Innovatie zonder technologie?! Anders denken in de zorg
Deze inspirerende avond is het resultaat van een samenwerking tussen Coöperatie Slimmer Leven, GGzE, Máxima Medisch Centrum en TU/e. Aanwezigen worden uitgedaagd om verder te kijken dan technologie. Aan de hand van drie praktijkcases wordt onderzocht hoe 'anders denken in de zorg' de meerwaarde van technologie vergroot. En hoe falen daar onlosmakelijk mee verbonden is.
Het programma
18.30 – 18.45: Inloop en ontvangst
18.45 – 18.55: Welkom en inleiding avond
18.55 – 19.25: Paul Iske over Briljante mislukkingen in de zorg
19.25 – 19.30: Toelichting vervolg programma
19.30 – 20.45: Workshops – drie groepen die iedere 25 minuten wisselen:
Workshop 1) 19.30 – 19.55: MMC - Prehabilitatie (Gerrit Slooter)
Workshop 2) 19.55 – 20.20: TU/e - Serious games for professional skills (Milou Feijt/ Joyce Bierbooms)
Workshop 3) 20.20 – 20.45: GGzE - Welshop (Irene Helderman)
20.45 – 21.00: Conclusies en afsluiting
21.00 – 21.30: Netwerkborrel
Deelname is gratis en je kunt je hier aanmelden. Hier vind je tevens meer informatie over de bijeenkomst en de sprekers / praktijkcases (zie ook hieronder).
Over Paul Iske
Paul Iske is hoogleraar Open Innovation & Business Venturing aan de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij CFO (Chief Failure Officer) van hetInstituut voor Briljante Mislukkingen, met als doel begrip te kweken voor het belang van experimenteren en leren in een veranderende en complexe wereld. In zijn presentatie bespreekt Paul Iske het belang van het investeren in innovatie. Dat wil niet zeggen dat alles altijd zal lukken. Sterker nog: innovatie is een proces van vallen en opstaan. Experimenteren en leren. Soms zijn mensen bang om te falen, of zijn terughoudend in het vertellen hoe het écht is gegaan. Maar in complexe omgevingen lopen dingen nu eenmaal niet altijd als gepland. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen probeert een bijdrage te leveren aan een klimaat waarin mensen dingen durven te proberen, trots zijn op hun poging en de geleerde lessen zelf in praktijk brengen en willen delen met anderen.
Over Prehabilitatie
'Prehabilitatie', 'Fit 4 Surgery', 'Fit 2 Fight', 'Better in - better out' zijn allemaal uitingen van dezelfde revolutionaire gedachte: het optimaliseren van de conditie van de patiënt vóór de operatie. Het klinkt logisch, maar het is een complexe multidisciplinaire inspanning. Prehabilitatie is een patiëntgerichte aanpak om de uitkomsten van een operatie, zoals complicaties, herstel en kwaliteit van leven, te optimaliseren.
Over Serious games for professional skills
Op een game-based manier ervaring opdoen met nieuwe technologieën in de geestelijke gezondheidszorg. Consortiumpartners GGzE, Fontys, Philips en TU/e werken aan de ontwikkeling van een 'e-health speeltuin' voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Door onderzoek en ontwikkeling bouwen zij een stimulerende omgeving waarin hulpverleners spelenderwijs hun vaardigheden in het gebruik van zorginnovaties kunnen gaan vergroten. Om zo de kwaliteit van hun hulp aan cliënten te verhogen. NWO helpt de consortiumpartners hierbij.
Over Welshop
Niets is zo persoonlijk als je geestelijk welzijn. Wanneer je daar hulp bij nodig hebt wil je graag weten wat er eigenlijk allemaal beschikbaar is. Je wilt kunnen vergelijken en uiteindelijk kiezen voor aanbod dat bij jouw vraag en bij jouw voorkeuren past. Tot voor kort was dat heel moeilijk. Dat is veranderd met de komst van Welshop. Welshop is een webshop voor online zelfhulp, coaching en behandeling. Welshop is opgericht door GGzE om iedereen in staat te stellen om -met én zonder gepersonaliseerd advies- door middel van de inmiddels ingeburgerde webshop-technologie eigen positieve keuzes te maken uit beschikbare online mogelijkheden op het vlak van 'jouw geestelijk welzijn'. Om Welshop en het aanbod te ontwikkelen wordt gebruik gemaakt van agile methodieken. Tijdens de workshop dagen leden van het Welshopteam je uit om als ontwikkelaar aan de slag te gaan. Welke kansen zie jij?