Beter slim gejat: 5x inspiratie voor implementatieplannen
Hoe kun je zorginnovaties slimmer implementeren en opschalen? In een recente beleidsbrief van het ministerie van VWS schrijft zij dat hier geen ‘copy-paste’ aanpak bij past. Maar dat het wel belangrijk is om ‘proudly copied from’ te stimuleren. Oftewel beter slim gejat, dan slecht bedacht! In deze blog geef ik 5 voorbeelden van implementatietools waar je schaamteloos uit kunt jatten.
Implementatietools
Er zijn steeds meer initiatieven die zich inzetten om van elkaar te leren en de geleerde lessen te delen. Denk aan landelijke initiatieven als Zorg van Nu en Zorg voor Innoveren, maar ook aan bracheorganisaties, regionale samenwerkingsverbanden of specifieke projecten. Op het gebied van implementeren is hier veel waardevolle kennis op te halen die je kunt benutten in en vertalen naar je eigen implementatieproject. Hieronder een kort overzicht van een aantal handige generieke implementatietools.
1. Stappenplan implementatie
In 14 stappen neemt Zorg van Nu je mee in de verschillende aspecten van het implementatieproces. De stappen bevatten handige tips, praktische voorbeelden en verwijzingen naar andere interessante bronnen. De perfecte startpagina als je wilt gaan starten met implementeren. Ga hier naar het stappenplan.
2. Checklist e-health implementatie
De checklist van Zorg voor Innoveren richt zich op duurzame implementatie en maakt onderscheid in 5 verschillende fasen. Naast uitleg en tips per fase, vind je hier ook steeds een lijstje met controlevragen. Handig om snel zicht te krijgen of je misschien nog iets kunt toevoegen of een blinde vlek hebt. Ga hier naar de checklist.
3. Handboek innoveren
Het Conforte Innovatielab heeft twee hele praktische handboeken ontwikkeld. De eerste richt zich op het behoefteonderzoek en de tweede op het experimenteren met innovaties. De handboeken nemen je stap voor stap mee door het hele proces en bevatten handige templates die je kunt inzetten in je eigen implementatieproject. Je kunt de handboeken hier downloaden.
4. Honingraat model
Het Honingraat model van Vilans spreekt aan door zijn eenvoud. Ze beschrijven vijf noodzakelijke fasen voor de implementatie en opschaling van technologische innovaties. Deze fasen sluiten goed aan bij de zorgpraktijk. Per fase geven ze suggesties hoe je hiermee aan de slag kunt. Je kunt dit model gebruiken om een heldere fasering aan te brengen in je implementatieplan. Bekijk hier het Honingraat model.
5. Maak je eigen implementatieplan
Wil je niet eerst allerlei informatie doorlezen, maar meteen aan de slag? Dan biedt ZonMw de mogelijkheid om zelf een implementatieplan te maken. In een word-document doorloop je verschillende onderdelen van het implementatieplan. De invultools zorgen ervoor dat je aan het einde een compleet plan hebt. Maak hier je eigen implementatieplan.
Bovenstaande generieke implementatietools bieden handvatten voor de structuur, fasering en invulling van je eigen implementatieplan. Een kanttekening hierbij is wel dat het niet een doel op zich moet worden om deze stappenplannen zo goed mogelijk te doorlopen. Zorg dat je focus houdt op de implementatiedoelen die je voor ogen hebt en welke stappen hier het meest aan bijdragen. Hierover heb ik ook een aantal tips op een rijtje gezet in de Quick Scan innoveren impact. Dit e-book kun je downloaden als je meer focus wilt aanbrengen.
Naast de hierboven genoemde generieke implementatietools, kun je ook online nog meer specifieke informatie vinden die je kunt gebruiken bij de uitwerking van je plan of tijdens de implementatie zelf. Denk aan implementatietoolkits voor specifieke zorginnovaties, evaluaties en business cases. Ook hiervoor hoef je vaak niet het wiel opnieuw uit te vinden. Ik wens je veel plezier om de bruikbare zaken uit deze blog te stelen.
Geschreven door Janneke de Groot: zorgvernieuwer en eigenaar van innovatieadviesbureau Amplitudo. Zij adviseert en coacht zorgorganisaties bij het implementeren van zorginnovaties. In deze blogreeks voor Zorginnovatie.nl deelt zij inspiratie, inzichten en praktische tips over innoveren met impact.