4 tips van Amplitudo!

05 november 2020

Innoveren met impact. Hoe doe je dat? Janneke de Groot adviseert en coacht verschillende organisaties bij het implementeren van zorginnovaties. Zij doet dit vanuit haar eigen innovatieadviesbureau Amplitudo. In deze blogreeks deelt zij met Zorginnovatie.nl inzichten en ervaringen uit haar dagelijkse praktijk. Deze eerste blog gaat over wat te doen als innovatieprojecten anders lopen dan je verwacht.

De meeste innovatieprojecten lopen anders dan verwacht. Een les die je als innovator in de zorg al snel leert. Je start vol goede moed en enthousiasme. Maar je weet ook dat je veel zaken niet kunt controleren. Het is een onvermijdelijk feit dat je onderweg uitdagingen zult tegenkomen.

De afgelopen maanden liep vrijwel niks zoals verwacht. Een extreme situatie die ook veel impact heeft gehad op het implementeren van zorginnovaties. Waar sommige projecten volledig tot stilstand kwamen, kwamen andere in een plotseling stroomversnelling terecht.

Hoe ga je als innovator op een goede manier om met onverwachte of extreme situaties? Het is vaak een reflex om extra je best te doen of harder te werken. Maar in de praktijk kost dit vooral een hoop energie en is dit ook net altijd de juiste strategie. Toch kiezen we hier vaak voor, omdat het alternatief oncomfortabel voelt. Het alternatief is namelijk dat je het nog niet weet en in een crisis beland. 

De reis van de held

Enkele jaren geleden las ik het boek ‘De held met de duizend gezichten’ van Joseph Campbell. Op basis van klassieke verhalen ontdekt Campbell een steeds terugkerend patroon.  De held van het verhaal doorloopt steeds hetzelfde proces, dat Campbell ‘De reis van de held’ noemt. Hierin speelt het omgaan met uitdagingen een centrale rol.

De reis van de held bestaat uit drie fasen: 1. de oproep tot avontuur, 2. de crisis en 3. de climax. 

De oproep tot avontuur
In het begin van het verhaal is er de oproep tot avontuur. Soms komt dit voort uit verlangen, soms is dit pure noodzaak omdat er dringend een probleem opgelost moet worden. Als de held het avontuur aangaat, betreedt hij een voor hem onbekende wereld.

De crisis
In de onbekende wereld volgen er allerlei uitdagingen. De held leert veel, maar op een gegeven moment worden de uitdagingen hem te machtig. De held komt in een crisis. Hij moet nieuwe manieren vinden om uit deze crisis te komen.

De climax
In dit deel van het verhaal wacht een laatste grote beproeving. Hier worden de nieuw verworven kennis en vaardigheden op de proef gesteld. Als de held hierin slaagt, keert hij terug naar de voor hem bekende wereld. De nieuwe kennis en vaardigheden deelt hij met anderen en zet hij in om de bekende wereld te verbeteren.

De zorgvernieuwer als held

De reis van de held is een mooie metafoor voor het implementeren van zorginnovaties. Je komt onderweg altijd voor onverwachte uitdagingen te staan. Het uiteindelijke succes van het project hangt af van de manier waarop je met deze uitdagingen omgaat. Hierbij is alleen kennis en ervaring niet voldoende, maar vooral of je in staat bent om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

Vier concrete tips uit de heldenreis die je hierbij kunt benutten:

1. Volg je nieuwsgierigheid. Als je de oproep tot avontuur aangaat, betreed je een onbekende wereld. Indien je bereid bent te leren, kun je snel nieuwe inzichten en ervaringen opdoen.

2. Durf je plan los te laten. Het opstellen van een plan helpt je om te bedenken hoe je je doel wilt bereiken. Maar als deze strategie niet blijkt te werken, is het tijd voor een ander plan.

3. Probeer nieuwe dingen. Alleen door te DOEN kun je ontdekken wat echt werkt. Hierbij staat DOEN voor: durven, ontdekken, experimenteren en niet opgeven.

4. Vraag om hulp: een heldenreis maak je niet alleen. Er zijn altijd helpers onderweg te vinden. Je moet ze alleen wel uitnodigen om met je mee op reis te gaan..

Leren van uitdagingen

Ik hoop dat jij het implementeren van zorginnovaties ook als een heldenreis kunt zien. Een reis waarvoor het perfecte plan niet bestaat. Het succes wordt vooral bepaald door het vermogen om onderweg te leren en de moed om nieuwe dingen te proberen. Om elkaar hierbij te kunnen helpen, is het belangrijk dat we bereid zijn om onze uitdagingen meer met elkaar te delen. Hiervoor kunnen we platforms, zoals zorginnovatie.nl, ook nog meer benutten.

Ben jij bereid jouw uitdaging te delen? Laat een reactie achter onder deze blog.

 
 

Help ons het woord te verspreiden

Bedankt dat je deel uitmaakt van Zorginnovatie.nl, een community bestaande uit ruim 3.600 community leden die zich inzetten voor het innoveren van de zorg. Als je dit artikel waardevol vond, is de kans groot dat anderen dat ook zullen doen, dus geef het door.

Heeft een vriend dit naar je doorgestuurd? Meld je hier aan om de maandelijkse nieuwsbrief van Zorginnovatie.nl te ontvangen.

De Zorginnovatie.nl nieuwsbrief wordt samengesteld door de regiopartners, partners, de community leden en het team van Zorginnovatie.nl.

Als je impact wilt maken in zorginnovatie, is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die je kunnen helpen daar te komen.