FME Zorgevent: De route naar toekomstbestendige zorg
De zorg staat voor grote uitdagingen, zoals een groeiende zorgvraag, stijgende kosten en een tekort aan personeel. Om de zorg toekomstbestendig te maken, zijn transformaties nodig. Snelle adoptie en schaling van technologische en sociale innovaties zijn daarbij cruciaal. Burgers, patiënten, zorgverleners en de zorg gaan hiervan profiteren.
Datum, tijd, locatie: Dinsdag 3 december 13:00 - 18:15 Veenendaal Basiliek
Doelgroep: Directeuren, inkoop, sales & marketing, HR-managers bij FME-leden en stakeholders uit het zorgveld.
Kosten: FME-leden gratis, niet-leden gratis
Medtech en digitale zorgoplossingen kunnen bijdragen aan deze noodzakelijke veranderingen. Tijdens ons event nodigen we je uit om te ontdekken hoe de zorg van de toekomst eruit kan zien. Diverse sprekers delen hun visie, en wij bespreken graag hoe FME, samen met onze lidbedrijven en partners, werkt aan die innovatieve oplossingen om bij te dragen aan toekomstbestendige zorg.
Op deze middag gaan we in op belangrijke vragen zoals:
- Hoe kunnen de nieuwste medische kennis en technologische ontwikkelingen bijdragen aan een gezondere samenleving?
- Wat is er nodig om de zorg slimmer, toegankelijker, betaalbaarder én duurzamer te maken?
- Hoe bouwen we samen aan een tech-inclusief zorg ecosysteem dat breed gedragen wordt door de maatschappij?
Met inspirerende keynotes en verdiepende breakoutsessies over technologische transities bieden we je volop inzichten en handvatten om de zorg van morgen mee vorm te geven. We sluiten af met een netwerkborrel waar je verder kunt praten met experts en collega’s.
Programma
Moderator: Stefan Wijers
13:00 uur | Registratie en ontvangst
13:30 uur | Start programma
- Welkom en introductie
- Keynote: Een strategische verkenning; de route naar toekomstbestendige gezondheid en zorg
door Niels Hagenaars, partner Gupta Strategists. - Keynote: Stralende Horizonten in de Zorg, hoe organiseren we die? Wat voor initiatieven zijn er nodig? Hoe komen we daar? Vanuit zorgperspectief bekeken
Door Professor Dokter Miriam Vollenbroek-Hutten, lid van de Raad van Bestuur Medisch Spectrum Twente. - Keynote: Toekomstbestendige zorg, welke rol speelt de mens daarin? Waar zien we de kansen om voor mensen en patiënten de gewenste doorbraken in de zorg te laten gebeuren. Hoe ontstaat samenwerking en krijgen we met die technologie van zorg weer mensenwerk
Door Maartje Claassen, FME-bestuurslid en directeur SARA - Eveliene Langedijk en Iris van Bemmel presenteren de FME-agenda Gezondheid en Zorg. Welke rol zien wij voor FME en de medtech bedrijven, om samen met zorgpartijen het verschil te maken en te komen tot die toekomstbestendige zorg.
- Ook gaan wij samen met toonaangevende spelers vanuit de achterban van FME én de zorg in gesprek over de zorg van de toekomst en de bijdrage van technologie hierin.
14:50 uur | Pauze
15:15 uur | Breakout ronde 1
- Patiënt pakt de regie? Een gesprek tussen zorgprofessional en patiënt! Welke rol van betekenis speelt de zorgprofessional nog voor een patiënt in 2035? Betekent de inzet van bijvoorbeeld AI dat de patiënt in de regie is en de expertrol van een arts uitgespeeld is? Hoe kan door bijvoorbeeld AI ook de rol van de zorgprofessional veranderen? Wie is aan zet?
- De liefde voor de zorg gaat niet via de technologie... Hoe krijgen we zorgprofessionals verleid tot het adopteren, breed toepassen en uitdragen van allerlei soorten technologie? Hoe krijgen we die gedragsverandering voor elkaar zonder dat er al te veel zorgprofessionals afhaken? Een gesprek over gedragsverandering, imago en perspectief.
door Jan Peter Larsen, Federatie voor Gezondheid en Lea de Vries, implementatiespecialist bij SARA - De milieu-impact van de zorg moet drastisch omlaag; de duurzaamheidskaart, is dat een vloek of zegen voor toekomstige zorg? Rondom de GreenDeal zijn er veel initiatieven voor verduurzaming van en in de zorg, denk aan de Groene OK, vermindering van gebruik van schadelijke stoffen, re-use van single-use producten. Verduurzaming moet, maar moet wel binnen de financiele kaders van de zorg. Hoe komen we tot een duurzame zorg, zonder daarbij onbetaalbare zorg te krijgen? En welke gevolgen heeft dat voor de patiënten van de toekomst?
door Niels Hagenaars, Gupta Strategists en Erik van der Garde, Oceanz - Van fysiek naar digitaal en verbonden, van instellingen naar de thuis- en buurt. Met de nieuwe drijvende technologieën en medische doorbraken kunnen we een heel nieuw zorg-ecosysteem bouwen. Met geavanceerde beeldverwerking, efficiënte gegevensanalyse en wearable health-tech heeft iedereen een ziekenhuis thuis, zonder muren en zonder arts voor een groot deel van diagnoses en behandeling. Op betrouwbare wijze digitaal en verbonden, maar hoe dan? Het tekort aan personeel, in alle sectoren en dus ook in de zorg, maken dat we deze slag moeten willen maken. Maar hoe?
door Daan van Dooren, KPN en Wouter Nijhof, Siemens Healthineers .
16:00 uur | Breakout ronde 2
Zie bovenstaande breakout sessies.
16:50 uur | Plenaire wrap up en samenvatting door de moderator
17:15 uur | Netwerkborrel
18:15 uur | Einde
Bron: FME