3 boekentips voor zorgvernieuwers!

08 december 2020

Ik kijk stiekem alweer uit naar de kerstperiode. Na alle drukte even weer tot rust te komen voordat een nieuw jaar begint. In gedachten zie ik mezelf al zitten met een goed boek in een luie stoel bij de kerstboom. Heerlijk met een spannende thriller. Of juist met een interessant boek over innovatie, persoonlijke ontwikkeling of ondernemerschap. Voor ZorgInnovatie blog deel ik 3 van mijn persoonlijke favorieten voor op jouw verlanglijstje

Zoals verwacht loopt alles anders, een nieuwe visie op omdenken (Berthold Gunster). Een heerlijk nuchter en humoristisch boek over hoe je problemen kunt oplossen. Belangrijk inzicht voor mij: veel problemen ontstaan vanuit de verwachtingen die we ergens op plakken. In het boek vind je veel praktische voorbeelden en de omdenkmatrix om zelf mee aan de slag te gaan. Liever luisteren dan lezen? De Omdenken podcast is ook een echte aanrader!  

Innoveer jezelf (Gijs van Wulven). Van Wulven is een internationaal spreker en auteur op het gebied van innovatie, maar minder bekend bij zorgvernieuwers.  Eerder schreef hij al het boek het innovatiedoolhof (ook interessant!). Het boek innoveer jezelf is een praktisch handleiding met 6 stappen voor wie zijn eigen werk wil innoveren. Daarnaast bevat het boek aan het eind 20 praktische checklist en tools. Wil je liever aan de slag? Kijk dan eens bij de gratis downloads die Van Wulven deelt op zijn website over FORTH innovatiemethode.

Gratis geld voor iedereen (Rutger Bregman). Dit, iets minder bekende boek, van Bregman is zeer de moeite waard. Hij vraagt zich af waarom arme mensen slechtere keuzes maken. Keuzes die ook invloed hebben op leefstijl en gezondheid. De conclusie van Bregman: armoede is niet een gebrek aan karakter is, maar een gebrek aan geld. Het boek stelt verschillende (onbewuste) overtuigingen ter discussie en is een vurig pleidooi voor het instellen van een basisinkomen. Twijfel je of dit boek iets voor jou is? Kijk dan eerst deze inspirerende TedTalk van Bregman die bijna 3,5 miljoen keer is bekeken. 

Tot slot nog één bonustip: make the impossible possible (Bill Strickland). Dit autobiografische boek is helaas alleen in het Engels beschikbaar. De titel alleen al is een reden om dit boek te lezen. Strickland groeit op in een getto in de VS waar hij te maken krijgt met lage verwachtingen over zijn toekomst. Toch weet hij zich te ontworstelen aan deze ‘prison of low expectations’ en later als sociaal ondernemer het leven van duizenden mensen een positieve wending te geven. Een inspirerend voorbeeld hoe grootste impact heel klein start.  

Ik zou het leuk vinden om dit lijstje aan te vullen met jouw tips. Welk boek mag volgens jou niet ontbreken op dit (verlang)lijstje? Stuur jouw tip per mail naar janneke@amplitudo.nl.

Janneke de Groot is eigenaar van innovatieadviesbureau Amplitudo. Zij adviseert en coacht zorgorganisaties bij het implementeren van zorginnovaties. In deze blogreeks voor ZorgInnovatie over innoveren met impact, deelt zij inspiratie, inzichten en ervaringen uit haar dagelijkse praktijk.

Help ons het woord te verspreiden

Bedankt dat je deel uitmaakt van Zorginnovatie.nl, een community bestaande uit ruim 3.600 community leden die zich inzetten voor het innoveren van de zorg. Als je dit artikel waardevol vond, is de kans groot dat anderen dat ook zullen doen, dus geef het door.

Heeft een vriend dit naar je doorgestuurd? Meld je hier aan om de maandelijkse nieuwsbrief van Zorginnovatie.nl te ontvangen.

De Zorginnovatie.nl nieuwsbrief wordt samengesteld door de regiopartners, partners, de community leden en het team van Zorginnovatie.nl.

Als je impact wilt maken in zorginnovatie, is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die je kunnen helpen daar te komen.