Innovaties verpleeghuis d.m.v monitoring in een regiekamer

Mijn beide ouders wonen in een verpleeghuis. Het afgelopen jaar heb ik kunnen zien hoe de zorg georganiseerd is. Ik zie heel veel wat er verbeterd kan worden.

Ik ben werkzaam in de ICT en heb dagelijks te maken met het beheren van complexe processen. Ik zie veel parallellen met een verpleeghuis. De
processen worden gemonitord en indien meetwaarden grenzen overschrijven gaat er een alarm af. Deze alarmen worden getoond op een dashboard. Een regiekamer kan bij een alarm kijken naar de details en bepalen welke actie er uitgevoerd moet worden. Bij elk soort alarm zijn instructies aanwezig zodat iedereen weet wat er moet gebeuren. Door de metingen vast te leggen, kan de kwaliteit van de processen gemeten worden. Naast alarmen zijn er ook gebeurtenissen die op bepaalde tijden of in tijdvensters uitgevoerd moeten worden. Al deze "events" moeten tijdig afgehandeld worden door de geschikte mensen.

Bij een verpleeghuis zouden de bewoners een polsband om kunnen hebben die biometrische gegevens door geeft naar een centraal systeem. Zodra een biometrische meting buiten de persoonlijke grenzen valt, dan kan er een alarm afgaan. De meeste smartwatches registreren de hartslag en slaappatronen. Maar ik kan geen informatie vinden die de metingen doorgeven naar een centrale.
Alhoewel de pacemaker van mijn vader op afstand gemonitord wordt.

Kan iemand mij vertellen of er producten zijn die boven geschetste oplossing kunnen realiseren?

Antwoorden

Babette Dingemans - 09 februari 2022 om 14:36

Dank voor je bericht Chris! Ik duik in onze database om de juiste personen aan jouw topic te koppelen!

Hans Slijp - 09 februari 2022 om 15:38

Beste Chris, er zijn inderdaad smartwatches welke hartritme en slaappatronen meten. Een goed overzicht is hier te vinden: https://www.gearbrain.com/heart-monitor-device-ecg-2628506620.html
Maar realiseer je dat hartslag sec meten maar zeer weinig klinische waarde heeft en zeker als de meting relatief onbetrouwbaar is. Als een smartwatch een ECG meet dan moet de drager van de watch al zelf actief handelen door bij deze zogenaamde 1 lead metingen via het aanraken van het horloge met een vinger een meetcircuit te maken gedurende 30 seconden. Bij deze 1 lead meting wordt de elektrische activatie gemeten via potentiaal verschillen op de huid in tegenstelling tot de simpele hartslag meting welke meestal is gebaseerd op de pulsen in de bloeddruk.
Bij de ECG meting is vaak een analyse algoritme toegevoegd waarbij dit algoritme met name kijkt of er sprake is van boezemfibrilleren. Meer uitgebreide diagnostiek vraagt een betere kwaliteit data dan dit soort apparaten leveren. Doorgaans kan de data wel naar een smartwatch worden gestuurd en de app welke er bij hoort. Maar er is niet sprake van een dienstverlening die dan de waarden automatisch doorstuurt naar een centrale. De eigenaar van de watch kan wel de data zelf doorsturen naar een ander persoon (bijvoorbeeld een arts).
Naast de horloges worden er ook patches / pleisters ontwikkelt met een vergelijkbare functie en ik ken tot nu toe 1 bedrijf waarbij de data dan direct wordt doorgestuurd naar een centraal post. Maar dit zijn dan industriele toepassingen waarbij je moet denken aan gevaarlijke beroepen.
met vriendelijke groet Hans Slijp, ECG Excellence

Wijnand Weerdenburg - 09 februari 2022 om 16:02

Beste Chris, in een Europees project (REAAL) heb ik veel ervaring opgedaan om de zelfredzaamheid van de burger te vergroten. Volgens mij is een toepassing antwoord op je vraag:
Als de watch een API biedt of een SDK: yep. In het verleden hebben Fitbit via API gekoppeld, nu OMRON bloeddruk, gewicht en van MIR een spirometer.

Wijnand Weerdenburg - 09 februari 2022 om 16:02

Excuses, als je contactpersoon wilt oid reageer maar.

Oscar van Dijk - 09 februari 2022 om 22:16

Beste Chris
Via de zorginnovatie.nl organisatie kreeg ik jouw bericht door.

Medicine Men verbindt sinds 2013 patienten met o.a. smartwatches via haar Emma klinisch platform met zorgverleners en mantelzorgers. De door jou genoemde parameters, inclusief slaap, worden - na toestemming van een client/patient - via een API naar het platform verzonden. Onze focus is erg op zelfredzaamheid van chronisch zieke patienten in een ziekenhuis- of huisarts setting. Thuiszorg is vaak betrokken, maar in de verpleeghuiszorg doen we nu nog niets.

Je kunt me eventueel bereiken op oscar@medicinemen.nl

https://medicinemen.eu/zorgprofessional/toepassingsgebied/thuiszorg-oud…

Marjolein van Koningsveld - 10 februari 2022 om 09:41

Hi Chris,

Ik denk dat bovenstaande antwoorden al wat meer richting geven. Vanuit ORYX werken we met sensoren om de beweging te meten. Het is zeker mogelijk om data naar een centrale door te sturen, het wordt nog makkelijker als je sensoren / smartwatches een SDK/ API aanbieden. Polar is daar 1 van, en ik kan me niet voorstellen dat Garmin deze niet heeft. Maar zoals hierboven aangegeven: Bedenk goed wat je wilt meten, hoe je de beste betrouwbaarheid van de data krijgt en hoe je deze wilt presenteren aan de mensen die achter het dashboard zitten (en welke kennis zij hebben van deze parameters en hoe die te interpreteren). Je zou eens kunnen kijken / contact op kunnen nemen met Pacmed (https://pacmed.ai/nl) zij doen dit oa op de IC.

Auke De Leeuw - 10 februari 2022 om 10:18

Hoi Chris,
Via https://selfb.org kun je fitness trackers en smartwatches koppelen. Nu nog vooral fitbit maar over enkele weken meer merken. Wij werken bij www.annovating.com samen met de TU Delft aan het ontwikkelen van algorithmes voor vroegdiagnose van cardiale ziektebeelden. Ook controleren we met kunstmatige intelligentie het gebruik van bepaalde soorten medicatie. Het checken van setpoints in een controlekamer zoals je beschrijft is een goed eerste begin. Maar je hebt gelijk; er is al veel meer mogelijk!