Holland paviljoen voor eHealth tijdens conferentie in Estland

In het kader van haar EU-voorzitterschap organiseert Estland van 16 tot 18 oktober een internationale health conferentie. Thema is ‘Health in the Digital Society. Digital Society for Health’ (zie ook: http://www.tallinn.ee/eng/Uudis-eHealth-Tallinn-16-18-October-2017). Een conferentie die zich uitstekend zou lenen voor Nederlandse eHealth bedrijven om zich te presenteren.

Vanuit het ministerie van VWS is het idee geopperd om een soort Holland paviljoen te initiëren. Dit zou tot stand kunnen komen in samenwerking met de Nederlandse en de Estse ambassade. Maar daar moet natuurlijk ook interesse voor zijn vanuit eHealth bedrijven.

Daarom hier een korte peiling: is er belangstelling in een dergelijke presentatiemogelijkheid? Waarom wel / niet?

Antwoorden

Auke De Leeuw - 04 augustus 2017 om 20:35

Beste Amke,
Zou wel eens leuk zijn om daar een boom over op te zetten. Zelf heb ik veel zakelijke reizen gemaakt naar Oekraine, Polen, Tsjechie, Hongarije, Roemenie en Rusland. En heb heel veel symphatie voor die landen en zou er graag zaken mee doen. Maar Estland ken ik niet en ik heb er geen contacten. Maar nu probeer ik ook zaken te doen met Havana, dus waarom geen Tallinn? Ik ben op zoek naar vindingrijke ICT ers met verstand van Artificial Intelligence. Dus als ze die in Tallinn hebben dan wil ik er wel een reis aan wagen...

Amke van der Linden - 07 augustus 2017 om 13:14

Goed om te lezen dat je vaker over de grens kijkt. De doelgroep van de conferentie is dus met name belangrijk voor jou, maak ik op?

En heb je het aanbod van Marcel van der Kuil (zie in de reacties hieronder) gezien? Het zou mooi zijn als er zo een connectie tot stand komt!

Bart Luijten - 05 augustus 2017 om 15:17

Best Amke,
Leuk initiatief.. Hiermee kunnen we de enorme hoeveelheid aan Nederlandse initiatieven op de kaart zetten. Mogelijk kunnen we hiermee ook voorkomen dat meerder partijen het wiel opnieuw gaan uitvinden. Vanuit de symptomenzoeker www.mijnklachtenassistent.nl is er helaas geen budget beschikbaar om hier aan deel te nemen. Dit omdat het een gratis portaal betreft wat vanuit 100% persoonlijke gelden gefinancierd is. Ik verwacht dat ditzelfde geldt voor meerdere startende e-health ondernemers. Dit is namelijk een branche die een lange adem nodig heeft. Ik heb - in de afgelopen jaren - helaas al veel ondernemers zien komen en gaan binnen alle e-health's.
Mogelijk kan er vanuit de overheid een potje vrijgemaakt worden waar de e-health ondernemers gebruik van kunnen maken? Dit dient ter slot van rekening ook nationaal paradepaardje.

Marcel van der Kuil - 06 augustus 2017 om 19:44

Beste Amke, leuk initiaief, ook om hier een enquete aan te koppelen. Ik ben wel geinteresseerd. vooral om het perspectieven Sport en Gezondheid te koppelen aan eHeath. Daarbij zou ik ook geinteresseerd zijn om in dit kader contact te leggen met de Running community in Estland.

PS @Auke de Leeuw: mogelijk kan ik je helpen mbt de vindingrijke AI. Laat me even weten of je daar behoefte aan hebt, ok?

Fred te Riet - 07 augustus 2017 om 08:43

Beste Amke,

Uit ervaring van activiteiten in Slowakije en China blijkt dat het hoofdzakelijk informatie- en kennisdeling is. Als voorzitter van Stichting de Nieuwe Opbouw hebben we ook niet de middelen. Als ondernemer zou ik er alleen heen gaan als ik zou weten welke doelgroepen er zouden komen.

Met hartelijke groet,

Fred te Riet

Amke van der Linden - 07 augustus 2017 om 13:09

Dank voor je reactie! Welke doelgroepen zouden voor jou - als ondernemer - interessant zijn?

Fred te Riet - 07 augustus 2017 om 15:00

Zorgorganisaties, Gemeenten, Dienstverleners, Hulpmiddelen leveranciers enz.

