SUCCESVOL OPSCHALEN: 4 tips van Oryx Movement Solutions!
Alweer het achtste interview in de reeks ‘succesvol opschalen’. Een reeks waarin ZorgInnovatie een aantal ondernemers interviewt om van de inspirerende verhalen achter de innovaties op ons platform te leren. In deze editie gaan we in gesprek met Marjolein van Koningsveld (eigenaar) en Marcel Tiggelman (eigenaar) van ORYX GO! Vol enthousiasme delen zij hun tips!
Wanneer is ORYX begonnen?
Marcel en Marjolein ontmoette elkaar twee en half jaar geleden in de sportschool beiden waren bezig met revalidatie oefeningen. Marcel (35 jaar) had inmiddels al zeven knie operaties gehad met als gevolg dat hij arbeidsongeschikt werd. Marjolein (31 jaar) had last van chronische rugpijn en moest haar baan in de paardensport opzeggen.
Ze daagden elkaar uit en vroegen zich af wie van hun twee nu eigenlijk het beste loopt. Als grap kwamen Marjolein en Marcel op het idee om hun bewegingen te analyseren in Gaitsmart, een bewegingsanalyse systeem wat veel in de paardensport wordt gebruikt. Marjolein, ‘Wie liepen beiden verschrikkelijk’. Uit de bewegingsanalyse kwam dat Marcel het beste liep. Het begin van een zorginnovatie was ontstaan!’
Marcel en Marjolein begonnen data te verzamelen en kwamen tot de conclusie dat er een heel groot gat tussen mensen die in de fitness aan hun eigen gezondheid werken en mensen die bij de fysiotherapeut lopen. Daartussen is eigenlijk niks.
Marcel: “In dat gat opereren wij, waar we mensen helpen om met drie, vier of vijf trainingen, die ongelooflijk goed doordacht zijn, gebaseerd zijn op het systeem dat wij gebruiken, zodat ze de rest van hun leven veilig kunnen sporten en bewegen met de kennis die wij ze aangereikt hebben.”
Hoe werkt ORYX?
ORYX maakt eenvoudig een analyse van het bewegingspatroon van verschillende mensen. Door het gebruik van sensoren kan een meting overal uitgevoerd worden. De uitkomst van de meting wordt omgezet in een eenvoudige en begrijpelijke analyse via de efficiënte en innovatieve gebruikersinterface. Dit zorgt ervoor dat de bewegingsanalyse makkelijk en snel is toe te passen. Dit verlaagt direct het valrisico. Tevens kunnen revalidatieprocessen worden geoptimaliseerd. Daarnaast onderzoekt ORYX de afname van motoriek in verband kan worden gebracht met vroege stadia van Alzheimer en dementie.
Marjolein: ‘Ik liep toen een jaar bij een fysiotherapeut en mechanical trainer. Ik liet de bewegingsanalyse toepassen op mijzelf. Binnen drie maanden kon ik weer normaal lopen en was ik pijnvrij. Met de bewegingsanalyse heel onconventioneel te kunnen gebruiken om te kunnen zien wat er nou in mijn beweging aan de hand was en wat er fout ging.”
Het verschil van de ORYX met een behandeling bij de fysiotherapeut is dat een fysiotherapeut de test op een behandelbank uitvoert en ORYX wanneer je staat. Dit zorgt ervoor dat op een andere manier gemeten wordt.
Succesvol opschalen: dé 4 tips van ORYX!
1. Kill your darlings
ORYX ging het gesprek aan met verschillende disciplines waaronder fysiotherapeuten, ouderenzorginstellingen, sportverenigingen en trainers om het bewegingsanalyse systeem van ORYX te testen. Wat bleek? De vraag naar ORYX steeg. Meer instanties wilden de OryxGO! testen. Dit was uiteraard super positief. Echter merkte Marjolein en Marcel dat ze te weinig resources hadden om direct op te kunnen schalen.
Marcel: “Op dat moment kan je besluiten om mensen aan te gaan nemen maar dat is lastig als je maar beschikking heb over twee systemen. Dan kan je potentieel ook maar twee mensen tegelijkertijd meten.”
ORYX had niet de middelen om een nieuw bewegingsanalyse systeem te kopen. De aanschafprijs van een bewegingsanalysesysteem is tienduizenden euro’s. Marcel en Marjolein kwamen ook erachter dat wat zij wilden niet op de markt was.
Marcel: ‘Dus als je dan wil opschalen, ga je dan jezelf klonen of ga mensen aannemen? Dat is in de praktijk niet te doen als je ook nog systeem extra moet aanschaffen.’
ORYX besloot om zelf een bewegingssysteem te gaan ontwerpen met de naam ‘ORYX GO!’ algoritmen te gaan schrijven. Op deze manier heeft ORYX kosten bespaard en veel geleerd.
2. Vindt de balans tussen zelf doen en uitbesteden
ORYX moest keuzes maken. Zeker als ze wilden groeien. Dit wakkerde ook het creatieve denkproces aan.
Marcel: “Normaal gesproken zou je naar een partij toe stappen die expertise hebben op software programmering, of je gaat andere dingen (waar je zelf geen verstand van hebt) outsourcen. Maar het allermooiste van beperkingen hebben in resources is dat je gedwongen wordt om creatief te zijn. Daarnaast dwingt het je om hele harde keuzes te maken.”
3. Zorg dat je een verbinder hebt
ORYX kwam in de JIM in aanraking met Uzelf. Dankzij Uzelf komt ORYX makkelijk in contact met de juiste stakeholders en potentiële klanten. Een aanrader voor iedere startup die actief hun product wil toetsen op het gebied van bruikbaarheid en testen in de praktijk.
4. Pitch, pitch & nog eens pitch!
ORYX heeft meegedaan met verschillende pitchevents waaronder: Sportinnovator Meet&Match, Sustainable Healthcare Challenge, Get in the Ring Netherlands en de Rabobank Duurzame Innovatieprijs (vitale gemeenschappen en zorg). Met succes! Het zorgt voor zichtbaarheid van je onderneming en nieuwe contacten die je verder kunnen helpen.
Marcel: “In het pitchen gaat het erom dat je mensen raakt. De meeste mensen hebben je profiel wel gelezen op ZorgInnovatie. Het gaat er niet om hoeveel je zegt maar wat je zegt. Wil je echt de wereld veranderen? Zeg hoe je dat gaat doen en waarom, en wijdt niet technisch uit over wat er allemaal mogelijk is.”
Voor de regio Utrecht is de ORYX GO! genomineerd als één van de finalisten voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2019!
Nog geen stem uitgebracht? Breng nu jouw stem uit op jouw favoriete zorginnovatie!
Hieronder zie je de pitch van ORYX GO!
[video:https://vimeo.com/319472313]