Is er voldoende aandacht van investeerders voor nieuwe innovaties?

Naar aanleiding van een vraag van een spierzieke patiënt zijn wij sinds een jaar of twee bezig met de ontwikkeling en productiestart van onze ontwikkeling, de AeraFit gepersonaliseerde beademingsmaskers.
De gehele ontwikkeling en productie gebeuren digitaal, aan de hand van alle nieuwste 3D technieken zoals 3D scannen, ontwerpen en printen, de zogenaamde ‘nieuwe maakindustrie’.
Vanuit onderzoek binnen de beademingsmarkt weten we dat veel gebruikers goed af zijn met de bestaande 'fabrieksmaskers' maar dat er zeker een groep van 5% tot 15% van deze groep significante problemen heeft met deze maskers.
Denk hierbij aan mensen met spier- of zenuwziekten of mensen met aangezichtsafwijkingen, in welke vorm dan ook. Maar zeker ook aan (hele kleine) kinderen of mensen met Downsyndroom.
Voor deze laatste groep zijn er weinig tot geen standaard oplossingen beschikbaar.
Nu hebben wij deze ontwikkeling gedaan, met de fantastische hulp van het 'Centrum Voor Thuisbeademing - UMC Utrecht' , MD. PhD M.A. Gaytant.
We hebben een klinische test doorlopen met een patiëntengroep vanuit het UMC Utrecht en de resultaten zijn uitstekend.

Aan aandacht of interesse hebben we eigenlijk geen gebrek maar wel aan investeerders.
Ik vraag me dan ook af hoe het kan dat Nederland, terecht, veel aandacht geeft aan innovatie en ontwikkeling maar niet aan het ontplooien van de productie van deze innovaties?
‘Het een’ kan toch eigenlijk niet zonder ‘het ander’ .....?
Banken geven 'niet thuis', ondanks dat sommige banken toch overheidsfunding in beheer hebben, voor dergelijke projecten.
De grote investeringsfondsen zijn zeker wel bereikbaar maar willen, of je bedrijf, of dat je direct de wereld veroverd.
Wat is er mis met een mooie investering voor een Hollands innovatief idee waarbij eerst Nederland en vervolgens Europa veroverd wordt, waarbij je mensen een persoonlijk niveau helpt…. ?

Antwoorden

Wilco Schuttelaar - 23 augustus 2016 om 23:15

Beste Paul,
Ik denk dat investeerders zeker wel aandacht hebben voor innovaties. Er is voldoende investeringskapitaal beschikbaar voor de zorg. Zeker voor partijen die al omzet genereren (en volgens je innovatieprofiel is dit het geval: https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/aerafit-beademingsmaskers ). Vaak hebben investeerders vragen bij het verdienmodel, groeistrategie of de ondernemer. Ik vraag me dan ook af wat bij Aerafit de bezwaren waren. Je stelt dat investeerders je bedrijf willen (een percentage is uiteraard begrijpelijk) en of dat je direct de wereld verovert. In mijn ervaring willen investeerders wel een return zien in 3-7 jaar, maar zijn ze wel realistisch in de prognoses.
Maar ik ben ook zeker benieuwd naar ervaringen van andere ondernemers.
Groeten, Wilco

Bart Ruitenbeek - 26 augustus 2016 om 10:25

Beste Paul,

De afgelopen jaren is de financieringsmarkt in Nederland behoorlijk veranderd. Nieuwe financieringsvormen zijn ontstaan en reeds bestaande financieringsvormen hebben een andere focus gekregen etc.

Wij van Middenduin zijn er van overtuigd dat voor elke goede onderneming/plan/initiatief financiering mogelijk is. Uiteraard dient hiervoor wel een goede analyse en onderbouwing gemaakt te worden en moet gekeken worden naar de vorm van financiering die bij de onderneming en de ondernemer past en aansluit.

Mocht je een keer van gedachten hierover willen wisselen mag je altijd contact met me opnemen!

Met vriendelijke groet,
Bart