Amke van der Linden - 07 augustus 2017 om 13:25

Uit deze eerste reacties maak ik op dat interesse voor een dergelijk initiatief zeker aanwezig is, maar wel afhankelijk van:

> bekostiging; voor eHealth initiatieven van een startup / zelfstandig ondernemer is het heel interessant, maar beschikbare middelen om zo'n reis te financieren zijn beperkt.
> doel; alleen kennisuitwisseling en profilatie, of ook gericht op zakelijke samenwerkingen?
> doelgroep; wie komen er precies op de conferentie?

Klopt dat? Zijn er nog andere andere overwegingen? Of nog meer geïnteresseerden?

Marcel van der Kuil - 11 augustus 2017 om 09:53

Amke,

Dank. Hierbij nog wat suggesties om het perspectief te verrijken:
- Soortgelijk event in Nederland organiseren voor onze Estse contacten
- Event op regelmatig basis hervalen (eens per jaar?)
- Definieren / uitvoeren van enkele gezamelijke activiteiten/ projecten, om zo samenwerken en netwerk tot leven te brengen.

Fred te Riet - 07 augustus 2017 om 15:04

Klopt Je deelt kennis om er samen beter van te worden en weer nieuwe innovaties te ontwikkelen.

Elisa Gielen - 10 augustus 2017 om 14:19

Ik ben zeker geïnteresseerd. Wij leveren telelogopedie in Europa en hebben belangstelling voor Estland.

Amke van der Linden - 11 augustus 2017 om 11:49

Goed om te horen! Ik speel je interesse zeker door!

Marleen M. Kaatee - 30 augustus 2017 om 15:42

Het zou mooi zijn als er ook contact kan worden gelegd met de patiënten organisaties aldaar. Geen idee hoeveel het er zijn. Zelf heb ik veel interesse om in contact te komen met patiënten met primaire scleroserende cholangitis (PSC) en/of andere zeldzame leveraandoeningen.
We zijn momneteel ook actief in Litouwen, waar we een patiënt assisteren met het opzetten van een patiënten vereniging voor PSC patiënten.
We zijn een kleine stichting, waardoor een reis naar Estland alleen een optie is als er 1) gegarandeerd contact si met de doelgroep 2) er financiële ondersteuning is.

uiteindelijk heeft elke "health initiative' baat bij een georganiseerde patiënten groep. We willen best de trekkers zijn hierin, in ons deelgebeid.

Amke van der Linden - 31 augustus 2017 om 10:36

Dank voor je reactie, en goed om te horen waar jullie specifieke behoefte ligt! Ik ga dit ook terugkoppelen.

In welke landen zijn jullie nu allemaal actief? Je noemt al Litouwen en ik neem aan Nederland zelf. Hebben jullie verder internationale samenwerkingen of projecten?

Marleen M. Kaatee - 31 augustus 2017 om 13:26

We zijn actief met plaatselijke vrijwilligers. We geloven dat het beter is om lokale mensen die kennis te geven dat ze zelf e.e.a. kunnen opzetten. Dat is dan ook meteen een stuk patient empowerment.Dat doen we o.a. in Polen, Tjechië, Kazachstan, Zweden, India, IJslanden Macedonië.
Daarnaast werken we samen met reeds bestaande patiënten organisaties in o.a. Noorwegen, Oostenrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Japan.

En ja, in Nederland hebben we o.a. de huisartsenbrochure PSC gepubliceerd en zijn nu bezig met de kwaliteitstandaard PSC. De huisartsenbrochure wordt nu tailor-made in diverse landen gelanceerd. Tjechië heeft de ha bro al gepubliseerd, we zijn bezig in o.a. Oostenrijk, Litouwen, Noorwegen, Denemarken om eea te publiceren.

We zitten in verschillende nationale en internationale consortia.

Amke van der Linden - 14 september 2017 om 13:45

Nogmaals dank voor al jullie reacties. Vanuit VWS is er via meerdere wegen gepeild. Vanochtend is er een beslissing genomen: "Wij hebben vanochtend helaas moeten concluderen dat er onvoldoende belangstelling is om het event te organiseren. Als belangrijkste redenen worden volle agenda's en 'voor ons teveel een buitenplaats' genoemd. Helaas."

Er komt dus geen Holland Paviljoen tijdens de internationale health conferentie in Estland.

Ger van Rens - 05 juli 2021 om 08:11

Jammer dat het weer een "Holland paviljoen" gaat heten. Het wordt tijd dat we met zijn allen nu eens voor eens en voor altijd de inclusieve naam Nederland, the Netherlands of Dutch gaan gebruiken. Sinds de afscheiding van België horen de zuidelijke provincies er ook bij en heet ons land Nederland. Het gebruik van de exclusieve naan Holland (en ook Health~Holland) stoort veel Nederlanders en geeft aanleiding tot veel verwarring in het buitenland en waarschijnlijk dus ook in Estland.