven controleren en zorgen dat het aansluit op de wensen/behoeften. Vooral een gevoel van 'gelijkwaardigheid' is hierbij belangrijk. De ervaring van de burgers/patiënten is net zo belangrijk als die van de ondernemer/onderzoeker/etc.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!