De impact van zorginnovaties op de arbeidsmarkt

Vanuit WGV Zorg en Welzijn ben ik bezig met een onderzoek naar de impact van zorginnovaties op de arbeidsmarkt. Hiervoor willen wij een overzicht krijgen van nieuwe ontwikkelen op het gebied van technologie en design waarmee zorgtaken minder intensief worden.
Een oud voorbeeld is de tillift. Deze ogenschijnlijk eenvoudige innovatie heeft ervoor gezorgd dat verplegers minder tijd kwijt zijn aan het optillen van gehandicapten en bewoners van verzorgingstehuizen en dus meer tijd hebben voor andere taken.
Wij zijn dus op zoek naar de voorbeelden zoals de tillift, maar dan uit 2018. Innovaties die dus de komende jaren invloed gaan hebben.
Wie kan ons hiermee helpen? Wij kijken uit naar jullie bijdrage.

Antwoorden

Amke van der Linden - 27 augustus 2018 om 13:28

Hai Joseph! In onze innovatie database (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties) kun je ongetwijfeld mooie voorbeelden hiervan vinden. Door te selecteren op sector (bv. 'verpleeg en verzorging') en type (bv. 'hulpmiddelen'), kun je makkelijker door de verschillende innovaties zoeken.

Een paar voorbeelden die ik nu zo snel top of mind heb, zijn:
- Abena Nova (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/abena-nova)
- Move_in (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/move)
- Nascentia verlos- en kraambed (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/nascentia-verlos-en-kraambed)
- ScopeControl (https://www.zorginnovatie.nl/innovaties/scopecontrol-endoscooptester)

Maar ik heb ongetwijfeld nog mooie voorbeelden over het hoofd gezien. Wie kent nog meer van dit type innovaties?

Marc Kalf - 29 augustus 2018 om 11:28

Hallo Joseph, Zoals al aangegeven vind je op het platform veel voorbeelden. Maar ik zou vooral bij je eigen achterban van WGV te rade gaan om met name ook te achterhalen wat de impact is in de zorginstellingen mbt het gebruik van technologie. Denk daarbij ook aan beeldzorg waardoor niet meer gereisd hoeft te worden en op afstand gekeken kan worden of verdere ondersteuning noodzakelijk is.

Marjan Kingma - 24 december 2018 om 10:13

Dag Joseph,

Je vraag is gericht op technische innovaties
Stichting Queri vindt ook wel dat deze nuttig kunnen zijn, maar wij richten ons op een andere invalshoek die gericht is op wat mensen zelf aangeven dat ze nodig hebben om hun eenzaamheid op te lossen. Geen liftsysteem of techniek kan daar iets in betekenen.
Ook de arbeidsmarkt in deze sector kan vanuit een andere invalshoek nader onderzocht worden.
De werkwijze van Queri richt zich op het inzetten van mensen met een beperking en achterstand tot de arbeidsmarkt.
Door mensen die normaliter zorg afnemen te betrekken, volgens hun draagkracht, wordt ook de werkdruk van professionals verlicht.