Sociaal ondernemen in de zorg: Hoe kun je zowel zakelijk als maatschappelijk succesvol ondernemen in de zorg?
Als je een onderneming start, moet je ervoor zorgen dat je financieel gezond onderneemt om je bedrijf draaiende te houden en mogelijk ook te laten groeien. Dit vinden we heel normaal. Als het om een startup in de zorg of andere sociaal maatschappelijke ondernemingen gaat, is dit nog weleens anders. Soms wordt er met een schuin oog gekeken als een zorgonderneming winst maakt of overeenkomsten met investeerders sluit. Maar om maatschappelijk een impact te kunnen maken, moet je ook zakelijk succesvol zijn. De vraag in deze ahti Connect webinar is dan ook: ‘Hoe kun je zowel zakelijk als maatschappelijk succesvol ondernemen in de zorg?’
Graag gaan wij met jullie online in discussie over dit onderwerp aan de hand van de presentaties van drie sprekers uit ons netwerk die zich allemaal op hun eigen manier bezighouden met sociaal ondernemen in de zorg.
Sprekers
- Lee Greene, sociaal ondernemer en startup/scale-up adviseur, werkt veel met startups en won o.a. de SEIF Global Social Entrepreneurship Award for Integration and Prevention (2016). Hij zal vertellen over sociaal ondernemerschap en ‘entrepreneurship for doing good’. Over o.a. de keuze voor startups om zich te vestigen als een profit versus non-profit onderneming en hoe je kunt omgaan met de inkomsten en winst die je als sociale startup maakt.
- Nynke Struik, programmamanager Sociaal ondernemen bij de Rabo Foundation. De Rabo Foundation financiert sociale ondernemingen in de startup en scale-up fase om ze te helpen groeien om nog meer impact te kunnen maken. Maar hoe beoordeelt een impactfinancier aanvragen en aan welke voorwaarden moeten sociaal ondernemers voldoen? Deze vragen staan centraal in haar presentatie.
- Roxanne Nievergeld, Implementation & Impact Specialist bij Luscii, zal vertellen over hoe scale-up Luscii aan het begin van de coronacrisis alles uit handen lieten vallen en binnen korte tijd i.s.m. het OLVG de ‘coronacheck’ operationeel maakte. Dit deden ze om Nederlanders te helpen om op een zo laagdrempelige manier de mogelijke besmettingen snel op te sporen. Deze technologie rolden zij i.s.m. PharmAccess Foundation uit naar Afrika (Ghana, Kenia & Nigeria) om ook daar besmettingen snel te kunnen opsporen. Van daaruit is nu een nieuw pilotproject gestart om chronische aandoeningen tijdig te signaleren. Roxanne vertelt over hoe een scale-up zoals Luscii vanuit sociaal maatschappelijke waarden succesvol onderneemt.
Programma
09:25 – 09:30 Ontvangst in Zoom
09:30 – 09:35 Welkom/Introductie (ahti)
09:35 – 09:55 Presentatie Lee Greene (Sociaal ondernemer)
09:55 – 10:15 Presentatie Nynke Struik (Rabo Foundation)
10:15 – 10:35 Presentatie Roxanne Nievergeld (Luscii)
10:35 – 11:00 Discussie
11:00 – 11:05 Afronden event
Waarom ahti Connect?
Ahti Connect is een netwerkevent dat wetenschappers, zorgprofessionals, ondernemers en beleidsmaker uit de zorg bij elkaar brengt. Normaliter organiseren wij dit op onze locatie in het AHTC. Wegens de COVID-19 uitbraak en veiligheid van iedereen doen we dit tijdelijk online. Sprekers met verschillende expertises en achtergronden gaan met elkaar de discussie aan en delen hun kennis over een thema op het gebied van zorg, data, technologie en ondernemerschap. Een inspirerende manier om nieuwe kennis op te doen, jouw netwerk te vergroten en ahti te leren kennen.
Ben jij er ook bij?
Toegang voor deze webinar is gratis en zal plaatsvinden in Zoom. Let op: Het event is deels in het Nederlands en deels in het Engels en er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je snel aan via Eventbrite en nodig je collega’s uit. Wij zien je graag online op donderdag 20 mei van 09:30 tot 11:00. Tot dan!
Save de date!
De volgende online editie zal plaatsvinden in september over het gebruik van data in de zorg. De precieze datum, het onderwerp en de sprekers worden later bekend gemaakt.