Het geheim achter een succesvolle eHealth onderneming?

25 september 2017

Juiste inname van medicatie is belangrijk, maar ingewikkelde innameschema’s maken dat soms lastig. Het is dan ook volkomen menselijk om medicatie te vergeten. Helaas is dat vaak niet zonder gevolgen. Jeugdvrienden Pit Janssen en Edwin Hermkens zagen dit probleem van therapieontrouw. Met de hulp van een getalenteerd team ontwikkelden ze daarom MedApp, een medisch platform dat gebruikers meer grip op hun medicatie biedt. In augustus passeerde MedApp de 100.000 downloads, slechts twee jaar nadat de eerste versie van de app werd uitgebracht. Een knappe prestatie van een team dat wordt geleid door twee heren die beiden nog geen dertig jaar oud zijn.

 

De patstelling van de opstart


Pit was zijn studie farmacie aan het afronden toen Edwin, destijds informaticastudent, hem benaderde voor een samenwerking. Het was een grote stap om op die leeftijd te starten met een onderneming in een business die zich nog in de startblokken bevond.

MedApp moest vanuit het niets worden opgebouwd, zonder gebruikers en zonder afspraken met professionele partijen. De beginfase was daarom een klassiek kip-en-ei-verhaal. “MedApp verbindt gebruikers met het zorgsysteem, maar dit soort platformen worden voor professionele partijen pas interessant als ze veel gebruikers hebben. Voor potentiele gebruikers wordt een platform echter pas interessant als het aangesloten is bij professionals. MedApp bevond zich dus in een soort patstelling”, aldus de oprichters.

 

De TU/e als groeiomgeving

Het heeft dus een tijd geduurd voordat MedApp het aantal benodigde gebruikers had om erkenning van professionele partijen te krijgen. Om deze aanloopfase te overleven, werd PharmIT opgericht. PharmIT, inmiddels gesplitst in Wolfpack en MedApp, ontwikkelt software om bedrijven te ondersteunen. PharmIT liep zo goed dat een kantoor kon worden gehuurd in het Innovation Lab, gevestigd op de Technische Universiteit in Eindhoven. Een belangrijke stap, want vanaf de TU/e was het eenvoudiger om samen te werken met bijvoorbeeld het Data Science Center.

Doordat PharmIT zich vestigde op de TU/e, werd het voor studenten ook heel aantrekkelijk om er te gaan werken. Zo hadden Edwin en Pit keuze uit de beste studenten van informatica en wiskunde. Er staan twee jonge mannen aan het roer die zelf nog goed weten wat het is om student te zijn; dat zorgt voor een gemoedelijke werksfeer. Bovendien hechten Edwin en Pit veel waarde aan teambuilding en dus het plannen van borrels en uitstapjes. Dat dwingt een grote gunfactor af en resulteert in medewerkers die voor ze door het vuur gaan.

 

Loskoppeling MedApp

PharmIT groeide hard en begin dit jaar kon MedApp worden losgekoppeld van het IT-bedrijf, een echte mijlpaal. PharmIT veranderde in Wolfpack en MedApp kreeg officieel bestaansrecht, waardoor ook wat risicokapitaal kon worden aangetrokken. Is dat dan allemaal te danken aan het aantrekken van talent? Nee, want Edwin en Pit zetten zich ook iedere dag maximaal in om MedApp verder te laten groeien. “Onze tip voor beginnende e-health ondernemers is dat focus het belangrijkste is. Er vol voor gaan en leven met de keuzes die zijn gemaakt. Een ondernemer heeft pas gefaald wanneer hij over tien jaar beseft dat het niet is gelukt omdat hij niet alles heeft gegeven”, zo stellen de oprichters.

 

Blik op de toekomst

Pit en Edwin hopen natuurlijk dat MedApp de komende jaren nog veel verder gaat groeien. Een goede stap in die richting is al gemaakt door de samenwerking met een aantal ziekenhuizen te intensiveren. MedApp gaat namelijk actie ondernemen om het medicatieverificatie-proces bij ziekenhuisopnames te verbeteren. Ook wil het team meer met kunstmatige intelligentie gaan doen. “MedApp is een interventie in het medicijngebruik van mensen. Onze ultieme zorginnovatie zou zijn deze interventie compleet op maat te snijden voor een gebruiker. Dan kunnen we aantoonbaar mensen hun medicatie nog beter laten innemen en nog meer voor alle medicijngebruikers in Nederland betekenen”, aldus Edwin en Pit.

 

 

Over MedApp - MedApp is een gratis app gebaseerd op de wensen van medicijngebruikers. De app bevat veel praktische functionaliteiten, zoals het instellen van slimme medicijnwekkers, bekijken van bijsluiters en beheren van de medicatievoorraad. Zo hebben gebruikers alle informatie bij de hand en vergeten ze nooit meer hun medicatie. Ook heeft MedApp een model ontwikkeld waarbij medicatieverificatie grotendeels thuis plaatsvindt.