Internet of Things: Innovatieve toepassingen gezocht

Wij willen vanuit SURF onderzoekers en docenten van Universiteiten, UMC's, HBO's en andere kennisinstellingen inspireren om innovatief gebruik te maken van Internet of Things. Wij organiseren op 4 oktober een bijeenkomst in Utrecht en zoeken daarvoor mooie praktijkvoorbeelden van toepassingen. Zijn er al mooie voorbeelden in de zorgsector?

Antwoorden

Pasquelle van Ruiten - 18 juli 2016 om 14:27

Hoi Annette,

Een mooi praktijkvoorbeeld is het "Vitaal Thuis" programma. Vitaal Thuis heeft als doel ouderen en chronisch zieken langer veilig en zelfstandig thuis te laten wonen door eenvoudige en betaalbare thuiszorgtechnologie breed beschikbaar te maken. De relatie naar IoT kun je terug lezen in de blog van mijn collega Pim Ketelaar (http://vitalinnovators.nl/het-internet-der-dingen-komt-vitaal-thuis/). Tevens kun je Vitaal Thuis vinden op zorginnovatie.nl (https://www.zorginnovatie.nl/themas/vitaal-thuis). Ik hoor graag van je.

annette langedijk - 19 juli 2016 om 17:02

Beste Pasquelle,
Dank voor je reactie. "Vitaal Thuis" is inderdaad een heel mooi voorbeeld van Internet of Things in de zorgpraktijk. Of ik moet zeggen, voorbeelden, in meervoud - met 4 interessante innovaties. Ik neem via de mail contact met je op voor 4 oktober

madelon van Neerijnen - 08 augustus 2016 om 14:40

uiteraard kan je voor leefstijlmonitoring contact met mij opnemen (onderdeel Vitaal Thuis)

Jaap Hezemans - 22 juli 2016 om 16:21

Beste Annette,

Ik heb me net geregistreerd en dat was mede omdat jouw bericht me erg aansprak. Clockwork heeft als doel het leven van mensen makkelijker en aangenamer maken en waar we kunnen doen we dit ook in de zorg. Ik wilde graag https://www.quli.nl met je delen. We hebben hier als Clockwork een grote rol in mogen spelen en het sluit denk ik mooi aan op je vraag. Als je het er verder over wilt hebben kun je altijd contact met me opnemen.

Vriendelijke groet,

Jaap Hezemans

Arjan in't Veld - 22 juli 2016 om 17:57

Dag Annette, wellicht kan ik vanuit LiveSafe iets voor je betekenen. Wij werken bovendien heel actief samen met IoT van KPN.

Chantal van Spaendonck - 22 juli 2016 om 18:14

Bezoek anders eens www.huis-van-morgen.nl voor diverse producten. Wellicht interessant om contact op te nemen met Mediwatch Marcel Clerx

Chantal van Spaendonck - 25 juli 2016 om 09:50

Beste Annette,

Ik zou zeker ook kijken naar het project Vissershaven van Tante Louise Vivensis in Bergen op Zoom. Mocht je contact met hem willen laat het mij weten chantal@cic-westbrabant.nl.

Groeten Chantal

Mario de Lijster - 25 juli 2016 om 10:31

Hallo Anette,

Slimme sensoren die ingezet worden om op PG afdelingen de client meer vrijheid en veiligheid te geven, leefstijl monitoring voor zelfstandig wonenden, continue monitoring van de vitale functies van mobiele patienten in ziekenhuizen, etc.etc. We hebben meerdere praktijkvoorbeelden die we graag met SURF delen. (een klein aantal is ook al in het huis-van-morgen te zien. :-) )

annette langedijk - 25 juli 2016 om 18:18

Jaap, Arjan, Chantal, Mario en Maurice,
Bedankt voor jullie reacties met vindingrijke innovaties op het gebied van de zorg! Voor zover ik het kan beoordelen is vooral www.huis-van-morgen.nl voor SURF interessant, omdat het een actieve samenwerking met onderwijs betreft (http://www.zorgboulevardroosendaal.nl/).
Waarschijnlijk werken we voor het seminar op 4 oktober samen met "Vitaal Thuis" (zie hierboven). Mochten we een Internet of Things seminar voor onderwijs en onderzoek in de zorgsector organiseren weet ik jullie te vinden.

annette langedijk - 25 juli 2016 om 18:31

Ter info:
SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland (zie surf.nl)

en wat betreft de definitie van Internet of Things:
What we now call the “Internet of Things” is not so much a specific technology but rather a vision or a paradigm. (...) the Internet of Things is essentially about things that are networked and enabled to communicate.
Zie: https://www.rathenau.nl/nl/publicatie/beyond-control
(Eskens, S., Timmer, J., Kool, L., and Est, R. van, Beyond control. Exploratory study on the discourse in Silicon Valley about consumer privacy in the Internet of Things, Rathenau Instituut, Den Haag 2016)

Wil Philipsen - 12 augustus 2016 om 09:35

Hallo Annette,

Ik wil Obli aan je voorstellen. Een echte internet-of-things device, gericht op het stimuleren en monitoren van drinkgedrag. Winnaar van Special Award for Excellence in de Nederlandse industrial design competitie GIO2014.
Ontwikkeld, gevalideerd en geïmplementeerd in samenwerking met hogescholen en universiteiten. Ik denk een mooi voorbeeld. Wat is je idee? gr. Wil